Tóth Csaba tázlári lakos, ifjonc, kíváncsi fiú -aki 2015 óta kutatja családfáját és annak történetét- elmesélte, miért és hogyan is kezdődött nála ez a nagymértékű kíváncsiság.

-Hirdetés-

Hogy miért is kezdtem el foglalkozni a családtörténeti kutatásokkal?
Talán ami/aki véleményem szerint a legnagyobb hatást gyakorolta rám az a dédanyám (Schmidt Magdolna) halála volt, mikor kezemben fogtam régi képeit, fogalmam sem volt kik szerepeltek mellette a képen. Tudás és kíváncsiság vágyamat nem oltották szüleim sem, mivel kérdésemre ők sem tudtak válaszolni. Akkor abban a pillanatban fogalmazódott meg bennem az, hogy kik voltak az őseim, honnan is származom.

2015-ben indultam el ezen a szép úton és azóta már egy 2000 fős családfa, rengeteg adat és információ lett kutatásaim eredmény. Megtudtam honnan származok, kik voltak az őseim. Persze ezekben a munkákban nagyon sokat segítettek szüleim, nagyszüleim, dédanyám és a sok-sok rokon. Minden szabad percemet igyekszem a kutatásokra fordítani. Szeretek kirándulni olyan helyekre, ahol az őseim éltek, felvenni a kapcsolatot távolabbi heted-nyolcad unokatestvérekkel. Amióta a hobbimmá vált ez a szép “hivatás”, azóta jobban megbecsülöm a felmenőimet és minden olyan személyt, tárgyat, helyet, amelyek a családomhoz köthetőek.

Mindig éhezem az új információkra, mindig van min gondolkodnom. Nagyon remélem, hogy a jövőben még nagyon sok kérdésemre választ kapok.

Kis falunkban október 29-én összeültek néhányan (Frei Nathalie, Kléh Emma, Péli Melinda, Szalainé Csendes Márta, Márta Márió, Kovács Illés, Mártáné Czékus Györgyi, Patai Lívia, Turi Ákos, Vékony Gizella, Bán Kristóf), hogy megalapíthassák azt a klubot, ahol elsődlegesen saját családfájukat kutathatják, mindemellett Tázlár régi családjainak közös kutatása is cél lesz. Ez a klub az NMI (Nemzeti Művelődési Intézet) támogatásával jött létre, ahová Tázlár Község Művelődési Háza is tartozik, melynek vezetője Mártáné Czékus Györgyi.

Az ötlet úgy jött, hogy Györgyit megkeresték, mivel tudják, hogy tázlári értékek őrzői vagyunk igen aktívan és stabilan, ezért gondolták, hogy a fiatalokat kérnék meg az Értéktár munkájára. Ebből adódóan kérte fel Csabit, Györgyivel együtt az NMI, hogy legyenek a klub vezetői.

Csabi elmesélte hogyan is tervezi a közös munkát, mellyel elsősorban az a céljuk, hogy egy jó közösséget alkossanak, összetartsák a tázlári és környékbeli fiatalokat, a tagok sikeresen felállítsák saját családfájukat, megismerjék őseik történetét, sikeresen elsajátítsák az online kutatások adta lehetőségeket, a My Heritage nevű program megismerése, és hogy mindezek által teljes “szakmai” képet kapjanak a kutatásokról az előadók segítségével.

A mintaprojekt kifutási ideje 9 hónap, melynek legvégén egy az összeszedett adatokból információkból egy kiadványt szeretnének készíteni. Bárki bekapcsolódhat a klub munkájába, mely remélhetőleg maradandó lesz a jövő nemzedéke számára. Aki hasonlóképpen szeretné kíváncsiságának szomját oltani, ne habozzon csatlakozni ehhez a  remek lehetőséghez.

Ezúton kívánunk mindenkinek kitartó és sikerélményekben gazdag munkát!

 

-Dusy-

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (9 db kép)
MEGOSZTÁS