Bécsbe mindig érdemes elmenni. Különösen ádvent idején gyönyörű ez a város. Ragyogás, pompa, forralt bor, Sacher torta, vásár… Erre a decemberi attrakcióra és még egy, soltvadkerti vonatkozással is bíró programra volt kíváncsi az a soltvadkerti csoport, akik már fél évvel korábban lefoglalták a buszt — és a jegyeket.

-Hirdetés-

A történet 2010-ben játszódott, amikor még működtek a kirándulásszervezések a helyi művelődési házban. Akkoriban, 2010-ben a bécsi Ronacher Színház egyik vezető táncosa Nagy Csaba, soltvadkerti származású művész volt. A fiatalember akkor több mint egy éve dolgozott odakint és a Vámpírok bálja (Tanz der Vampire) c. musical tánckarának tagjaként volt főszerepe a darabban.

Maga a musical azóta is fut, és Csaba is fellép adott előadásokon. A rendező, Roman Polanski mesterien vitte színre a cselekményt. Játszanak benne prózai, énekes és táncos szereplők. Csaba több színben is szerepel. Kimagasló termetével egyértelműen kitűnik a többiek közül. Legmarkánsabb jelenete a fekete vámpír szerepe, aki egy alkalommal például egy baldachinos ágyról ugrik alá. Az egyik előadás előtt a sminkes szobába is benézhettem: van mit kenni a szereplőkre. Tucatnyi jelmezes, fodrász és sminkes dolgozik egyfolytában rajtuk. Valakin csak igazítanak, mást azonban többször teljesen átkennek a műsor közben.

Azóta Hamburgban és Berlinben

Csaba emelget is rendesen — persze csinos, fiatal balerinákat. És mi csak sejtjük, hogy a könnyed, kecses mozdulatok mögött hosszú évek kitartó munkája, és emellett a mai napig tartó rendszeres gyakorlás áll. Lakhelye azóta megváltozott. Mint legutóbb édesanyját, Szekeres Máriát meglátogatva mesélte, néhány éve Hamburgban lakik és táncol. Emellett átjár Berlinbe dolgozni a Komische Oper előadásaira. Vonattal alig két óra, tehát hamarabb ér oda, mint mi innen Budapestre. (A kilométert inkább nem mondom)

A berlini repertoár olyan darabokat tartalmaz nála, mint a West Side Story, a Kiss me Kate, valamint a My fair Lady. Tudod, ezek operák, musicalek, de megmixelik őket modern zenés, énekes, táncos, szöveges darabokká — meséli Csaba. Én inkább táncolok, de a West Side Storyban Cino-t játszottam, ahol szöveg is van. Németül. Az énekek angolul mennek, a párbeszédek németül.

-Gondolom, ez nem okoz gondot. De magyarul nem kell játszanod? Esetleg egy Csárdáskirálynő előadás szerelmes gavallérját?
-Valami van, de nem az igazi: a darab magyar vonatkozású, de a dicsőség benne a németeké: egy új német opera, „Das Wunder von Bern”, azaz a „Berni csoda”. 1954-ben játszódik, és a németeknek igazi diadalmenet volt!  Erről az eseményről azt kell tudni, hogy 1954-ben a Bernben megrendezett labdarúgó világbajnokságon a német válogatott vesztes, 2:0 állásból 3:2-re megverte a magyar válogatottat, azaz az Aranycsapatot, és ezzel megnyerte a VB-t. A legújabb kori német történelemnek azért nagy eseménye ez, mert a vesztes és szégyenteljes II. világháború után ekkor tért vissza valamennyire az ország önbecsülése.

-A mienk pedig ismét elment…
-Na igen. De ez a meccs a musical-nek csupán háttere — amire sok német vevő… Ami érdekesség, hogy a darab promócióját is én végeztem: ilyenkor TV-Show-kba kivesznek táncos, énekes, szöveges részeket. Élőben előadtunk ezek közül, akár mintha a Fábry show-ban szerepeltünk volna. A darab főleg a fociról szól, pár focista geg, azaz mozdulat is kellett. A végén van a magyar-német meccs. Egy vertikális, azaz függőleges falon játsszuk le. A közönség kvázi felülről látja a pályát. A játékosok élők, azaz mi, de a labda egy előre programozott fénypont, ami a LED-falon rohangált. Ehhez tanultuk be a mozgást. Mindenkinek van kábele, amit előre programozott motor mozgat. Ezt kellett tehát megtanulnunk, pl. hogy mikor mire lépjünk, mikor kell átugranunk a kolléga kábelét.

Maga a meccsjelenet kb. 8 perc, a korabeli kommentátor felvett hangjával, és a magyarok mindig elvesztik…

-És mi lesz ősztől?
-A focis musical most végzett. Egyelőre! Szeptemberben Anatevka (Hegedűs a háztetőn) és West Side Story (visszahozzák 3 év után) a darab, de szeptemberig szeretnék felvételizni a Vámpírra újra. Azonban ezúttal nem táncosként, hanem egy másik, nyugisabb szerepre vágyom benne.

Csaba, sok siket kívánunk!

Káposzta Lajos

MEGOSZTÁS