Tázláron 2019. január 12-én került sor a helyi Kézimunka Klub és a Sárközi Gabóca Kézműveskör gyönyörű alkotásaiból álló kiállításra a Művelődési házban.
Manapság minden a rohanó világról szól, minden a gépiesítésről. De mi van akkor , ha valaki kézzel készít dolgokat? Eszmei és hagyományőrző értékük van. Felbecsülhetetlen, hiszen szívük-lelkük benne van, nem kevés idejükkel egyaránt.

-Hirdetés-

A Tázlári Kézimunka Klub 15 éve működik, a kultúrház keretein belül. Létszáma változó, jelenleg 12 fő. Heti rendszerességgel jönnek össze. Céljuk új termékeket készíteni, helyi értékeket megőrizni. A falu életében meghatározó szerepük van. Minden rendezvényen részt vesznek munkáikkal. 2016-os év óta sokfelé nyitottak.

Vidéki kiállítások: Megyeháza, Hungexpo, Agrárexpo, Budapest Campona országos kiállítás, ahonnan több fődíjat hoztak el. Bemutatkoztak vidéktalálkozókon is, kiállítottak több környező városban és faluban. 2016-ban gobelinjeik bekerültek a Tázlár értéktárába. 2018-as évben klubjukban több munkadarab zsűrizett termék lett.

Gulyás Lászlóné tájmotívumai

Terveik között van más klubokkal való kapcsolatteremtés. Akasztói kézimunkásokkal több éve tartanak kapcsolatot. Nagy öröm, hogy meghívásra eljutottak Sárközbe- Őcsény faluba kiállításra. Most nyílt lehetőségük viszonozni a közös kiállítást a Gabóca Kézműves Körrel.
E napok mögött igen sok munka és öröm is van. Ezt jó csapatmunkával lehet elérni. Szeretnék átadni a kézimunka szeretetét az idős és fiatalabb korosztálynak egyaránt. A klubba szeretettel hívnak és várnak minden kézimunkázni szerető közösségi embert.

Tagok és kiállítók:
Budainé Hazai Mária, Csordás Lászlóné, Dabis Éva, Dobó Szilveszterné, Dudás Jenőné, Gulyás Lászlóné, Kléh Irma, Pap Ferencné, Pulai Istvánné, Püspöki Istvánné, Szilbernhorn Lászlóné, Takó Jánosné

Gulyás Lászlónét kérdeztem, hogy mióta foglalkozik ezzel?
-Az életemben úgy kezdődött, hogy már az általános iskolában megszerettette velem a kézimunkát Dudásné Horváth Mária tanárnő, majd ipari iskolába kerülvén a szakmai oktatóm Szekeresné Manyi néni vitte tovább, azóta is ezt csinálom. Gobleineket készítettem, különböző ékszeresdobozokat, szálhúzásos technikával terítőket. Jelenleg az a célom, hogy táj jellegű kézimunkákat hozzak létre, felkutatva és így ezeket elkészítve. Akár határon belülre, de akár határon kívülre is nyúlhat . Az erdélyi rész igen gazdag ebben a motívumokban és öltési technikákban, de Kalotaszeg környéke sem elhanyagolható. Például a kiskunfélegyházi szűrmintának 12 színvilága van, és csak ezt a színeket használhatják – nem feltétlenül egyszerre.

-Mégis mennyi ideig tart egy ilyen csodát létrehozni?
-Egy Baranyi szálhúzásos 80×80-as terítőt 1 teljes hónapig, főként éjjelente dolgozok rajta, hiszen vannak feladataim a háztartás körül és unokáim, akikkel imádok lenni.

Az őcsényi hímzőkör 2004 novemberében alakult egyesületté Sárközi Gabóca Kézműves Kör néven. Az egyesület célja a Sárközben élő népművészet, népi hagyomány felkutatása, felelevenítése, gyakorlati oktatása az itt élő népművészet iránt érdeklődő gyerekeknek és felnőtteknek. A sárközi tájegységben fellelhető hímzések, csipkeverés, népviseleti ruhák készítése, szövés, régi minták felkutatása, gyűjtése, évenként kiállításon való bemutatása, gobelin varrása. Az egyesület elnöke Szűcs Sándorné. Az egyesület tiszteletbeli elnöke Hammerné Görög Éva, aki tázlári születésű népi iparművész. Csipkeveréssel, fekete-fehér hímzéssel, gépi hímzéssel, Sárközi színes hímzéssel foglalkozik. Segíti a sárközi népművészet fennmaradását, oktatását.

Hammerné Görög Éva vert csipkéje

A Gabócák 2005 óta hagyományt teremtettek, a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódóan mutatják be a csoport által készített anyagukat kiállításon. Minden évben vendégkiállítót hívnak, hogy a sárközi emberek párhuzamosan megismerjék más tájak hagyományait is. Társadalmi munkával a falu templomaiba Sárközi színes hímzéssel teljes garnitúrát készítettek. Jelenleg a házasságkötő terem díszterítőjén dolgoznak. Munkáik egy része most vándorkiállításon vesz részt. A kézműves körben fontos az értékelés, a fejlődés, ezt biztosítja a folyamatos megmérettetés, a zsűriztetés. Tagjaik sorában akad népi iparművész, mint említettük Hammerné Görög Éva. Népművészet ifjú mestere Glöcknerné Szűcs Adél. Munkáik a mi kiállításunkon is láthatók.

Tagjaik – kiállítóik:
Szűcs Sándorné, Hammerné Görög Éva, Glöcknerné Szűcs Adél, Parragh Jánosné, Palotás Alajosné, Kuhl Jánosné, Hangya Józsefné és Szabó Anna.

Szeretnénk minél több ilyen csodát látni, sok sikert kívánunk a továbbiakban is!

-Dusy-

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (52 db kép)
MEGOSZTÁS