Akár Kiskőrös térségét nézzük a helyi stranddal, a Vadkerti-tóval, vagy akár a Balaton, esetleg egy külföldi tengerpart ahová a családdal, barátokkal ellátogatunk, a veszélyek észrevétlenül körülöttünk vannak.

-Hirdetés-

Amíg a fent említett helyeken vannak képzett szakemberek, az úszómesterek, akik baj esetén kimentik a bajba került személyt, addig egy kietlen bányatónál – aminek a mélységét sem ismerjük – már nagy bajba kerülhetünk. A tiltott fürdőszakaszok, elzárt bányatavak sok esetben követelnek emberi életet, hiába „jó buli” a haverokkal a tilosban járni. Ugyanígy egy felelőtlen család is bajba sodródhat, mert „apa ismeri a helyet vagy a szomszéd Józsiék is szoktak idejárni”. Ezek a helyek nem véletlen tiltottak fürdőzés szempontjából (is).

Képünk illusztráció

Ahogy a szakemberek ezt is el tudják szakszerűen mesélni, strandoláskor egy érzéki csalódáson megyünk át. A víz közelsége, esetleg egész napos fürdőzés azt az érzést kelti az emberi testben, hogy bizony sokat ittunk, nem kell folyadék. Pedig épp ellenkezőleg, ekkor lehet a legjobban kiszáradni. Ügyeljünk a megfelelő folyadékmennyiség fogyasztására, ami lehetőleg víz legyen. Az alkoholt kerülni kell, pláne tűző napon, de árnyékban is. Fontos a napvédő krémek használata. A gyermekek fején legyen kalap, sapka. Tűző napon 10 és 16 óra között a legkevesebb időt töltsenek!

Tele gyomorral ne induljanak azonnal fürdeni. Rosszul lehetünk a vízben és már maga az úszás sem kellemes fájó hassal. Szintén a testünk védelme érdekében mielőtt a vízbe mennek, hűtsék le a testüket!

Ellenőrizzük, hogy milyen mély a víz és milyen az alja (sziklás pl.), mielőtt engedjük a gyereket fejest ugrani bele. Tengerparti nyaraláskor pedig a tengerben élő állatok okozhatnak gondot, ha a talpunkkal sikerül megtalálnunk őket. Érdemes erre a célra szánt cipőt beszerezni.

A gyerekekkel is tisztázni kell pár szabályt. Pl.: egymást ne nyomkodják a víz alá. Kizárólag maguktól bukjanak alá, csak úgy versenyezzenek. Ha nem tud úszni, használjon karúszót, úszógumit. Vízi sportoknál (fánk, vízisí, jetski) mellényt használjon a gyerek.

Vadkerti-tó

A szülő felelőssége pedig, hogy ne veszítse szem elől a gyereket a vízben sem a medence szélén, sem a partról figyelve!

Már egészen kicsi kortól kezdve nagyon fontos, hogy megtanítsuk a segítségkérésre, ha elvesztené a szüleit. Tudja a nevét, címét, szülő nevét illetve, hogy felnőtthöz menjen oda (lehetőleg biztonsági őr, rendőr, jegykezelő, úszómester, stb).

DéKá

MEGOSZTÁS