2019. január 28-án beszélgetéssel egybekötött előadást tartott Mezőfi-Horváth Antónia klinikai szakpszichológus, a Kiskőrösi Óvodák Batthyány Utcai Tagóvodájában.

-Hirdetés-

Magatartási, beilleszkedési, viselkedési zavarral küzdő gyerekek, konfliktussal küzdő gyerekek voltak a meghirdetett témák. A beszélgetés családias légkörben zajlott az óvoda egyik termében – ahogy Antónia elmondta, 10 fő az ideális, hiszen interaktív az előadás, tehát beszélgetős. Ennek keretén belül mindenki fesztelenül felvethetett otthon vagy másoknál tapasztalt problémákat, észrevételeket. Nemcsak a szakpszichológus, hanem az anyatársak is elmondhatták véleményüket, pláne amikor magukra ismertek egy-egy tapasztalatnál.

A szakpszichológus leginkább az óvodások köreiben felmerült problémákat elemezte, mint a dackorszak, amely bár a szülőket próbára teszi, de az egészséges fejlődés egyik alappillére. Szó esett a problémás gyerekek viselkedésének hátteréről, hiszen „Mi magunk vagyunk a gyerekek példái, a gyerek a tükör. Ha azt látja, hogy apa csúnyán beszél anyával és anya ettől sír, akkor vagy ő is sírni fog, ha csúnyán beszélnek vele vagy miatta fog más sírni. Sokan azzal takaróznak, hogy a rosszaság örökölhető. Nem. A temperamentum örökölhető, vagyis a gyermek simulékonyabb lesz, jó kedélyű vagy sírósabb. A többit a környezete alakítja rajta, legnagyobb részben a család”.
Ezek után nem csodálkozik senki, ha egy-egy csúnya szó elhagyja a szánkat közlekedési dugó vagy főzési baki közben, a gyerekek pedig szivacsként szippantják ezt be, és visszamondják, ezzel kínos helyzetbe hozva minket.

Központi téma volt még a tabletezés és az alvási problémák a gyerekek köreiben. Erre a következő tanácsokat adta Mezőfi-Horváth Antónia: „A tévézés nem feszültséglevezető. Ha néz is tévét, tabletet a gyerek, az maximum fél óra legyen naponta. Lefekvés előtt vagy bábozzuk el az aznap történteket a gyerekkel vagy legyen egy kedvenc mesekönyv amiből olvassunk fel neki minden este. Fontos, hogy legyen képzelőereje.

Amíg az előadás zajlott, a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai egy külön teremben foglalkozást tartottak a résztvevők gyerekeinek, ahol a farsangra hangolódva maszkokat készítettek a kicsikkel.

A következő alkalom 3 hét múlva lesz szintén a Batthyány Utcai Tagóvodában, ahol a szülők szemszögéből fogja megvilágítani a dolgokat, mint pl.: párkapcsolat hatása a gyerekekre, elvált szülők stb.

DéKá

MEGOSZTÁS