A minap (2019. április 09.) meghívást kaptam az Kiskőrösi Óvodák egyik tagintézményébe, mégpedig a csendes, családias hangulatú Erdőtelki óvodába. A meghívás apropója egy zenés-táncos foglalkozás volt a gyermekek számára, melyet 2018 szeptembere óta Répásiné Lovász Márta mesterpedagógus óvónő beépített a gyermekek óvodai életébe.

-Hirdetés-

A kezdeti nehézségek láttán sem adták fel a pedagógusok a felkészítést, ennek eredményeképpen mára már több tánclépést ismernek és örömtelien ropják a táncot a kicsik. Sőt néhány igen kiemelkedő tehetség is megmutatkozott közöttük.

De hogy miről is szól és honnan ered ennek a foglalkozásnak az ötlete? Meséljen nekünk erről Márta:
„2018 szeptemberében kerültem az erdőtelki óvodába, mindig is szívügyemnek éreztem a tehetséggondozást, éppen ezért úgy döntöttem, hogy elindítjuk a néptánc tehetségműhelyt.”

Mártiról többen tudják, hogy a tehetséggondozás mestere, de azt már kevesebben, hogy márciusban felkérte az oktatási hivatal, hogy tartson előadást Tehetséggondozás a gyakorlatban címmel, a Tavaszi Pedagógiai Napok óvodapedagógiai szakmai napján, Baján.
Elmondása szerint ez óriási lehetőség volt arra, hogy megmutassuk, nálunk hogyan működik mindez. Márti példát ad és mentorál pedagógusokat a környező településeken, szívesen átadja tudását, hogy ezáltal egy gyermek tehetsége se maradjon rejtve a jövőben.

Turú Gyuláné Iluska óvónői szemlélettel tudja tanítani a gyerekeknek a néptáncot

„A néptánc tehetségműhely elindulásakor egy profi táncpedagógus segítségére is szükségünk volt.  Egy régi, kedves ismerősöm, Turú Gyuláné Iluska (kaskantyúi nyugdíjazott óvó néni) önkéntesen és örömmel vállalta el ezt a feladatot. Iluska mögött több évtizedes tapasztalat áll, keze alatt generációk ismerték meg és szerették meg a néptánc alapjait, többen közülük ma is aktív táncosok (pl. a Kiskőrösi Szivárvány Néptáncegyüttesben). Iluska tökéletesen ismeri a gyermek néptáncoktatás alapjait és óvónői szemlélettel tudja tanítani a gyerekeknek a mozdulatokat, amit minél korábban el kell kezdenünk az óvodai nevelésben.”

Az együttműködés is nagyon fontos a tánc folyamán

Az ének-zene foglalkozás így heti 2-3 alkalomra bővült az erdőtelki óvodában. Ezek rövid, 15-20 perces foglalkozások lényegében, melyek által fejlesztik a ritmust, a mozgást, megtanítják az összetartás, az együttműködés fontosságát akár egy páros vagy csoportos tánc alkalmával.

Az óvodások a tánc világnapjára is készülnek egy kis műsorral

„Egy éves tervet állítottam össze. Ezeket lényegében az ünnepek köré szőttem: ősszel a Márton nap, Karácsonykor volt a Betlehemezés, hamarosan a húsvéti locsolkodás, lesz majd pünkösdölő, Illetve a tánc világnapjára is készülünk egy kis műsorral, melyet a Petőfi Sándor Művelődési Központ színháztermében fogunk előadni. Csoportunk vegyes csoport, 3 és 7 éves korú gyerekek is vannak, nem könnyű ennek függvényében tervezni, szervezni a tevékenységet. De a látvány önmagáért beszél: élvezettel, örömmel ropják a táncot, miközben fejlődik tér-érzékelésük, ritmusérzékük, a mozgásuk összerendezettebb lesz és megismerik a magyar hagyományokat.” 

A gyermekek láthatóan élvezték a zenés-táncos foglalkozást, csakúgy, mint minden más, színes tevékenységet, melyet az óvónők szerveznek a csoportban. Márti mutatott nekem pár pillanatképet a gyerekek mindennapjaiból – hol pártát készítettek, hol mesevilágban jártak, hol dinamikus tornán vettek részt… most pedig készülnek a sablonok a húsvéti ünnepkörre. Minden napra jut valami kis kaland az erdőtelki óvodások számára.

És hogy miért csinálják ezt?
Turú Gyuláné Iluska szavaival élve: „Örömömet lelem benne és úgy érzem, hogy még mindig tehetek valami fontosat és vihetem tovább a hagyományt. A gyerekekben megmarad, amit tanítunk, és a napi rutinjaik közepette előjön, segítve ezzel akár egy problémás helyzet megoldását.”

Kincses Szilvi

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (49 db kép)
MEGOSZTÁS