A Kiskőrösi Harangvirág Evangélikus Óvodában a nyári szünet első hetében, a jól megszokott biztonságos környezetben bonyolították le a népszerű Zenetábort. A szervező Csővári Gáborné Hajnikát kérdeztem meséljen a tábori programról:

-Hirdetés-

A tábor kezdetekor minden kisgyerek saját hangszert készített a Kinder tojás műanyag részéből, amibe kavicsokat tettünk. Két műanyag kanál közé fogattuk és szigetelő szalaggal ragasztottuk körbe, majd mindenki kedve szerint díszíthette. Néhány kisgyerek elhozta otthonról a hangszerét. Ezekkel a hangszerekkel és a gyerekek által készített hangszerekkel megalapítottuk a kis zenekarunkat. Az ismert dalokat a kis muzsikusokkal hangszerek kíséretével adtuk elő. Csodálatosan szólt a zongora, a szájharmonika, a dob, gitár, szóltak a furulyák, csörgők, amiket készítettünk. Még ezen a napon az „Így tedd rá” program szerint elkezdtük a néptánc lépések gyakorlását.

Egy kis bemelegítés a tánc előtt

Gondolom nemcsak a zenéről és táncról szólt ez a hét.

Természetesen vannak pihenőidők, ezekben például kókuszgolyócskákat készítettünk, amit kint az udvaron elfogyasztottunk, vagy fogkefe segítségével süni sablont festettünk. A gyerekek kedvenc tevékenysége a benti „komoly munka” után az udvari szabad tevékenységek, ahol mindenki megtalálhatja a kedvére való játékot: csúszdázás, libikókázás, hintázás, motorozás, rajzolás, mászókázás.

Volt egy különleges napotok is, mesélnél erről?

Csütörtökön reggeli után nagyon izgatottan vártuk Emily, a terápiás kutyus és Judák Mihályné Manyi néni produkcióját. A Kutyával Egy Mosolyért Alapítvány vizsgázott kutya-felvezető párosai rendszeresen tartanak pedagógusokkal együttműködve fejlesztő órákat Speciális Iskolákban, segítik kisiskolások tanulását, egészséges és beteg gyerekeknek tartanak kutyás foglalkozásokat, kórházi betegek gyógyulását segítik, idősek napjait teszik vidámabbá. A gyerekek nagyon szívesen és bátran együttműködtek a játékokban, versenyeztek Emilyvel. Jutalomként mindenki bemutatkozhatott, pacsit kérhetett, megsimogathatta, megetethette Emilyt.

Judák Mihályné

Véleményed szerin mit adott ez a tábor a kicsiknek?

A gyerekek jól tudják már, hogy az éneklés és muzsikálás előtt bemelegítjük a hangunkat, vagyis skálázunk, majd megszólaltatjuk a hangszereket. Az ismert, kialakult szokás után muzsikáltunk. Napról napra tovább bővítettük a tánclépések tanulását. Az eszközökkel való lépéseket először begyakoroltuk a Dombon törik a diót című gyerekdalra, és végül az Így tedd rá program CD-re felvett népdalaira jártuk.

Csővári Gáborné

Nagyon eredményes volt a nyári zenetábor, ahol a gyerekeket bevezettem a muzsika, a néptánc, az együtt töltött élmények rejtelmeibe. A gyerekek nagyon ügyesen elsajátították a néptánc néhány lépését és nagy örömmel táncoltuk. Nagy örömet szerzett nekik a hangszerekkel való játék, a dalok kísérete, az együtt végzett „alkotás” eredménye, a közös munka.

B.M

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (52 db kép)
MEGOSZTÁS