A Magyarországi Tájházak Szövetsége idén is megrendezte a „Tájházak napja” című országos rendezvénysorozatát április 27-28-án.

A programsorozatra először 2013-ban került sor azzal a céllal, hogy tavasszal, az év egy napján a tájházak az érdeklődők figyelmének középpontjába kerülhessenek, a megszokott látnivalók mellett izgalmas, színes programokkal, kuriózumnak tekinthető egyedi lehetőségekkel tárják ki kapuikat a látogatók előtt.
-Hirdetés-

Az eseményhez csatlakozó tájházak országszerte a legtöbb helyszínen ingyenesen várták a vendégeket. Meghatározott időpontokban szakvezetéssel mutatták be az egyes épületek berendezéseit. Sok helyütt hagyományőrző csoportok léptek fel a helyszínen és kézműipari portékák között lehetett válogatni, vásárolni, tájjellegű ételek kóstolásával egybekötve.
Idén a megnyitó helyszíne a Kiskőrösi Szlovák Tájház volt április 27-én, amely a 300 esztendővel ezelőtt betelepített szlovákság anyagi kultúrájának állít emléket. Létrehozása óta a helyi nemzetiség identitásőrzésének egyik központja, a szlovák kultúra és életmód bemutatásának helyszíne.

A Tájházak Napja rendezvényen Szent György napjához és az állatok tavaszi kihajtásához kapcsolódó játékos feladatokkal, “sárkányos” kézműves foglalkozásokkal és hagyományos kemencés finomságokkal várták a látogatókat. A helyi hagyományőrzőknek hála, a rendezvényen teret kapott a színpompás kiskőrösi viselet is. Az eseményen ünnepélyes megnyitó köszöntő beszédet mondott Dr. Bereczki Ibolya a Szabadtéri Néprajzi Múzeum ágazatokért felelős főigazgató-helyettese. Műsort adott elő a helyi Szűcsi Óvoda egyik csoportja Bolemányi Bernadett és Kecskemétiné Krizsán Ilona vezetésével. Szlovák dalokat énekeltek a dunaegyházi Derűs Ősz Hagyományőrző Népdalkör tagjai. A Kiskőrösi Szivárvány Néptáncegyüttes csoportja is táncos műsort adott elő.

Az eseményen elhangzott, hogy a múzeum gyűjteménye Marton Istvánné, Lőrincz Nelli lánya jóvoltából 71 dísztányérral gazdagodott.

A helyszínen Kovács Lajosné Margó segítségével virágokat, Nagy István vezetésével pedig papírsárkányt lehetett készíteni. Aki megéhezett, az kemencében sült kenyérlángost és sült csirkét ehetett Pazdernyik Sándorné Marika, Petróczi-Kissné Kamasz Ágnes és Udvardi Zoltánné Margó munkájának köszönhetően. A hagyományőrzés jegyében hólabdával kedveskedett a vendégeknek Bolemányi Györgyné Zsuzsa és Maczkó Pálné Marika, sajtos tallérral pedig Szűcsné Hajdú Mária.

Filus Tibor

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (39 db kép)
MEGOSZTÁS