Kiskőrösön március 23-24-ig tartották a régió legjelentősebb és leglátogatottabb agráreseményét, a X. Duna-Tisza közi Agrár Expot és Gasztronómiai Fesztivált. A rendezvény az eltelt évek alatt vitathatatlanul érdemelte ki a régió agráripari csúcsrendezvénye címet. Sokan osztották azt a véleményt, hogy az idei expo nemcsak a kitűnőbbnél kitűnőbb termékekkel, de a szervezők és Font Sándor meghívásának eleget téve, a polgármesterek számát tekintve is felülreprezentálta magát. A kitűnő, tavaszias időjárásnak is szerepe volt abban, hogy a jubileumi vásáron a látogatók száma csúcsot döntött, a kézműves élelmiszerek, borok, pálinkák, minden egyéb földi jó és népművészeti termékek iránt nagy volt az érdeklődés. A „magyar élelmiszert magyar termelőtől” szlogent leginkább annak a termelőnek a szavai adták vissza, aki azt mondta: Itt mindenki bátran és büszkén áll a saját terméke mögé!

-Hirdetés-

A sportcsarnokban 10 órakor kezdődő expo ünnepélyes megnyitását a felharsanó vadászkürtök jelezték, majd Kis Miklós agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkárt, Font Sándor országgyűlési képviselőt, az esemény fővédnökét, és Nagy Tamást, az expo ötletgazdáját és fő szervezőjét Domonyi László, Kiskőrös város polgármestere köszöntötte.

A házigazda városvezető a kiskőrösieket egy hírrel is megörvendeztette: egy év múlva már a kiskőrösi megújult piaccsarnokban is helyet kapnak azok az expon kiállított kézműves élelmiszerek, amelyeket korszerű körülmények között lehet majd megvásárolni. Az újjáépített piaccal nem csak a vásárlókat, de a helyi kistermelőket is támogatni kívánják.

Font Sándor köszöntőjében emlékeztetett arra, hogy Bács-Kiskun és a környező megyék itt bemutatott „kincseivel” a vásárlók a nagy áruházak polcain nem találkoznak, hiszen a mennyiséget tekintve nem abba a kategóriába tartoznak. Ám a kézműves, minőségi élelmiszerek iránt megnőtt az érdeklődés. Egyre többen keresik, mert az emberi fogyasztásra legegészségesebb élelmiszerek egyik garanciája, hogy annak előállítói a vásáron személyes jelenlétükkel is garanciát vállalnak annak minőségéért.

Kis Miklós, agrár-vidékfejlesztési államtitkár a köszöntő beszédét követő előadásában elmondta: a hazai lakosság körében egyre hangsúlyosabban jelenik meg a helyi termékek iránti igény, az élelmiszerek eredetének ismerete. Mindez a termelőkkel kialakított személyes kapcsolatban is megmutatkozik.

Kis Miklós, agrár-vidékfejlesztési államtitkár

Az Agrárminisztérium ennek a folyamatnak az erősödését a vidékfejlesztésre szánt forrásokkal is biztosítja. Az államtitkár kiemelte: a programot 74 pályázattal, 1300 milliárd forinttal támogatják. A tavalyi keretet már teljes egészében kimerítették, de az utólagos döntéseknek köszönhetően az erre szánt összeget megemelik. Jelenleg az országban 184 ezer nyertes pályázó valósíthatja meg elképzeléseit. A kis- és közepes családi gazdálkodások a fejlesztés 20 százalékát önerőből, vagy banki hitelből fedezik, míg a fennmaradó 80 százalék a támogatás. A nagyüzemi vállalkozások ennek a keretösszegnek legfeljebb 20 százalékához juthatnak hozzá.

Nagy Tamás, az expo főszervezője portálunknak elmondta, a rendezvény fő célja az elmúlt 10 évben nem változott: a minőségi alapanyagokból készült kézműves magyar élelmiszerek népszerűsítése, értékesítése, üzleti lehetőségeik bővítése áll a középpontban. Ha már valami kézműves, e szó hallatán a gyakorlott vásárlónak a hagyományos technológiák, illatok, ízek jutnak az eszébe. Az expón lehetőség van az olyan minőségi alapanyagokból készült kézműves élelmiszerek kóstolására és vásárlására, mint például a házi készítésű füstölt hentes áruk, kézműves sajtok, borok, pálinkák, mézek, lekvárok, olajok, zöldségpástétomok, préselt gyümölcslevek, biotermékek, de túl hosszú lenne a sor, ha a teljességre törekedve a 4000 terméket felsorolnám – mondta Nagy Tamás, aki felhívta a figyelmet, hogy az exponak nagyon komoly mezőgazdasági gépbemutató és vásár is a része.

