Hamarosan itt a vakáció! Nagyon hamarosan, alig egy hónap van odáig.
Te már megtervezted, hogy hol töltik a nyarat a gyermekeid, míg te dolgozol?!

-Hirdetés-

Az óvodás gyerekeknél kicsit könnyebb a helyzet, hiszen az ovik csak 3-4 hétre zárnak be, de az iskolás gyerkőcöknél 10- 11 héten keresztül meg kell oldani a gyerekek felügyeletét. Bárhogy csűrjük-csavarjuk, a szülök szabadsága nem tart ki a nyári szünet végéig.

A nyári szünidő megszervezése egy igazi stratégiai- logisztikai játék.

A játék célja, hogyan tudjuk a játék szereplőit mozgatni! Össze kell állítani egy nyári, „hol legyen a gyerek” tervet, amelyben a gyerekünk számára szervezett nyarat próbálunk megalkotni.

Sajnos már nagyon kevés a jó, és kedvező áru táborozási lehetőség. Talán néhány iskolában szerveznek még értelmes programokat tartalmazó napközis tábort megfizethető áron. Amiről persze nem feltétlenül az iskola tehet. És nem feltétlenül ez az ideálisnak elképzelt nyári program csemetéink számára.

Nyár a nagyszülőkkel:
A tartalmas nyár megszervezésében fontos szerepet játszik a szülők anyagi helyzete is! Azok a családok is előnyt élveznek ebben a nyári időszakban, akiknél él/élnek a nagyszülő/nagyszülők. Ők azok, akik korlátlan szabadidővel rendelkeznek, és legtöbben igyekeznek is kivenni részüket a nyári szabadság projektben. Talán a nagyszülőkkel eltöltött nyarak a legjobb dolgok az unokák számára, hiszen ha az egészségi állapotuk megengedi, nálunk minden az unokákról szól, körülöttük forog a világ! Még akkor is, ha nem szerveznek minden áldott napra újabb- és újabb programokat. Tulajdonképpen sokszor ők a család jolly jokerei, akikre lehet számítani, és nem feltétlenül csak a nyári időszakban.

A hosszú pihenési idő középpontjában a családi nyaralás, vagy az az időpont, amikor szülők szabadságra tudnak jönni. A gyerekek számára a szülőkkel töltött idő lenne a legjobb, de sajnos ez legtöbbször 2-3 hétre korlátozódik.

Különböző táborok:
Például: sporttáborok, kézműves táborok, nyelvi táborok stb. Ezek lehetnek napközbeni, de akár „elutazós-ottalvós” nagyon szuper megoldások, hiszen a gyerekek mulatnak, ellátást kapnak, így mi szülök, nyugodtan dolgozhatunk.  Ezekből a táborokból minden nyáron bőséges a választék, csak a pénztárcánk szabad határt a választásoknak.

Azért mielőtt befizetjük a táborozási díjat, mindenképpen tájékozódjunk ismerősöktől, vagy akár csak az interneten. Roppant kellemetlen, amikor menetközben derül ki, hogy a szervezők csak gyerekmegőrzésre gondoltak.  A gyerekek túlélik az ilyesmit, de hogy még egyszer nem tudjuk rávenni őket semmiféle táborozásra, az tuti! De ugye ezt nem szeretnénk elérni!

Egyébként ezek a táborok sem oldják meg az egész 10 hét gondját, mert ezeknek a heti díja minimum 20-25 ezer forint/hét egy gyerekre. Két gyerek esetében ugye ez már a duplája. Szóval 1-2 hétnél többet nem sokan tudnak bevállalni.

Baráti családokkal közösen szervezett „cseregyerek” programok:
Ez is jó megoldás lehet, de szükséges hozzá legalább két-három család, akikkel jó a kapcsolatunk, és összefogva heti váltásban vállalják az összes gyerek felügyeletét. Ebben az esetben minél többen vagyunk a körben, annál jobb. A gyerekcsapat is annál jobban fogja magát érezni, minél többen vannak, és nekünk szülőknek is annál hosszabb időre meg van oldva a gyerekfelügyelet.

A legnehezebb feladatunk akkor van, amikor mi leszünk a soros bébicsőszök, hiszen akár 8-10 gyerek ellátása, szórakoztatása reggeltől estig elég kemény feladat.

De azért vannak jó oldalai is ennek a megoldásnak, azoknak a szülőknek az elmondása alapján, akik már részt vettek ilyen programban!

Rokonok
A rokonoknál eltölthető nyaralás is jó megoldásnak tűnik, de csak akkor tervezzünk velük, ha biztosak vagyunk abba, hogy gyermekünk nem lesz a terhükre, és nem élünk vissza a vendégszeretetükkel.  Az is fontos, hogy a körülmények is megfelelő lehetőséget nyújtsanak gyerekeinknek gyerektársaságra, elegendő szabadságra, bármilyen érdekes, izgalmas programokra.

Ha van egy jó ötleted a nyári gyerekfelügyeletre, írd meg nekünk!

Forrás: koloknet.hu
Képek: illusztráció

MEGOSZTÁS