Az ősz beköszöntével egyre rövidebbek a nappalok és hosszabbak a sötét időszakok. Márpedig a sötét – és persze a korlátozott látási viszonyok gyakoribb előfordulása – kedvezőtlenül hat a kerékpárosok (és a gyalogosok) észlelhetőségére. Erre a veszélyhelyzetre kívánta ráirányítani a figyelmet az Izsáki Ezüst Gólya Nyugdíjas Klub, a “Megvilágosodás éjszakája” címmel, 2018. október 11-én az esti órákban megrendezett kerékpáros akcióval. A Bács-Kiskun Megyei Baleset-megelőzési Bizottsággal együttműködésben megvalósuló rendezvényen szó esett a kerékpárok kötelezően előírt és javasolt tartozékairól, a kerékpár világítás követelményeiről, majd a szabályos felszerelésben való közlekedést demonstrálva, a város külterületét is érintő útvonalon, polgárőrség és a rendőrség biztosítása mellett vonultak fel.
A kerékpározás biztonságáért nyeregbe szálló, a mintegy nyolcvan kerékpáros, az iskoláskorútól a nyugdíjasig, maga is megtapasztalhatta, hogy főleg a külterületen, mennyire fontos a láthatósági mellény viselete. Az autósok számára valójában a fényvisszaverő felület a legjobban észrevehető. Ezért is fontos, hogy a láthatósági mellényt nem hanyag eleganciával vállra vetve, hanem elöl, összezárva kell viselni.

-Hirdetés-

A kerékpár a KRESZ értelmében jármű, tehát a vezetéséhez ugyanazok a feltételek szükségesek, mint más jármű esetében:

  • járműveztetésre alkalmas állapotban kell lenni;
  • ismerni kell a KRESZ-t.

A kerékpárodnak is közlekedésre alkalmas állapotban kell lennie, és fel kell szerelni a megfelelő tartozékokkal. A kerékpárosok kivilágítását szintén a KRESZ szabályozza. Éjszaka és korlátozott látási viszonyok között olyan kerékpárral lehet közlekedni, amelyre előre fehér, hátrafelé piros színű, folyamatos vagy villogó fényt adó – tiszta időben legalább 150 méter távolságról látható – lámpát és fényvisszaverő (nem háromszög alakú) prizmát helyeztek el. E mellett lakott területen kívül viselni kell fényvisszaverő mellényt, vagy egyébként fényvisszaverő ruházatot.
A kerékpár kötelező tartozékai: 

-fg-

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (26 db kép)
MEGOSZTÁS