Simon Margit

Simon Margit sajtos pultja előtt nem lehetett kóstolás nélkül elhaladni: az érett sajtok, a különböző fűszerekkel ízesített orda golyók ínycsiklandó csábításának lehetetlen volt ellenállni. A gasztronómiai élmény mellett a stand házigazdájának kedvessége és lelkes közlékenysége marasztalta a látogatót.

A kőrösladányi sajtkészítő évek óta visszajáró kiállító a kiskőrösi Agrár Expon. Mint mondja, a remek szervezés, a kiváló feltételek és a közvetlen, barátságos, érdeklődő látogatók vonzzák vissza. Sokan már kifejezetten várják Margitot, hogy kedvelt sajtjukból, vagy valamelyik új termékből vihessenek haza a családi asztalra. Az sem ritka – meséli lelkesen a mosolygós gazdaasszony, miközben jókora falatot kanyarít kóstolóként egyik sajtjából a pult előtt nézelődő számára – hogy a rendezvény után felhívják, és véleményt mondanak a portékáról.

Vassné Pivarcsi Mária családi borászata, a Vass Bor Kft. 14 fajta egyedi címkével ellátott, saját palackozású borral volt jelen az expon. Fajtaválasztékukban jelen vannak Kiskőrös jellemző borfajtái. Az 1998 óta működő, korszerű technológiával rendelkező kiskőrösi vállalkozás évente mintegy 3000 hektoliter minőségi bort készít. Széles palettát kínálak a száraztól az édesig, a fehértől a vörösig. Termékeiket rendszeresen elhozzák a Duna-Tisza közi gasztronómiai fesztiválra, ahol a látogatók örömmel kóstolják azokat.

– Minden évben jelen vagyunk kiállítóként az Agrár Expon. A rendezvény egyre színvonalasabb, időről időre többen látogatják, és mind szélesebb az a kör, aki nem csak szereti a bort, de ért is hozzá – mondta a cégvezető.

Szondi Kristóf

Szondi Kristóf gyógygombáival érkezett Nyíregyházáról az agrárexpora, ahová először hozta el termékeit. A vegyszermentesen termesztett gyógygombákat szárítva, porítva értékesíti. A kiskőrösi rendezvényen minden érdeklődő személyes tanácsadást kaphatott az ajánlott fogyasztás módról, gyakoriságáról, és a várható jótékony hatásokról.

Mint azt a fiatal gazdától megtudtuk, naponta egy mokkáskanálnyi mennyiség fogyasztása ajánlott a termékből, amit valamilyen pépes ételbe, teába, joghurtba érdemes keverni. A gyógygombákat többek között immunerősítő, továbbá vérnyomás- és koleszterincsökkentő hatásuk miatt érdemes fogyasztani.

A termelés és gyártás mellett Kristóf kiemelt feladatának tekinti a különböző rendezvényeken való részvételt, mert ezek kiváló fórumok a termékek népszerűsítéséhez, hatásuk megismertetéséhez, a fogyasztók tapasztalatainak meghallgatásához. Egyébként a termékek interneten, a nyirlaska.hu oldalon keresztül is elérhetőek.

– A kiskőrösi Agrár Expora először jöttem el, de biztos vagyok benne, hogy nem utoljára. Egyrész azért, mert rendkívül elégedett voltam a szervezéssel és a rendezvény látogatottságával, másrészt pedig mert hosszú távon gondolkodom a gombákban – mondta el a fiatal gazda.

Az expo szervezői ügyeltek arra, hogy valamennyi korosztály megtalálja a számára vonzó programot, A szórakoztatás nagy ágyúit is felvonultató eseményen szombaton a Bon-bon együttes lépett fel nagy sikerrel. Vasárnap délelőtt az Apacuka szórakoztatta a kicsiket. Az esemény záróakkordjaként pedig Csepregi Éva énekelt a vásár talán ebben az időpontban legnagyobb számú közönségének.

-Sajtóközlemény-

MEGOSZTÁS