A soltvadkerti Egyesített Szociális Intézmény szervezésében augusztus 15-én „idősek nyárbúcsúztató nosztalgia kerti partiját” tartották. A mintegy 80 fő részvételével megrendezett eseményen a születésnaposok nótával és versmondással tették jó hangulatúvá az együtt töltött perceket.

-Hirdetés-

A megjelenteket dr. Lacziné Ritter Andrea intézményvezető köszöntötte, aki elmondta, hogy a rendezvény egyik és visszatérő üzenete, hogy meg-megálljunk és élvezzük a pillanatot. Azt a pillanatot, amikor nem csak készítünk, de alkotunk. Amikor az alkotást nem elhasználjuk, hanem felhasználjuk. Amikor az érték egyben mérték is. Amikor nem az a fontos, hogy leéljük az életünket, hanem az, hogy megéljük, átéljük.

Az ünnepség résztvevői között jelen voltak klubtagok – akik a „Nyugalom szigetének” közösségi programjait választották -, tanyasi vendégek, családok – akik évközben a tanyagondnoki szolgálat segítségét veszik igénybe.

Az intézmény vezetője megemlítette, hogy a kereteiken belül működő klubélet az élet fontos velejárójává alakította azoknak az időseknek a segítését, akik térben, időben nehezen tájékozódnak. A demencia mindannyiunk életének részévé válhat és hiszi, vallja, hogy sokat kell még tanulnunk annak érdekében, hogy idős korunkra valamennyien értékes tagjai maradhassunk a társadalomnak.

Az intézmény ennek érdekében elindított egy hozzátartozók számára szervezett fórumot, melynek első rendezvénye júliusban volt, valamint november 8-án 18 órai kezdettel a Gyöngyház Kulturális Központtal együttműködve Soltvadkerten is látható lesz Koltai Róbert és Szirtes Balázs szereplésével a Batang felé című tragikomédia. Rendezvényeik, programjaik továbbra is havi rendszerességgel tervezetten, szakmailag átgondoltan zajlanak és erről minden hónap elején írásban is tájékoztatják a klubtagjaikat.
Fontos információ még, hogy hamarosan Szüreti Fesztivál lesz a városban, melyben az intézmény is szeretné többféle módon gazdagítani a város programjait:
kiállítások az intézményben – Mazányi Tamás órakiállítása, Konyári Németh Zsolt festményei, Harmónia Szociális Intézmény – Kaskantyú kerámia kiállítása.

Szombaton és vasárnap 15 órától nyílik „Mosolyudvaruk”. Az udvar egy színes labirintussá változik a „MATRAIWOOD” játszóház segítségével. A labirintusban állomások lesznek, ahol a gyerekek az ügyességi és logikai feladatok végrehajtásával „smile” pontokat gyűjthetnek. A kisebbeknek kialakítanak egy „játszósarkot”, ahová a rendelkezésünkre álló egy hónap során szívesen gyűjtenek és fogadnak plüss játékokat. Amíg a gyerekek játszanak, addig a szülőket kávéval várják a „kávézóvá” varázsolt klubszobában.

Céljuk, hogy a „mosolyudvar” üzenetét átadják a felnőtteknek is-egy jó szó, egymásra figyelés vagy egy mosoly-gondolataival.
Az igazgatónő örömmel számolt be arról is, hogy a Soltvadkert Város Önkormányzata által benyújtott tanyapályázatuk nyertes lett. A pályázatban főként eszközökre kértek támogatást, hogy a tanyagondnok kollégák hatékonyabban tudjanak segíteni az egyedül élő külterületi lakosoknak a kisebb javítási, szerelési munkálatokban. A pályázat másik tartalmi eleme olyan közösségi programok megvalósítása, ahol generációk együtt – azaz iskolás, óvodás gyerekek és szépkorúak – egymásra figyelve alkotnak vagy sütnek, beszélgetnek. A fesztiváli programjaikra és a novemberi előadásra mindenkit szeretettel várnak és a nyugalom szigete is hívja, várja régi klubtagjai mellett az újak jelentkezését!
Az összejövetelt megtisztelte jelenlétével Lehoczki Ferenc polgármester és Temerini Ferenc alpolgármester is, akik köszöntötték az időseket. A megjelenteket az intézmény egy igen finom birkapörkölttel várta Szekeres Sándor és fia jóvoltából, a jó hangulathoz a zenét Jaksa Antal szolgáltatta, a születésnapos időseket pedig egy tortával is meglepték a szervezők.

Filus Tibor

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (45 db kép)
MEGOSZTÁS