STRANDfesztivál-himnusz, Sziluett, Emlékbe — csak néhány az ismert dalok közül, melyek felcsendültek szombaton a Városi Sporttelepen. A KiskőrösFeszt szombati fellépői közé tartozott a közkedvelt „JETLAG” zenekar. Aki otthon van a videoklipek világában, rögtön rávágja: az izlandi és a kínai forgatások! Ritmusos és vidám koncertjük felpezsdítette az egész közönséget. A műsor után az együttes frontemberével, Molnár Tamással és basszusgitárosával, Czoller Bencével készítettünk interjút.

-Hirdetés-

Az együttes tagjai külön-külön már a JETLAG előtt is ismertek voltak a magyar zene világában. Ahogy mesélik, a mostani formáció és barátság egy közös turné során alakult ki. Annak idején ugyanis megbeszélték, hogy ha éppen egyikük sem foglalkozik semmivel, akkor alapítanak egy zenekart. Ez 2016-ban be is következett és azóta együtt dolgoznak. A cél új kihívások keresése és új műfajok felfedezése volt.

Dalszövegeiteket próbáljátok egy bizonyos témakör köré felépíteni, vagy inkább személyes tapasztalatok adják az ihletet a dalszövegekhez?

Tamás: Alapvetően azt gondolom, hogy ez egy elég ösztönös dolog. Megszületnek a dalok vázai, én pedig próbálok rá olyan szöveget írni, ami szerintem illik a dal hangulatához. Én egyébként dalszövegíróként praktizálok és már számos hazai előadónak vagy zenekarnak írtam dalszövegeket az elmúlt 10 évben, de azt gondolom, hogy a JETLAG dalok a leghűbb referenciáim.

Molnár Tamás

Nagyon nagy hangsúlyt fektettek a videóklipek elkészítésére. Ez látszik például az egzotikus helyszíneken is. Miért pont külföldön forgattok?

Bence: Én videoklip rendezőként dolgozom és úgy látom, hogy akkor lesz izgalmas egy videóklip a magyar emberek szemében, ha egy számukra ismeretlen helyszínre visszük azt. Így választottuk Izlandot (Sziluett), ami szerintem eddig a legerősebb helyszínünk. De már Kínában is felvettünk egy anyagot (Emlékbe), amit ráadásul mobiltelefonnal rögzítettünk.

Gondolom, nagy munka előz meg egy-egy ilyen utat.

Bence: A legtöbb időt az utazás megszervezése és az helyszínek megkeresése veszi el, de általában út közben sok olyan helyszínt találunk, ami érdekes lehet a klip szempontjából. Összességében úgy gondolom, hogy egy ilyen külföldi forgatásnak a felét tudjuk biztosan megszervezni, a maradék ötven százalék pedig egy improvizatív rész. Viszonylag mini stábokkal utazunk és a felvett anyagokon kívül rengeteg élménnyel térünk haza, mert imádunk utazni.

Czoller Bence

Több előadó is működött már közre a dalaitokban. Miért?

Tamás: Amikor elkészültek ezek a szerzemények, azt éreztem, hogy van a kezünkben egy erős dal, de még erősebb lenne, hogyha valakit bevonnánk. Ilyenkor a szám hangulatához keresünk előadót és ezek eddig mindig jól sültek el. Azt gondolom, hogy színesebbé tette a dalokat az, hogy egy különleges előadóval dolgoztunk együtt. Persze valószínűleg önmagukban is megálltak volna, de így lettek teljesek.

Mennyire tudatos a „vendégzenész” kiválasztása?

Bence: Vannak előre megtervezett együttműködéseink is. Ilyenkor arra törekszünk, hogy valami olyat csináljunk, ami több műfajon is átível. Ennyi évvel a hátunk mögött otthonosan mozgunk a zenészkörökben, így ha úgy érezzük, hogy kéne még valami plusz, akkor általában rögtön tudjuk, hogy kire lesz szükségünk.

Mitől különleges a zenétek?

Tamás: Nem egy bizonyos műfajban játszunk, hanem a megírt dal igényeit szolgáljuk ki a hangszereléssel. Ez a zenekar ad lehetőséget arra, hogy a hangzással játszva színesítsük, mind a stúdióban felvett, mind az élőben megszólaló számokat. Ezért volt jelen a mai alkalommal is egy hegedű. Mi egy kalandot látunk a zenében és mindig próbálunk egy energikus, pörgős előadást letenni a színpadra.

Káposzta Sára – Káposzta Lajos 
Fotók: Kincses Szilvi

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (26 db kép)
MEGOSZTÁS