A Hetednapi Adventista Egyház szervezésében nagy sikerű életmód klubjának az idei évi második előadása zajlott január 28-án a kiskőrösi zsinagógában.

-Hirdetés-

Cöliákia néven már az ókorban is ismert betegségről beszélt Juhász Zsolt dietetikus. Egy olyan felszívódással járó autoimmun betegség, ami nem gyógyítható és élethosszig fennálló. Viszont lehet teljesen tünetmentessé tenni azáltal, hogy teljesen elvonjuk a szervezettől a glutént. Egész szervezetet érintő betegségről van szó, nemcsak emésztőrendszeri panaszokat, hanem egyéb szervek (pl. csontrendszer, bőr) károsodását is okozhatja. A vékonybél nyálkahártyája ellen irányuló immunfolyamat következtében pusztulni kezdenek a felszíni sejtek (az ún. bélbolyhok), ezáltal csökken a tápanyagok, a vitaminok és ásványi anyagok felszívódása, és felszívódási zavar alakul ki.

Juhász Zsolt dietetikus

Megoldható a gluténmentes diéta, de nem olyan egyszerű, mint azt sokan gondolják. A búza, rozs, árpa, maláta és származékai tiltott alapanyagok. Nagyon sok feldolgozott élelmiszer is tartalmaz glutént. A világban megnövekedett a gabonafogyasztás, szinte minden élelmiszerben megtalálható, a gabonatermesztésnél fontos szempont, hogy minél nagyobb legyen a sikértartalom, mert akkor kevesebb adalékanyagot kell a pékáruhoz adni. Ezek mind-mind kedvezőek a lisztérzékenység kialakulásához.

Sokan kíváncsiak az előadásaira

A fel nem ismert, vagy kezeletlen gluténérzékenység további, komolyabb problémákat okozhat. Ismerd fel az esetleges jeleket, hogy megelőzhesd a bajt!
Tünetei: bőrelváltozás, hosszúra nyúló fejfájás, autoimmun betegség, emésztési gondok, szédülés, krónikus fáradtság, fogzománc hibák. Kinél ne fordultak volna már elő ezek a tünetek, külön-külön, vagy akár összességében?

Az egészség klub következő előadása Tejtermék mizéria címmel február 11-én 18 órai kezdettel lesz a Zsinagógában.

B.M

MEGOSZTÁS