Idén, augusztus 1-jén újra kezdetét veszi a Felelős Gasztrohős Szívószálmentes augusztus kampánya, melyhez ezúttal a kiskőrösi Fröccs Bisztró is csatlakozik. A kampány célja, hogy felhívják a figyelmet a mindennapok során elhasznált hatalmas mennyiségű szívószálra és az általuk okozott környezeti károkra.

-Hirdetés-

Régen a szülinapi zsúrok kelléke volt, vagy koktél különlegességek mellé adták, most már a jegeskávéba is, de egy egyszerű baracklébe is beleteszik kérés nélkül. Hogy miért? Valószínűleg elsősorban higiéniai okokból, ami abban az esetben ahol eleve egy műanyag eldobható pohárból iszol értelmetlen. Mindemellett fontos megemlíteni azt is, hogy egy szívószál átlagos használati ideje 20 perc, míg lebomlási ideje 500 év.

Nap, mint nap találkozhatunk olyan videókkal a világhálón, ahol a sok-sok műanyag szemét sodor bajba többnyire tengeri állatokat. Az év elején világszerte nagy port kavart az a 8 perces videó is, ahol egy teknősbéka orrából egy körülbelül 20 cm-es szívószálat húznak ki szakemberek.

Sajnos, ahogyan a műanyagoknak, úgy a szívószálaknak is kevésbé megoldott az újrahasznosításuk, mivel a legtöbb anyaga polipropilén, tehát újrahasznosítható lenne, de sajátos alakja miatt a daraboló/csomagoló gépek nem nagyon tudják kezelni, így vannak telepek, ahol kifejezetten ki is szedik a válogatók és onnan a lerakóba vagy az égetőbe kerül. Mivel ultrakönnyű (a pohárban is lebeg) az utcai szemetesből könnyen kikapja a szél és már viszi is hosszú útjára, le a csatornába, bele a Dunába, vagy épp a Balatonba, ahonnan egyenes út vezet a tengerekbe, óceánokba. Útja során vagy megeszi egy ponty, vagy kiszúrja egy lazac szemét, vagy felszippantja egy teknős… mielőtt csatlakozna társaihoz az óceáni szemétszigetben.

Megéri ez nekünk? Van akkora élvezeti faktora, hogy beáldozzuk érte a tengeri állatvilágot, felborítva ezzel ökoszisztémánkat?

Mint kiderült, ez a kezdeményezés egy 9 éves amerikai kisfiútól indult, ezért is kapta fel a fejét az egész világsajtó, hisz ez a kisfiú világított rá arra, hogy mennyire haszontalan is a szívószál és, hogy e nélkül is lehet élni. Ezek csupán rossz szokások, amikről le lehet szokni. Mi egy bababarát hely vagyunk, így már többször is megfigyeltük azt, hogy a szülők gyakran kérnek szívószálat gyermekeik számára. Magam is szülő vagyok és bizony én is előszeretettel tömködöm a szívószálat gyermekem italaiba. Ennek kapcsán jöttem rá arra, hogy te jó ég, az én 23 hónapos gyerekem naponta 5-6 szívószálat használ el. Többek között ezért is határoztam el, hogy nem csak itt a kávézóban, hanem otthon is változtatni fogok. Azt éreztem, hogy nehogy már attól legyek jó anya, hogy a kezébe adom a szívószálat, ha gyermekem azt szeretné, inkább attól legyek jó, hogy az ő jövőjéért teszek valamit. Érdemes már gyermekkorban tudatosságra tanítani gyermekeinket, ha azt szeretnénk, hogy változás legyen. – mesélte Juhász Adri, a Fröccs Bisztró üzemeltetője a kezdeményezés mellé állva.

Ha teheted, védd a környezetedet azzal, hogy szívószálmentesen töltöd az augusztust!

Kutyifa Ilona 

MEGOSZTÁS