A közel 20 éves „Hősök” formáció koncertje nyitotta meg a 2019-es KiskőrösFeszt-et. Jó hangulatú színpadi szereplésük óriási mosolyt csalt minden fesztiválozó arcára. A közvetlen hangvételű koncerten a „bulizós” (Kilépő; Aki velünk; Lepörög a film) dalok mellett hallhattunk komolyabb hangvételű, mély jelentésű számokat is (Mondd el, mit látsz; Jóember). A koncert után lehetőségünk nyílt interjút készíteni a csapat két tagjával is. Beszélgetőtársaink Szélinger Anna és Mentha, azaz Osváth Gergely voltak.

Hogyan írjátok a szövegeket? Együtt találjátok ki az alap ötletet?

-Hirdetés-

Mentha: Általában személyes vagy közös élményekből születnek a dalok, de egy hirtelen bevillanó ötlet adhat ihletet. Eddig szerencsére még sosem volt olyan, hogy le kellett ülnünk gondolkodni, hogy miről szóljon a következő dalunk.
A dalainkban gyakran előfordulnak szleng kifejezések (pl. kösszentyű). Ezeket néha mi találjuk ki, de gyakoribb az, hogy halljuk valahol, megtetszik mindenkinek és végül belekerül a dalba.

Szélinger Anna

Mi a legnehezebb egy új szám elkészítésében?

Anna: Nehéz összerakni a dalt. Van a bandában egy producer (Mr. Joker), aki általában a dalok vázát hozza. Azután mindenki megírja a saját részét, és ezeket a részeket kell úgy összerakni, hogy a dal egy kerek egészet alkosson. Mivel mindenki a saját szövegét írja meg, vigyázni kell, hogy ne legyenek átfedések, de azért összefüggésben legyenek egymással az egyes szövegrészletek. Szerencsére a refrén keretbe tudja foglalni magát a dalt, ami így jobban meg is ragad az emberek fejében.

Mi kell ahhoz, hogy egy szöveg jó legyen?

Anna: Nekem van magyar szakos végzettségem, de igazából tehetség kell hozzá. Fontos, hogy az ember tudja hozni a saját stílusát, amitől különleges lesz maga az előadó. Nagy segítség persze, ha az ember olvasott és jó a szókincse, de ha az ember meghallja a szöveget, akkor tudja, hogy jó- e vagy sem.

Mentha, azaz Osváth Gergely

Mit gondoltok, mivel foglalkoznátok most, ha anno nem értetek volna el sikereket a zenekarral?

Mentha: Mivel én a zenekar előtt porcelánfestéssel foglalkoztam, valószínűleg még ott dolgoznék.
Anna: Nekem egyébként van civil munkám a zenekar mellett: a Színművészeti Egyetem színházában dolgozom rendezőasszisztensként. Eckü (a másik rapperünk) pedig régen egy művelődési házban volt programszervező.

Volt olyan példaképetek, akinek hatására elkezdtétek, vagy éppen folytattátok a zenélést?

Mentha: A zene nagy motiváció és mindenkinek vannak és voltak kedvencei, én például többször voltam Suprême NTM koncerten Párizsban. Így, harminc éves fejjel már nem ájulok el senkitől, de vannak, akiket szívesen hallgatok. Rájöttem, hogy nem az számít, ki csinálja a zenét. Azért hallgatok egy előadót, mert szeretem a számait és a stílusát.

Anna, milyen érzés egyedüli lányként a csapatban?

Az előző zenekarokban, akikkel játszottam, körülbelül ugyanez volt a felállás, szóval már megszoktam. Azt gondolom, hogy a kapcsolatunkat már nyugodtan nevezhetjük barátságnak. Hamar be tudtam illeszkedni, és tényleg nagyon jól megértjük egymást.

Van olyan dalotok, amit különösen szerettek előadni vagy nagyon közel áll a szívetekhez?

Mentha: Mindegyik dal egy kicsit mi vagyunk és mindegyik mindenkinek mást jelent. Az én személyes kedvenceim az „Aki velünk” és a „Mondd el, mit látsz”, de egyébként mindig az új dal az aktuális kedvenc. Törekszünk arra, hogy minden dalunk egyedi legyen, és hogy fontos mondanivalóval szolgáljon minden generáció számára.

Káposzta Lajos – Káposzta Sára 
Fotók: Kincses Szilvi

MEGOSZTÁS