Kertai Nóra – családterapeuta hallgató – házasságerősítő és kapcsolatfejlesztő programjának ráhangolódó előadása zajlott február 4-én Kiskőrösön a Zsinagógában. Mihalecz Gábor azonos című könyvéből kölcsönvett Házasság 2.0 címmel Cserbik János beszélt arról, hogy: Mik azok a kérdések, amik felmerülnek a nő és férfi közötti különbözőségben? Milyen elvárásaink vannak egy házasságban? Hol vannak a korszakhatárok, amikor leginkább szükség van frissítésre?

A programra eddig 22 pár jelentkezett
-Hirdetés-

Frissítési igényt jelezhet:
-Elengedjük a rituálékat, a kedvességek, a játékok eltűnnek a mindennapjainkból.
-Zárt ajtók és külön programok jellemzik életünket. Nemcsak a béke kedvéért vonulunk el. Nélkülözhetetlen, hogy legyenek külön programok, az a gond, amikor csak külön programok vannak és nincsenek egyéb lehetőségek a közös időtöltésre.
-A beszélgetések informálisak lesznek. Érzéketlen, színtelen beszélgetések jellemzőek, a meghittség, kedvesség és a romantika eltűnik.
-Zavaró lesz a testi érintés.
-Amikor egy vitában nem számít, hogy mit érez a másik.

Ezek jelzik, hogy újragondoljuk, megtaláljuk azokat a kitörési pontokat, amikkel meg tudjuk erősíteni kapcsolatunkat. Ezekből fakadnak a sérelemlisták. Kicsit távolodunk egymástól, az együtthaladás meglazult. Megjelennek a szándékos bántások. Innen már csak egy lépés a függetlenségről való ábrándozás. Itt még nincs semminek vége. Van megoldás – a frissítéssel.

Testtartásunk elárulja, hol tart most a kapcsolatunk. Nem vagy elégedett? Te mit teszel azért, hogy ez változzon?

Nem az érzelmek múlnak el, a szeretet megmarad. A szeretet egy döntés, hogy a kritikus pontból, hogyan tudunk újjászületve továbbjutni. Ha tudatossággal és érzelmi elköteleződéssel próbálunk döntéseket hozni, akkor tulajdonképpen magunkat alakítjuk, személyiségünket formáljuk jó irányba.

Gyakorlati tanácsot is hallhattak a jelenlévők. Minden reggel a búcsúzásra szánjunk két percet, amikor érdeklődök a másik iránt, hogy mi is fog történni a másikkal. Heti egy órányi osztatlan figyelmet szánjunk a másikra – tárgyakban és csillogásban mérjük a luxust, de legyen ez az óra a luxus.
A konfliktuskezelésnek és vitáinknak a feloldását jelentheti, hogy ne felejtsük el, hogy amiről a vita szól, az soha nem az aktuális téma. Nem megoldhatatlan problémákról beszélünk, amikor a kapcsolat a válás szélére jut. Egyfajta elfáradásról beszélhetünk – mindig az van, hogy én engedek, mindig az van, hogy csináljunk úgy mintha semmi sem történt volna.

Mindennek a kulcsa, hogyan kezeljük vitáinkat, nézeteltéréseinket. Lehet, hogy a konfliktus helytelen kezelésétől már gyermekkorunkban is szenvedtünk, mert amit szüleinktől látunk, azt visszük tovább. Az a kérdés, hogy amit otthon láttunk, meg tudjuk-e törni. Csak akkor fog sikerülni, ha megértjük mi az igazi szeretet, mi az a más hozzáállás. Megérteni, hogy merjünk őszintén beszélni magunkról, hogy kik is vagyunk valójában. Mit jelent a sérüléseinkből, előnytelen genetikánkból, rossz mintáinkból, beégett negatív képekből összerakni saját magunkat a társunk segítségével.

A házaspárok 12 próbája programra jelentkezhetnek azok, akik szeretnének tenni egymásért és kapcsolatukért. Jelentkezés hazassag12probaja2019@gmail.com
A programban való részvétel ingyenes!

B.M

MEGOSZTÁS