A mai világban divattá vált az egészséges életmód, testünk azonban nem lehet egészséges, ha a lélek nincs megfelelő állapotban. A lelki egyensúly eléréséért bizony dolgozni kell, a befektetett munka meghozza gyümölcsét. Ebben kaphatsz segítséget a Szabó házaspártól, akik mintát adnak saját életük, táplálkozásuk és mentális egészségük kapcsolatáról. A velük való találkozás nagy érzelmi töltést ad, mindig megnyugszom közelükben. Havonta egyszer mindenkinek lehetősége van találkozni velük, ezekről az alkalmakról beszélgettünk.

-Hirdetés-

 

Az eddigiekben külön-külön találkoztunk testünk és lelkünk egészségével kapcsolatos előadásokkal. Honnan jött a gondolat, hogy a kettőt összeszövitek?

A Hetednapi Adventista Egyház példaképe Jézus Krisztus. Ott volt az emberek között, ha éhezőt látott enni adott, ha beteget, akkor meggyógyította és csak utána beszélt a lelki táplálékokról. A Biblia alapján az egyháznak ez egy régi missziója, hogy az egészségügyi és a lelki dolgok együtt haladjanak. Lakóhelyünk Kiskőrös, ezért az itt élőknek próbálunk segíteni  mentális egészségük javulásában. A szakmai háttér mellett elsősorban saját tapasztalatainkat osztjuk meg. Nagyon jóleső érzés volt, amikor az első alkalom után egy idős hölgy megjegyezte: „Úgy látszik, a fiataloktól is lehet tanulni valamit!” – meséli Árpi.

Lelkünk nagyon összetett és bonyolult, hogyan választjátok ki a témát?

A háttérmunka mindig hatalmas feladat. A mentális egészségünk vonalán indulunk el elsősorban, hogy milyen hibákba esünk bele. A gyülekezetünkben gyakorlat, hogy mindenki elmond egy problémát magáról, és a feladat, hogy senki ne adjon tanácsot. Ez nagyon nehéz, mert jó szándékból egyből segítséget próbálunk nyújtani. A kisebb közösség előnye, hogy bizalmunkba fogadjuk a másikat, aki ezáltal könnyebben meg tud nyílni. Jó érzés, hogy ki tudjuk beszélni magunkból problémáinkat és van mögötted egy olyan csoport, aki hétközben is imádkozik érted. Hasonló problémák merülnek fel mindannyiunkban, például: a mindent vagy semmit elv vagy a megbocsájtás hiánya.

Előadásokat mindenki hallott már, ti mivel teszitek érdekesebbé ezen alkalmakat?

Próbálunk bensőséges hangulatot teremteni, mindenkinek lehetősége van elmondani személyes tapasztalatait, vagy feltenni kérdéseit. A táplálkozás részében, az első alkalommal például teljes értékű reggeliket mutattunk be, amiket mindenki meg is kóstolhatott. Zsuzsi az ételekről csak úgy beszél, hogy mi az, ami segít az agynak, hogy egészségesebb legyen maga az agy és ezáltal egészségesebbek legyenek a gondolataink is. Öröm enni, ez egy élvezet! Arra törekszünk, hogy az egészséges étel is ízletes legyen, hogy örömünk legyen az evésben.

Nagy odafigyeléssel szűritek ki a megfelelő tudásanyagot. Sokszor saját magunk keresünk megoldásokat könyvekből, internetről. Mit tanácsoltok arra, hogy a megfelelőt találjuk meg és ne essünk hibákba?

Először is nézzük meg a könyv íróját, hogy ki ő és mennyire példamutató az élete! Vannak e kutatási alapjai vagy csak légből kapott gondolatokat ír le, hiszen a kutatások igazolják a történet valódiságát.

Árpival és Zsuzsival  a kiskőrösi Zsinagógában találkozhatunk a következő időpontokban: május 27., június 24., és július 29-én. Minden alkalommal 18 órától szeretettel várják az érdeklődőket. Az életmód klub látogatása ingyenes!

B.M

MEGOSZTÁS