Juhász Zsolt dietetikus ismét Kiskőrösön járt, az Életmóddal az Egészségért programsorozat részeként Étrend vagy Ét-trend címmel tartott előadást február 25-én.
Rögtön az előadás elején szembesülhettünk a magyar lakosság étkezési szokásaival. A HMD diétának nevezett Hagyományos Magyar Diéta kissé ironikusan ugyan, de tökéletesen bemutatta rossz táplálkozási beidegződéseinket. A közönség ezen jól mulatott, de mindenki egyetértett a valóságos tényekkel, amiket a statisztikák is alátámasztanak. A magyar lakosság több mint felének jelentős, egészségi kockázatot jelentő súlytöbblete van. Napjainkban van némi elmozdulás az egészséges táplálkozás felé, mi sem bizonyítja jobban, hogy a Hetednapi Adventista Egyház által szervezett programokon is egyre többen jelennek meg.

Juhász Zsolt és a házigazda Tóth Árpád
-Hirdetés-

Atkins, Vércsoport diéta, Norbi Update, Paleo, Elválasztó étrendek, vagy sorolhatnánk még a számtalan divatdiétát. Az a probléma ezekkel a diétákkal, hogy az extrém előírásaik miatt a korábbiaknál is rosszabb étkezési szokásokat vehetünk fel, hisz általában mellőzik a tudományos megalapozottságot. Az esetek többségében közös jellemzője az étrendeknek, hogy egyes tápanyagok mennyiségének eltolódását eredményezik, ennek következtében súlyos hiányállapotokhoz, egyes esetekben túlzott bevitelhez vezetnek, melyeknek akár súlyos egészségkárosodás lehet a végeredménye .

Lehetőség volt a témával kapcsolatos könyvek megvásárlására is

A dietetikus előadása végén egy olyan étrendről beszélt, amelytől sokkal kreatívabbak és kísérletezőbbek leszünk.

Magával hozza az egészséges táplálkozás alapjait, ami nem más, mint a vegetáriánus vagy vegán étrend. Számos kutatás igazolja, hogy minél több az étrendünkben a növényi eredetű táplálék, annál kisebb az esélye annak, hogy szívbetegek, rákosak, vagy cukorbetegek legyünk. Amellett, hogy a vegán táplálkozás segít a betegségek megelőzésében, a veganizmusnak számos fizikai előnye is ismert.

Ha érdekli, hogy a vegán étrend hogyan teszi a testet erősebbé, szebbé, és energikusabbá, akkor kéthetente hétfőnként még két előadás alkalmával megtudhatja Kiskőrösön a Zsinagógában.
Az előadások végén -növényi alapú szendvicsek kóstolása mellett- lehetőség van kötetlen beszélgetésre, ami a jelenlevők körében mindig nagy sikert arat.

B.M

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (10 db kép)
MEGOSZTÁS