Rövidesen befejeződik a területfejlesztés immáron negyedik üteme Kiskőrösön a Sárkány József – Kossuth Lajos utca kereszteződésében lévő lakótelepen. A város keleti részén lévő, 4 lakótömbből és 64 lakásból álló épületegyüttes és annak környezete igen sokáig várt már a fejlesztésre, amely az utóbbi évek során több ütemben megvalósult önkormányzati támogatással, pályázati forrásokból, valamint a lakossági hozzájárulásokkal. A nagy méretű udvar útjainak térkövezését a következő hetekben fejezik be. A fejlesztésekről beszélgettünk Szedmák Tamással, a körzet önkormányzati képviselőjével.

Hogyan alakult a korábban igencsak elhanyagolt terület rendbetétele?
-Hirdetés-

Amikor 2010-ben én lettem a körzet önkormányzati képviselője, az itteni lakosok már akkor jelezték, hogy jó lenne rendbe tenni ezt a területet. Negyven évvel ezelőtt épült ez a kisebb lakótelep az egykori vásártér helyére. A növekvő lakáshiány miatt akkoriban gyorsan felhúzták az ehhez hasonló épületeket, sok esetben a lakosoknak kellett befejezni a szerkezetkész lakásukat. Így az elkészült 4 lakótömb közötti terület kövezése sem lett megoldva, aminek az lett a következménye, hogy évtizedekig sárban-porban közlekedtek az itt élők. Ahogyan teltek az évtizedek a lakótömbök homlokzata is lassan elkezdett leromlani. 2014-ben sok épületen, nagy felületeken már a vakolat is hiányzott, szó szerint kilátszottak a betonpanel elemek itt-ott, emellett a közös nyílászárók is elavultakká váltak már. Öt évvel ezelőtt Domonyi László Polgármester Urral összehívtuk a lakosokat és a lakástulajdonosokat, hogy megbeszéljük a fejlesztési lehetőségeket.

A fejlesztési munkálatok előtt hatalmas sártengerek alakultak ki a területen csapadékosabb időszakokban

Abban az évben el is készült a terület csapadékvíz elvezető rendszere, melynek köszönhetően szinte azonnal eltűnt a leesett csapadékvíz a területről, eső, vagy olvadó hó esetén. Korábban napokig, hetekig olykor hatalmas tócsákon kellett elnavigálnia magát a lakosnak, ha ki vagy be akart jutni a lakásába. A finanszírozásban önkormányzati és lakossági hozzájárulással sikerült megoldást találnunk.

Ezt követően a 64 lakástulajdonos úgy döntött, hogy önerőből elvégeztetjük az épületek szigetelését is. Egy akasztói céget bíztunk meg a kivitelezéssel, aki leszigetelte, majd újrafestette az épületeket. Emellett kicseréltettük a közös nyílászárókat, ajtókat, ablakokat és elektromos kapucsengőt és kapuzárat építettünk be minden lakásba, ahol ez még hiányzott. A felújított épületek egészen más látványt nyújtanak a környéken, emellett, mint ott lakó én azt is tapasztaltam, hogy energetikailag is óriási előrelépés volt a beruházás.

2016-ban lett készen a társasházi épületek teljes szigetelése és újrafestése a Sárkány József utcában. Egészen más képet mutat a terület e fejlesztéseknek köszönhetően

2016-ban fogtunk hozzá a kis lakótelep rendbetételének harmadik üteméhez, akkor elkészült el a 4 méter széles megerősített gerincút, amely végigfut a Kossuth utcai bejárótól, egészen a leghátsó tömbig. Ezt azért kellett megerősített alappal megépíteni, mert ezen az úton jár be például a kukásautó heti rendszerességgel és ezt ki kell bírnia az útnak hosszú távon. A megépült gerinc útról ágaznak le a lakótömbök között futó 3 méter széles bekötőutak, amelyeknek az alapozása készült el a harmadik ütem során. Ekkorra már nagyságrendekkel járhatóbbá váltak az utak az autók számára és a maradék vizes kátyúk is eltűntek csapadékosabb időszakok után, valamint megszűnt az aszályos időkben megszokott felvert por a parkoló autókon.

