,ahol vásárlásaid mellé egy-egy kedves szó vagy mosoly is jár bónuszként…

-Hirdetés-

Ahogy telnek-múlnak az évek, úgy változnak a fogyasztói szokások is. Ma már máshol és másképp költjük el pénzünket, mint korábban. Az elmúlt évtizedekben a kereskedelem területén sok minden megváltozott. Megvetették lábukat a multinacionális vállalkozások, időközben fellendült az e-kereskedelem is.

A helyi élelmiszer segít minket az évszakokkal harmóniában élni

A minap a piacon jártam és örömmel nyugtáztam, hogy mindennek ellenére mai napig a kiskőrösiek egyik közkedvelt találkozási helye a piactér. Fantasztikus napon érlelt szezonális zöldségek, gyümölcsök, befőttek, pék- és húsáruk, különböző ruházati termékek és még sok minden más megtalálható itt, egy helyen.

Vannak, akik ritkábban látogatnak ki ide, míg másoknál szinte már „létszükséglet” a piac csacsogó légköre. Azzal viszont szerintem mindenki egyetért, hogy a piacnak van egy fajta különleges, varázslatos hangulata. Számomra legalábbis piacon vásárolni sokkal nagyobb élmény, mint egy szupermarketben a mesterséges fények alatt bolyongani a bevásárlókocsival a folyamatosan átrendezett sorok között. A piac egy olyan hely, ahol a vásárlásaid mellé egy-egy kedves szó vagy mosoly is jár bónuszként, a multik, illetve az internetes áruházak személytelen kereskedelmi gyakorlatával szemben.

Minden helyi termékhez tartozik egy-egy kis történet is

A városok középkori keletkezése szorosan összefüggött a kereskedelemmel. A vásár tartásának joga olyan kiváltság volt, mely egyes települések gazdasági felvirágzását joggal jelenthette. A piac rendkívül fontos fóruma volt a régi korokban is a társadalmi életnek és társadalmi érintkezésnek. A korabeli piacok forgatagában: mutatványosokkal, mesteremberekkel, árusokkal, komédiásokkal, jósoló cigányasszonyokkal, koldusokkal, sőt borbéllyal és olyan fogorvossal is lehetett találkozni, aki ott a helyszínen húzta ki a sajgó fogat. A kofák kecskelábú asztalokon, fonott kosarakban kínálták portékájukat. A piacok arculata a mai korra némiképp megváltozott, de közösségi jellege mind a mai napig megmaradt.

Légy Te is egy történet részese!

Gondolkodtál már azon, hogy miért jobb piacra járni, mint hipermarketben vásárolni?

A helyben termesztett zöldség, gyümölcs frissebb, ízletesebb, mint az import. Elég csupán megkóstolni egy uborkát, egy paradicsomot vagy egy málnát, frissen a kertből szedve, majd egy külföldit a boltból. Mindemellett az is fontos szempont, hogy a hazai termék lényegesen kevesebbet utazik, csökkentve ezáltal a környezet terhelését.

Ha piacon vásárolsz, az előnyösen hat a lokális gazdaságra is, hiszen ha az értékesítő nem helyi, a profit garantáltan elhagyja a helyi közösséget. A piacon közeli ismerősöktől, helyi termelőktől tudsz vásárolni, akik a szezonálisan kapható idényzöldségeket árusítják. Saját érdekük is, hogy friss és finom áruik legyenek, hiszen ezen múlik a megélhetésük. Azzal, hogy helyi termékeket vásárolunk, hozzájárulunk ahhoz, hogy településünk, kistérségünk gazdaságilag fejlődjön, élhető és sikeres legyen.

Élj harmóniában az évszakokkal!

Hamarosan megkezdődnek a fejlesztések a piac területén, hiszen Kiskőrös Város Önkormányzata a Terület és Településfejlesztési Operatív Program keretén belül 280 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert kistermelői piac kialakítására. A projekt keretében a meglévő piac elbontásra kerül, a két évvel ezelőtt önerőből megvásárolt volt kínai áruház, illetve belső udvarrész teljes körű átalakítása várható, emellett 8 db nagy, 40 db kis árusító hely és 85 db külső árusító hely és természetesen további parkolóhelyek kerülnek kialakításra.

Az engedélyeztetést követően, várhatóan 2019 szeptemberére készül el a beruházás, mely a tervek szerint mindennapos nyitvatartással fog üzemelni, lehetőséget biztosítva a kiskőrösi lakosok számára, hogy egy helyen juthassanak hozzá az egészséges kistermelői élelmiszerekhez.

A kereslet és a kínálat találkozása

Multinacionális vállalkozások, e-kereskedelem ide vagy oda, összességében kijelenthető, hogy a piac élt, él és élni fog. A kisebb-nagyobb változtatások is segítenek abban, hogy a termelők és a vásárlók igényeinek megismerése révén a kereslet és a kínálat minél gyakrabban és gyümölcsözőbben találkozhasson.

Kutyifa Icu

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (64 db kép)
MEGOSZTÁS