Szélkakas Citeratalálkozó elnevezéssel hangulatos rendezvényt tartottak Kecelen 2019. május 11-én a Városi Könyvtár és Művelődési Házban. Az esemény főszervezője Benedek Ferenc a keceli Szélkakas Citerazenekar vezetője volt, segítője Fangné Botos Jusztina valamint barátaik ismerőseik és több helyi vállalkozó járult hozzá a rendezvény sikeres lebonyolításához.

-Hirdetés-

Haszilló Ferenc polgármester üdvözölte a vendégeket és megköszönte a szervezők munkáját.

Molnár Éva, a keceli Kéknefelejcs Népdalkör tagja szintén köszöntötte a vendégeket, majd röviden a citera történetét ismertette: A szinte legfiatalabbnak tekinthető népi hangszer régen a szegényebb néprétegek hangszere volt. Elkészítése sem kívánt különösebb szakértelmet. A 19. század végén említenek citera használó pásztorokat.  A 20. század végén már színpadi szereplésre együttesek alakultak. A citerák mellett köcsögdudával, furulyával szólaltatták meg a népdalokat.
A citera magyar népi húros hangszer, amelyet pengetéssel szólaltatnak meg

Elsőként Soltvadkert Város Citerazenekara lépett fel. A zenekart 1977-ben Duchai György alapította, aki a hangszerek készítője is. kisebb szünetekkel azóta zenélnek. Az elmúlt években számos új taggal bővült a zenekar. Feladatuknak tekintik a hagyományok ápolását, a környékbeli népdalok gyűjtését. Rendszeresen fellépnek a környező települések rendezvényein, de gyakran vendégeskednek a testvértelepülések rendezvényein is. Soltvadkerten évente megrendezik a Citerás Találkozót. A zenekar vezetője: Duchai Judit.

Ez után Bócsai Boróka Citerazenekar lépett a színpadra, mely 2014-ben alakult bócsai és soltvadkerti fiatalokból. Ma már egyesületként működik a zenekar. Kezdetben autentikus citeramuzsikát felváltotta a négy szólamú vonós hangzású citerazene. Az ország minden tájára hívják őket, és mindenhonnan magas elismeréssel térnek haza. Vezetőjük Kárász István.

Egyre több fiatal műveli magas szinten a citerázás művészetét

Következett a keceli Kéknefelejcs Népdalkör 1991 februárjában alakult. Az országban sokfelé jártak már műsorukkal. A keceli rendezvényeknek szinte állandó szereplői. Kétévente tartanak Zenés-Dalos találkozót. Vezetőjük Juhász Anikó. Műsorukban három dalcsokrot adtak elő.

A fellépők sorában a Szilaj Citerazenekar következett, mely 1972-ben alakult meg Kiskunhalason. A citera együttes az alapítás óta eltelt közel 40 év alatt számos sikert ért el, így például többször is kiváló-, illetve arany okleveles minősítés-t kaptak a különböző országos szakmai vetélkedőkön. A sok hazai fellépés mellett több külföldi meghívásnak is eleget tettek. A zenekar tagjai a hagyományőrzést tekintik legfontosabb feladatuknak. Zenei repertoárjukban főleg alföldi népdalok, közte szülővárosuk, Kiskunhalas és környékén gyűjtött dalok szerepelnek, de szívesen játszanak más tájegység zenei anyagaiból gyűjtött dalcsokrokat is.

Bócsai citerazenekart 31 évvel ezelőtt alapította Nagy-Biri László, aki azóta is vezeti az együttest és folyamatosan tanítja az utánpótlást. A zenekar határon túl is többször járt már. A KÓTA által kiírt minősítő versenyen, többszörös arany fokozatot nyertek el. Bodrogközi és délvidéki dalokat játszottak.

A közönség hatalmas tapssal fogadta Wiedner János harmonikajátékát
Különleges előadásával kápráztatta el a közönséget Wiedner János, aki 10 éves kora óta játszik egy 100 éves gombos harmonikán. Több nívós díj és kitüntetés tulajdonosa. Az asszonykórussal, citerazenekarral és önálló előadásaival meghatározó egyénisége Kecel kulturális életének, a keceli ünnepségeknek.

A gálaműsor zárásaként a Szélkakas Citerazenekar előadása következett. Három éve alakult újjá az együttes a Liska Pál által megkezdett úton, az ő nyomdokain haladva. Ma is az ő tiszteletére, emlékére az ő dalcsokraiból állították össze műsorukat és használják az ő hagyatékából származó hangszereket, amelyeket hálás köszönettel őriznek. Szeretik, tisztelik a népzenét és ezeket tűzik műsorukra. Gyakran színesítik a városi rendezvényeket játékukkal, de szívesen tesznek eleget a környékbeli meghívásoknak is. Vezetőjük Benedek Ferenc.

A találkozó alkalmából minden együttes emléklapot vehetett át, majd vacsora és mulatság vette kezdetét.

Varga Eszter

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (48 db kép)
MEGOSZTÁS