Izsákon, a Páhi és Orgovány felé vezető utak kereszteződésben áll az a kőkereszt, amely a felújítás követően dr. Bábel Balázs érsek szentelt meg.

-Hirdetés-

A Viczián Ádám családja támogatásával 1877-ben állított kereszt, a kecskeméti Porta Egyesület Szent Ilona Keresztköre közreműködésével, közösségi összefogás eredményeként újult meg. A 2019. április 12-i avatási ünnepségen, Tetézi Lajos helytörténész, az önkormányzat nevében köszöntötte a megjelenteket. Örömmel állapította meg, hogy az Izsák környékén lévő kilenc kőkereszt közül három az utóbbi időben újult meg. Az izsákiak számára a keresztek fontos monumentumai nemcsak az hit útját követőknek, hanem az utakon közlekedőknek is. Bajkó Zoltán, izsáki plébános, köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik a kereszt felújításához hozzájárultak. Beszédében arra emlékeztetett, hogy a saját keresztjeink cipelésénél csak a szeretettel vállalt áldozatnak van értéke. Dr. Bábel Balázs, Kalocsa-kecskeméti érsek – metropolita mondott avató szentbeszédet, majd megszentelte a felújított keresztet.

A Wojtyla Barátság Központ képviseletében, Farkas P. József egy-egy festménnyel jutalmazta meg a felújításban kiemelkedő szerepet vállalt Frankó János vállalkozót és Borsos István kőfaragó mestert. Ezt követően az önkormányzat és az izsáki plébánia képviselői helyeztek el koszorút a kereszt talpazatánál. A helyiek számára Góhér kereszt-ként is ismert kőkereszt avatási eseményét, Gellér Alíz éneke tette még ünnepélyesebbé.

-Faragó Gábor-

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (25 db kép)
MEGOSZTÁS