A nők többsége pénzt, időt és sokszor fájdalmat nem sajnálva próbálja megőrizni fiatalságát. Mivel a kozmetikai ipar és az orvostudomány is felismerte a kereslet nagyságát, ma már számtalan gyors eredménnyel kecsegtető eljárással, termékkel találkozhatunk úton-útfélen.

-Hirdetés-

Genetikailag arra vagyunk programozva, hogy akár 100-120 évig éljünk, azonban ez csak keveseknek adatik meg. Hogy miért? Mert romboló életmódjukkal jelentősen megrövidítik életüket. A sejtkutatók szerint minden esélyünk meg van rá, hogy negyvenévesen olyan külsővel rendelkezzünk, mint huszonévesen.

És, hogy miben rejlik a „titok”? Mitől maradhatunk fiatalok? Mivel kedvezhetünk fiatalságunk és egészségünk megőrzésének?

Rákóczi Gabi, táplálkozás és mozgástudományi szakemberrel beszélgettem többek között erről is, akivel egy jótékonysági edzésen találkoztam a kiskőrösi ShredXFitnessben.

-Mióta foglalkozol személyi edzéssel és életmódtanácsadással?
-Inkább az egészséggel én így hívnám. Sokan nem hinnék, de egészen fiatalon, mint szerintem majdnem minden lány, én is küzdöttem a súlyommal. Régi, elcsépelt történet, de akkoriban azt találtam ki, hogy majd különböző módszerekkel elkezdek fogyókúrázni, ezekkel persze mindig zátonyra futottam. Közben született egy fiam, aki most 14 éves. Ahogy teltek múltak az évek elkezdtem egyetemre járni, tanulni, és ami a legfontosabb, a gyakorlati tudást megszerezni. Bárki bármit mondjon a mozgás és a táplálkozás szorosan összefügg, elválaszthatatlanok egymástól. Mindig is imádtam tanulni és most sincs ez másképp, hiszen jelenleg táplálkozástudományt tanulok, azon belül is a táplálkozás és az öregedés összefüggéseit kutatom a Semmelweis Orvosi Egyetemen. Nem azért, mert a sporttal kapcsolatban már mindent tudok, hanem mert úgy gondolom, hogy erről a területről már eleget. Viszont ahogyan említettem a helyes életmód kialakításához nélkülözhetetlen a helyes táplálkozás, ezért úgy éreztem, e téren is bővítenem kell tudásom. Sosem volt még olyan érzésem, hogy mindent tudok. Minél többet tanulok, annál inkább érzem a hiányosságaimat és vágyom még több ismeretre. Mivel így élem az életem ahogy; rendszeresen sportolok, és nagyon odafigyelek arra, hogy mit eszem, szerencsére nem érzem azt, hogy öregednék.

-Mit rontanak el az emberek? Miért van ennyi kövér, beteg ember? Mit csinálnak rosszul?
-Maga az egészség, mindig nagyon érdekelt engem, talán amiatt is, mert anyukám súlyosan cukorbeteg, amit ő sajnos az életmódjával vett fel az évek alatt. Számomra ez egy nagyon rossz példa volt. Már fiatalon az lebegett a szemem előtt, hogy szeretném ezt elkerülni. Mindemellett túl sok rossz dolgot láttam a világban. Láttam, hogy az emberek hogy mennek tönkre, hogy teszik tönkre az egészségüket dohányzással, alkoholizálással, túlevéssel, azzal, hogy nem mozognak.

-Mit szeretsz a munkádban? Melyik részét élvezed a legjobban?
-Nagyon szeretem a munkámat, jelenleg személyi edzőként dolgozom az Oxygén Wellness Naphegyen. Ugyanakkor régóta dédelgetett vágyam volt, hogy egyszerre több embert mozgathassak meg. Többek között ezért is örültem nagyon az Absolute Live sportitalokat gyártó R-Water Kft. felkérésének, hogy tartsak csoportos jótékonysági edzést Kiskőrösön. Nők edzésére specializálódtam, kizárólag velük foglalkozom, miután vallom, hogy csak úgy lehet egy edző hiteles, ha mindazt, amit a tanítványainak próbál átadni, előzőleg saját magán is megvalósította. Iszonyúan motivál, amikor látom a vendégeimen, hogy fejlődnek és ez boldoggá teszi őket. De talán azt szeretem legjobban a munkámban, hogy ennyire aktív, hiszen magam is nagyon energikus vagyok. Korán kelek és komoly napirend, rendszer uralja az életemet, így a fiam, a munkám és a tanulás is belefér a mindennapjaimba, sőt néha még egy-egy verseny is.

-Miben hiszel, milyen gondolkodásmód jellemez téged a leginkább?
-Sosem tartottam magam kuriózumnak, de nagyon jól esik, hogy sokan követnek, példaképnek tekintenek. Ahogyan már említettem, a minőségi mozgás és táplálkozás nagyon fontos az életemben. Az én szótáramban nem létezik a diéta kifejezés, hiszen ez sokkal több annál. Ez egy életmód, melynek sikere abban rejlik, hogy az egyén hosszútávon képes-e megtartani ugyanazt a formát, külalakot, melyre az ilyen-olyan diéták, nem nyújtanak valódi megoldást. Célom és feladatom az, hogy segítsek azoknak az embereknek, akik nem tudják, hogyan mozogjanak és táplálkozzanak céljaiknak megfelelően.

-Milyen tanácsokkal látnád el azokat, akik még újak az edzés és a fitnesztáplálkozás világában?
-Az edzés és a helyes táplálkozás bármikor elkezdhető, de a legjobb, ha maguk a szülők jó példát mutatnak gyermekeiknek. Én nem tiltom a fiamat semmitől, inkább igyekszem magam is jó példával előjárni. Vendégeimet is általában türelemre szoktam inteni, mert abban hiszek, hogy lassan, de biztosan változz, legalábbis én így csináltam. Mindemellett fontosnak tartom megtalálni a harmóniát, a nőiesség és a sport között. Sosincs késő változtatni, de az egyoldalú diéták és helytelen edzések helyett mindenki forduljon inkább olyan szakemberhez, aki hiteles, akinek a saját teste a referenciája és van tapasztalata is.

A táplálkozás talán a legbensőségesebb találkozásunk a világgal; ennek során testünk részévé válik mindaz, amit elfogyasztunk. Persze más tapasztalatok is fontosak, mint a fizikai aktivitás, az érzelmi és mentális egészség vagy környezetünk jóléte. Étrendi döntéseink óriási hatást gyakorolnak nemcsak anyagcserénkre, de a betegségek kialakulására, előrehaladására, emellett energiaszintünkre, fizikai aktivitásunkra, érzelmi és szellemi jólétünkre is. Azért is fontos mindezeket a tényezőket beépíteni egészségkoncepciónkba, mert kölcsönösen összefüggnek egymással. Tehát együnk valódi ételeket, mindig tanuljunk új dolgokat, emeljünk súlyt, mozogjunk és sprinteljünk, csináljunk nagyszabású dolgokat és maradjunk rugalmasak. Ezeket a dolgokat összevéve hihetetlenül fittek maradhatunk még egészen idős korunkban is, ezáltal élettartamunk is minden valószínűség szerint nőni fog.

Kutyifa Icu 
Fotók: Kiss Roland, Farkas Krisztián 

MEGOSZTÁS