A nagy érdeklődésre való tekintettel Kiskőrös Város Önkormányzata és a Hetednapi Adventista Egyház támogatásával újraindult az Életmóddal az Egészségért klub. Január 14-én az inzulinrezisztenciáról, (a továbbiakban IR) tartott motiváló előadást Juhász Zsolt dietetikus.

Juhász Zsolt dietetikus
-Hirdetés-

Az alapoktól kezdte előadását: az inzulin egy hormon, fő funkciója, hogy a cukor a vérből a sejtekbe kerüljön úgy, hogy a sejt felszínén lévő inzulin receptor hozzá kötődik és így a glükóz be tud jutni a sejt belsejébe. AZ IR betegség vagy csak állapot? Erről megoszlik a szakmai vélemény. Ha nem lennének tünetei, akkor inkább a betegséghez sorolható. Depresszió, pánikbetegség, rossz közérzet, fáradtság, hajhullás, nyugtalanság, túlsúly, menstruációs zavar, meddőség, erős szőrnövekedés, magas inzulinszint, étkezés után 2-4 órán belül levertség, fáradékonyság, indokolatlan feszültség, koncentrációs zavar, memóriaproblémák. Ki az, aki a felsoroltak közül egyikben sem érintett? Ezek a táplálkozással, életmóddal összefüggő tünetek, amik mellett sokan elsiklanak, hiszen ezek természetes velejárói az életnek. Normális körülmények között senki nem csináltat inzulinszint mérést.

Az inzulin felelős a szénhidrát anyagcseréért, a zsír anyagcserére is kifejti hatását, felelős azért is, hogy a zsír a raktárakban maradjon. Tehát aki fogyni szeretne, annak az egyik legnagyobb ellensége az INZULIN! A harmadik funkciója a nitrogén anyagcsere, azaz serkenti a fehérjeszintézist és gátolja a fehérjebontást. Ez jól jön a testépítőknek, vagy a sportolóknak, akiknek szükséges az izomnövelés. Az IR hosszú távú következménye az elhízás, cukorbetegség, szív és érrendszeri megbetegedések, infarktus, stroke, daganat.

Előadását nagy érdeklődéssel hallgatták

Hogyan tudjuk kezelni?
A kezelés legfőbb eleme a helyes életmód-program – hogy az érintett rendszeresen sportoljon. A mozgás ugyanis nagyon fontos szerepet tölt be a szénhidrát-anyagcserében. Emellett oda kell figyelni az étkezésre is, főleg annak cukortartalmára. Érdemes például kerülni a cukrozott és a fehér liszttel készülő élelmiszereket, illetve figyelni arra, hogy étrendünket közelítsük a cukorbetegek diétájához. Fontos a napi legalább négy-ötszöri étkezés. Ha az életmódváltás nem hoz eredményt, gyógyszerrel is segíthető az inzulinszint beállítása – mondja a szakember.

Egészséges szendvicsek

Juhász Zsolt saját példáival, tapasztalataival színesítette prezentációját, így biztosítva a közvetlen kapcsolatot közönségével. Ha kíváncsiak tanácsaira, vagy kérdésük van egészségi állapotukkal, életmódjukkal kapcsolatban akkor kéthetente hétfőn Kiskőrösön a Zsinagógában várja önöket. A következő téma január 28-án a gluténérzékenység lesz.

B.M

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (10 db kép)
MEGOSZTÁS