Idén tavasszal fogtunk hozzá a területrendezés negyedik üteméhez. Ennek keretében az előző ütem során kialakított bekötőutak alapozására, szegély és térkő kiépítése történik meg. A munkálatok felét már tavasszal elvégezték és a napokban fogtak hozzá a Kőrösszolg Kft. munkatársai a maradék rész befejezéséhez, így őszre teljesen készen lehet ez a munka is.

Ezzel 40 év után ez a kis lakótelep nagyságrendekkel szebb környezet lett, mint mondjuk 5 évvel korábban és az azt megelőző évtizedek során volt. Részben a beruházásnak is köszönhető, hogy például az itteni ingatlanok ára is jócskán felértékelődött.

Kik működtek közre a beruházás megvalósításában?

Mindenképpen nagy köszönet illeti Domonyi László Polgármester Urat, aki végig mellénk állt ebben a munkában. A térkövezési és a csapadékrendszer kiépítési költségek felét ugyanis önkormányzati költségvetésből finanszíroztuk, a másik felét lakossági hozzájárulásból, illetve pályázati forrásokból teremtettük meg. A kivitelezési munkálatokat a Kőrösszolg Kft. végezte, amelyért a munkatársaik mellet köszönet illeti meg Schaffer Tamás ügyvezetőt is. Köszönet illeti a lakótömbök két közös képviselőjét, Sinkovicz Istvánnét és Kocsis Zoltánt, akik közvetítettek a projektek megvalósításában és a lakossági hozzájárulások beszedésében. A pályázati források megszerzésében nagy köszönet illeti Filus Tibort is, aki az Ültess Fát Mozgalom vezetőjeként nyitott volt a pályázat benyújtására ebben a projektben.

Az elkészült megerősített gerincút a társasházi terület közepén

Mindenképpen példaértékű és köszönet jár a lakosoknak és a lakástulajdonosoknak is, hiszen egy emberként álltak a fejlesztések mellé és lakossági hozzájárulásukkal sikerült közösen megoldanunk ezt az évtizedek óta megoldatlan problémát. A lakótelep a Kossuth Lajos – Sárkány József utcák csomópontjában városképileg is jelentősen javult a beruházásnak köszönhetően.

További tervek vannak még ezen a területen?

A legsürgetőbb fejlesztések nagyjából mind elkészültek már. Ami még a jövő lehetőségeit illeti, az, hogy amikor elkészül az Izsáki úti kerékpárút, az „csak” a vasúti átjárótól indul majd a pályázati kiírás miatt. Ezért miután az elkészül, össze kell kötni önerőből a vasúti átjáró és a Pizzéria közötti körülbelül 100 méteres szakaszt, hogy egybefüggő legyen a kerékpárút Tabditól a Kiskőrös városközpontig. Ez azt jelenti majd, hogy a területen, a Kossuth utcai kettő lakótömb előtt fut majd ez a szakasz, ami lehetőséget teremt az itteni rossz járda kiváltására is, kiegészítendő egy kerékpárút szakasszal valamint a gyalogátkelőhely környékén lévő töredezett, repedezett aszfaltburkolat cseréjére, illetve a hátsó járda cseréjére is sor kerülhet a Sárkány József utcai szakaszon. Emellett a garázsok előtti útszakaszt is térkövezni kellene, de ebben majd a garázstulajdonosoknak kell megegyezniük.

Emellett már összvárosi szinten gondolkodunk egy játszótér fejlesztési projektben, amelyből egy kisebb szelet juthat az ittenieknek is, hiszen egyre több a fiatal a lakásokban és gyermekek is születnek, akik miatt fontos lenne egy kisebb játszótér. A fentieken kívül érdemes lenne majd a területen egy átfogó és egységes növényzetfejlesztésen (bokrok, és egyforma fák ültetése) gondolkozni. Ez viszont akkor lenne látványosan szép, ha egységes növényzet váltaná fel a mostanit, de ehhez az itt élő lakosság egyhangú döntése szükségeltetik.

MEGOSZTÁS