A kolozsvári Református Egyházközség Irisztelepi Gyülekezetének tagjai Kiskőrösön jártak

2023. augusztusában, a 14. Kolozsvári Magyar Napok programsorozat keretén belül, a Kiskőrös és Térsége Turisztikai Egyesület képviseletében Szedmák Tamás, Kiskőrös város alpolgármestere, Molnár Elvira és Tóth Anett Kolozsváron jártak, ahol Kiskőrös és térsége turisztikai attrakcióval, programjaival ismertették meg az érdeklődőket. Ennek az előadásnak köszönhetően tavaly októberben a kolozsvári borklub tagjai, Vincze László elnök vezetésével, három tartalmas, programokban bővelkedő napot töltöttek el városunkban. Akkor ígéretet kaptunk Vincze Lászlótól arra vonatkozóan, hogy még visszatérnek Kiskőrösre. Ígéretét beváltva, április 19-től 3 nap, 2 éjszakára, ezúttal a kolozsvári Református Egyházközség Irisztelepi Gyülekezet tagjainak 9 fős csapatával tért vissza városunkba.

-Hirdetés-

-Kiskőrös látnivalóit már megtekintettem tavaly októberben, igaz akkor boros hangsúllyal, a kolozsvári Borklub tagjaival, de nagyon megfogott a település és a borok is. Mivel főgondnok vagyok a kolozsvári Református Egyházközség Irisztelepi Gyülekezetnél, emiatt úgy gondoltam, hogy lássa Kiskőröst a gyülekezet is, hozzuk el őket ide, mert mégiscsak Petőfi Sándor szülőhelye, ezt pedig minden magyar embernek látnia kell. Csodálatos a város, most azért más helyszíneket is megtekintettünk, mint tavaly októberben. Istentisztelettel tudtuk zárni a programot az itteni református gyülekezetnél, ez pedig külön öröm számunkra. A hétvége programját ezúttal is a Kiskőrös és Térsége Turisztikai Egyesület állította össze – nyilatkozta Vincze László hírportálunknak. 

Kapcsolódó cikk
Kiskőrösön jártak a kolozsvári Borklub tagjai
Kiskőrösön jártak a kolozsvári Borklub tagjai
Az idei év augusztusában, a 14. Kolozsvári Magyar Napok programsorozat keretében Kiskőröst és térségét mutatták be a kiskőrösi delegáció tagjai:...

A gyülekezet tagjai április 19-én pénteken érkeztek Kiskőrösre, a szállás elfoglalását követően 6+1 tételsoros, vacsorával egybekötött borkóstolón vettek részt a Vass Borászatban. A 110 perces borbemutató során a Vass Borászat Kövidinka, Sauvignon Blanc, Királyleányka, Irsai Olivér félédes, Néró Rosé, Kadarka, Cserszegi Fűszeres édes 2023-as borait kóstolták meg a vendégek. 

Vacsorával egybekötött borkóstoló a Vass Borászatban.

Szombat délelőtt megtekitették a Petőfi Szülőházat, az Emlékmúzeum “7 év” című kiállítását, majd Tóth Anett, a Kiskőrös és Térsége Tursztikai Egyesület alelnöke vezetésével várostörténeti túrára indultak a Várostörténeti Digitális Túraútvonal mentén. A túrát követően együtt ebédeltek a Kurta Étteremben Szedmák Tamással, Kiskőrös város alpolgármesterével, majd a Kiskőrösi Rónaszéki Fürdőben szaunáztak, úsztak, pihentek. 

A gyülekezet tagjai a Kiskőrösi Rónaszéki Fürdőben pihenték ki a nap fáradalmait.

Vasárnap délelőtt 10 órától Pénzes Péter református lelkipásztor által tarott istentiszteleten vettek részt a gyülekezet tagjai a kiskőrösi Református Templomban. Bácsi Csaba főgondok köszöntötte a vendégeket, majd az istentiszteletet követően lehetőség nyílt kötetlen beszélgetésre a gyülekezetek tagjai között. 

Farkas László, a kolozsvári Irisztelepi Református gyülekezet lelkipásztora és Vincze László főgondnok. (b.-j.)

A három napos program végén Farkas Lászlót, a kolozsvári Irisztelep református lelkipásztorát kérdeztük a gyülekezetről, Kiskőrösről.

-Kolozsvár legkisebb hagyományőrző gyülekezete az irisztelepi, a régi hóstát (Kolozsvár külvárosa) részen, templomunk 1949 világháború után egészen 1955-ig épült.  Hagyományos hóstati közösség vagyunk, ami 2 300 lelket számlált akkor, ma már sajnos csak 610 tagja van a gyülekezetnek köszönhetően az elköltözéseknek, kiöregedésnek és az elvándorlásnak. Vincze László főgondnok úr szervezte ezt a szép körutat, hiszen számunkra ez egy “Petőfi körút”; velünk tartott nyugdíjas lelkészünk és felesége, néhány prezsbiter és két gyülekezeti tag, valamint jómagam sofőrként. Az én őseim is a Kunságból származnak, bennem az Alföld is ugyanúgy él, mint a Csíki-hegyek. Kiskőrös nagyon szép és tiszta város, a levegő is egészen más, mint Kolozsváron, sokkal tisztább, nem is lehet összehasonlítani. Nagyon jól éreztük magunkat, tegnap tartottunk egy Petőfi estet, Petőfi verseket hoztunk magunkkal otthonról, szavaltunk, felolvastuk a verseket, ami talán csak akkor lehetett volna jobb, ha mécses világánál, a Petőfi Szülőházban mondjuk el ezeket a verseket, az egy életre szóló élményt jelentett volna – nyilatkozta hírportálunknak a kolozsvári Irisztelep református lelkipásztora.

A gyülekezet tagjai istentiszteleten vettek részt a kiskőrösi Református Templomban.

Farkas Lászlótól is ígéretet kaptunk arra vonatkozóan, hogy vissza fognak térni egy másik csoporttal, hiszen szeretnének minden gyülekezeti tagot honismereti kirándulásra vinni gyülekezetépítő, kapcsolatépítő, gyökereket megismerő céllal. 

További képek a gyülekezeti látogatásról a Kiskőrösi Református Egyházközség Facebook oldalán találhatók. 

Kapcsolódó cikk
Kiskőröst és térségét mutatták be Kolozsváron
Kiskőröst és térségét mutatták be Kolozsváron
Kiskőröst és térségét mutatták be kedden Kolozsváron a kiskőrösi delegáció  képviselői a Petőfi 200 emlékév kapcsán a 14. Kolozsvári Magyar...

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (54 db kép)
MEGOSZTÁS