A Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét vehette át augusztus 19-én a Parlament épületében kiskőrösi Lupták György evangélikus esperes. A legmagasabb állami kitüntetés legalsóbb fokozatát Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes adta át ünnepélyes keretek között.

A Kiskőrösi Evangélikus Gyülekezet igazgató lelkésze elmondta, hogy hatalmas megtiszteltetés volt számára ezen az eseményen részt venni. Az államalapítás és az államalapító Szent István király ünnepe alkalmából kaptak meghívást az arra érdemesek a Parlament épületébe, ahol a Vadászteremben nyújtották át az elismerést, ami nem jár anyagi juttatással.

Lupták György evangélikus esperes, kezében a Magyar Köztársaság Érdemrend Lovagkeresztjével

Az esperes elmondta, hogy a gyülekezetben végzett szolgálatát és a közéleti tevékenységét ismerték el az életmű díjnak is mondható állami kitüntetéssel.

-Hirdetés-

„A kitüntetés odaítélésének első fázisában hallottam arról, hogy bizonyos személyek érdeklődtek a városban végzett munkámról. Ezt követően a miniszterelnöki hivataltól kaptam egy hivatalos levelet, amelyben a nyilatkozatomat kérték arról, hogy elfogadom-e az elismerésre való jelölést. Jelezték, hogy az átadó ünnepségre két kísérőt vihetek magammal, így velem tartott a feleségem és a legkisebb fiam György. Úgy tudom, hogy a térségünkben korábban dr. Bábel Balázs katolikus érsek vehetett át egyházi személyként hasonló elismerést. Talán nem túlzás azt mondanom, hogy a legrangosabb helyszínen kaptam meg a díjat, ami nagy élmény és felemelő érzés volt. A program kezdetén a kormányőrök a történelmi zászlókkal a kezükben vonultak be a Vadászterembe, majd ünnepi műsort adtak a vajdasági népművészek. Ezt követően Semjén Zsolt mondott köszöntő beszédet, majd a méltatások és az elismerések átadása után egy állófogadás zárta a programot. Érdekességként kell megemlítenem, hogy az evangélikus, katolikus és a református egyházi személyek közül többen is hasonló díjat vehettek át” – mondta Lupták György.

Fotók: Miniszterelnökség
Filus Tibor

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (9 db kép)
MEGOSZTÁS