A Kiskőrös Járási Mentőcsoport minősítő gyakorlatát április 13-án Soltvadkerten a Vadkerti-tó területén rendezték meg. Minden mentőcsoportnak 5 évente kell ilyen gyakorlatot sikeresen végrehajtania, hogy a feladatellátásban részt vehessenek.
A minősítő gyakorlat során a soltvadkerti, kiskőrösi, keceli és akasztói önkéntes tűzoltók tettek le sikeres minősítő vizsgát a katasztrófavédelem munkatársainak szakmai felügyelete mellett.
Minderről Rátkai Viktor, az Akasztói Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke elmondta, hogy a Kiskőrös Járási Mentőcsoport tagjai vettek részt az újraminősítő gyakorlaton.
A mentőcsoport eredeti minősítő gyakorlata 2014-ben volt, melyet 5 évenként meg kell ismételni. Az eltelt időszakban minden évben tartottak közös gyakorlatokat.

A mentőcsoport most 27 fővel vett részt a gyakorlaton a négy önkéntes tűzoltó egyesület tagjaival.

-Hirdetés-

A program elméleti oktatással kezdődött, melynek témája a munkavédelem és a láncfűrész-kezelés volt, valamint a benzinmotoros átemelő szivattyúk használatát és azok típusait ismerhették meg.

Ezt követően vonultak ki az egységek a soltvadkerti tűzoltóságtól a vadkerti-tóhoz, ahol nagyon jó adottságok voltak a gyakorlat végrehajtásához. Itt homokzsákokból nyúlgátépítés volt, majd belvízhelyzet megoldását gyakorolhatták átemelő szivattyúkkal.
A tóparton két veszélyesnek ítélt nyárfát is kivágtak és a szállításhoz megfelelő állapotba darabolták össze. A feladatok végrehajtásában két gépjármű-fecskendő vett részt a keceliek és az akasztóiak jóvoltából. Ezen kívül még 5 láncfűrész és kézi szerszámok, valamint átemelő szivattyúk használatára került sor. Minderről videó is készült, mely IDE kattintva érhető el. 

A Kiskőrösi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság munkatársai készítették elő a mostani újraminősítő gyakorlatot, amit a Kiskunhalasi Katasztrófavédelmi Kirendeltség, valamint a megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság munkatársai ellenőriztek.

Elmondható, hogy a különféle pályázatoknak, a katasztrófavédelemnek és a helyi önkormányzatok támogatásainak köszönhetően mostanra már minden önkéntes tűzoltó egyesület igen jó technikai háttérrel rendelkezik a tűzesetek kezeléséhez.

Filus Tibor

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (24 db kép)
MEGOSZTÁS