A VIRA Magazin új minisorozattal kívánja bemutatni az olvasóknak a kiskőrösi és környékbeli fiatal vállalkozókat. Igen, ifjú koruk ellenére ők nem költöztek el külföldre vagy a fővárosba (esetleg megjárták, de hazajöttek), hanem itt, városunkban vagy legalábbis a környéken próbálnak szerencsét, sokan közülük egészen szép eredménnyel. A VIRA olyan fiatalokat keres meg a térségben, akik családi vagy önálló vállalkozásba kezdtek és itt képzelik el jövőjüket a továbbiakban is.

-Hirdetés-

Ifjú Gmoser Istvánt sokan ismerhetik Kiskőrösön. Ő az a 25 éves fiatalember, aki aztán sosem tétlenkedik. Az agrármérnöki diploma megszerzése után gazda lett és jelenleg is több mint 300 birka tartozik a kezei alá, interjúnkat is a saját kis birtokán készítettük. Emellett besegít a családi István Lovastanya és Vendégház körüli teendőkben is, nem mellesleg a fúvószenekar tagja, sőt néha énekel is… és a sornak még mindig nincs vége. A nagybátyjával járják báli szezonban a bálokat, esküvő szezonban pedig a lakodalomban húzzák hajnalig vagy inkább reggelig a talpalávalót, ugyanakkor a Kiskőrösi Labdarúgó Club elnökségi tagja is.

VIRA: Még csak 25 éves vagy. A mai fiatalok többségének elképzelhetetlen a kétkezi munka az állattartásban. Neked honnan jött az ötlet?

G.I.: A főiskolai éveim elején megnyertem a Fiatal gazda pályázatot és onnantól biztossá vált, hogy az iskola után ezzel fogok foglalkozni. A nagypapámnak voltak birkái, de aztán ő beteg lett. Apuval átvettük a juhok gondozását és beleláttam ebbe a világba is. Végül pályázatot nyertem és felszaporítottam az állatállományunkat. Így van most körülbelül 300 db birkám, és él itt még pár sertés is a birtokon. Mellettük a lovastanyánkon vannak a lovak, szamarak, a barátaimtól szülinapi heccként kapott kettő emu is, meg persze a hűséges kutyáinkból is van jó pár mindkét helyen.

VIRA: Hogyan néz ki egy napod a birtokodon?

G.I.: Hajnalban kelek, etetek-itatok, kiterelem a birkáimat a hodályból és délig végzem a tanya körüli földmunkákat, például: kaszálás vagy permetezés. Este aztán beterelem őket a hodályba, tavasztól őszig a betakarítási munkákat is végzem, sötétedésig biztos van valami tennivalóm. Édesapám és testvérem viszik a lovastanyát, de néha azért még besegítek nekik. Lovagoltatok, gondozom az állatokat és takarmányt állítok elő. Jelenleg ott is építkezés folyik, bővül az építmények sora, újabb istállót húzunk most fel.

VIRA: A bevezetőben leírtam, hogy strapás iramot diktálsz magadnak. Hajnaltól éjjelig fent vagy, sőt néha több műszaknak tűnik, amit véghez viszel. Hogy jut mindenre időd?

G.I.: Nehezen, de igyekszem jól logisztikázni. Azért én is eljutok focimeccsre, moziba vagy nagy ritkán nyaralni. Az állatok körüli teendők egész évben lefoglalnak, így szabadság sincs, de egyébként apukám besegít ha például nagyon ritkán elutazok valahova. Az állattartásban nincs sem Húsvét, sem Karácsony, sem szabadnap. Ezt csinálni kell az év 365 napján. Ehhez nagyon elszántnak kell lenni, mert minden nap foglalkoznom kell velük, még ha néha nehéz is.

VIRA: Milyen nehézségekkel kell szembenézned, mint fiatal gazda?

G.I.: A mezőgazdaság más, ott például a szőlő megmunkálása hónapokat vesz igénybe az elejétől a végéig, de van benne szünet. Ugyanakkor jöhet egy fagykár, egy jégeső és odalesz minden. Ellenben az állatokkal folyamatosan foglalkozni kell. Elvégezni a birkanyírást, orvosolni, ha betegek, jó időben a birtokon legeltetni, de rossz időben nem hajtom ki őket, akkor megint más a dolgom velük. Viszont a jégeső minket nem akadályoz. Ami problémát okozhat, az egy betegség, a lopások (birka és takarmány), a szárazság, ami jelenleg is tart. Hiába szakad az eső bent a városban, itt kint porzik a föld. Meg lehet nézni a közelben lévő zsilipet is, szárazság van. Na, nálunk ilyen problémák adódnak, de igyekszünk megoldani.

Az István Lovastanya és Vendégház folyamatosan megújul

VIRA: Mik a jövőbeli terveid? A későbbiekben is marad a juhokkal esetleg más állatokkal való foglalkozás, vagy egy teljesen meglepő fordulattal szakmát váltanál?

G.I.: Jelenleg minden napomat ez köti le. Egy irodában például nem tudnám magamat elképzelni, aztán ki tudja mit hoz a jövő. Én mindig jövök-megyek, de jó ez így. Szőlőtelepítésben is gondolkozom, esetleg más állatok tartása is tervben van. Meg sem fordul a fejemben, hogy az életemet más városban éljem le. Mindig is foglalkoztatott Kiskőrös fejlődése, nekem is vannak megvalósításra várakozó ötleteim. Meglátjuk, mit sikerül megvalósítani.

DéKá

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (23 db kép)
MEGOSZTÁS