Az útfelújítások tekintetében nagy munkálatok folynak Akasztó belterületén. A beruházások érintik a települést átszelő főútvonalat, kerékpárutat és járdákat is.

-Hirdetés-

Mindezekről Suhajda Antal polgármester elmondta, hogy a belterületi kerékpárút felújítása most van folyamatban. A közbeszerzési eljárás lefolytatása után május végén kezdődtek el a munkálatok és a kivitelezőnek szeptember 29-ig kell átadnia a beruházást.

A munkálatok azonban nagyon jól haladnak és várhatóan már augusztus végén megtörténhet a kerékpárút átadása. A projekt a TOP-1.4.1. „fenntartható közlekedésfejlesztés Akasztón” című sikeres pályázat támogatásával valósulhat meg 147 millió forintból. Ennek egyik engedélyköteles részében nyomógombos jelzőlámpák kerültek kihelyezésre a Fő utcán, a templom előtti részen, valamint a Szent István és a Fő utca kereszteződésében automata jelzőlámpa segíti a forgalmat.
Ezen kívül még épül egy gyalogátkelőhely a Csengődi úton, a Fő utca kereszteződésében. A beruházás során 15 parkolóhely került kialakításra a Fő utcán az óvoda, a Faluház és a Nemzeti Dohánybolt környezetében. A nem engedélyköteles rész tartalmazza az 1,5 km hosszú belterületi kerékpárút felújítását, ami 3.000 m3-es felületet foglal magába. Azon részeken, ahol a kerékpárút mentén hiányoznak a járdák, azok kialakítása is megtörténik.

Így a 2 méter széles kerékpárút mellett mintegy 400 méternyi járda is megépül.

A munkálatok részeként épül még meg a Szent István utcában az óvodától a Dunavölgyi-főcsatorna hídjáig mintegy 1400 m2 felületen térkövezett járda. Azt tudni kell, hogy a Szent István utcában az önkormányzat már épített járdát az óvodáig saját beruházásként, és a munkálatok befejeztével mintegy 1,5 km hosszan lesz biztosítva a közlekedés a gyalogosforgalom számára.

A településen áthaladó 53-as számú főútvonalon is útfelújítási munkálatok folynak. Emiatt a munkálatok elvégzésének idejében félpályás útzárra számíthatnak az arra közlekedők.

A tervek szerint a külterületi részen is lesz útfelújítás, amely keretében az 53-as számú főútvonal úthibáit kijavítják Solt irányában az Akasztó közigazgatási határáig terjedő szakaszon. A munkálatokat a Magyar Közút Nonprofit Zrt. koordinálja, mely során a kátyús, repedezett szakaszokat bontják fel és újraaszfaltozzák.

Filus Tibor

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (11 db kép)
MEGOSZTÁS