A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság és a Futóhomok Természetvédelmi Egyesület, 2019. március 9-én, tavaszi önkéntesfaültetést szervezett a Kolon-tónál. A tó északi részénél tervezett oktató és bemutatóközponthoz kapcsolódó tanösvény és bemutató-foglakoztató erdő természetes jellegének kialakításához szükség van további, az őshonos fa és cserjefajták telepítésére. Mint ismeretes a természetes erdőt a sokszínűség jellemzi, ahol a nagyméretű fák mellett a cserjék és holt fák ugyanúgy megtalálhatók. Ezek az elhalt/korhadó fák nagyon fontos szerepet töltenek be az erdei növények, gombák és állatok életében, élőhelyet, táplálékot és búvóhelyet jelentenek számukra.

-Hirdetés-

A bemutatásra kiválasztott, zömében szürke nyárfás kis erdő széleire és tisztásaira újonnan ültetett fák és cserjék kerültek: szürke nyár, fekete nyár, tölgy, magyar kőris, nyír, mezei szil, vénic szil, vadkörte, vadalma, fagyal, csíkos kecskerágó, kutyabenge, varjútövis benge. A facsemetéket a nemzeti park csemetekertje biztosította.

A faültetésre két-tucatnyi természetkedvelő jelentkezett, többen a kecskeméti CédrusNet Egyesülettől, családok Kecelről, Kiskőrösről és Budapestről is.

A munka során Bíró Csaba természetvédelmi őr sok-sok hasznos és érdekes ismeret átadásával magyarázta el a faültetés technológiai lépeseit a jelenlévőknek.

A faültetők a jó hangulatban végzett munka eredményeként egy jövőben bemutatható természetes erdő alapjait teremtették meg.

-Faragó Gábor-

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (30 db kép)
MEGOSZTÁS