No de kik is azok a Tündérek? Tóth Laura Tünde és Kapitány Evelin vezetésével az évek óta működő Tündér Szolgálatról van szó. Az állatvédő egyesület 2016 óta rászoruló, elhagyott, kidobott, beteg illetve kóborló állatokon próbál meg segíteni. Ha szükséges ideiglenesen gondozásba veszik, állatorvoshoz hordják, otthont keresnek nekik. Kiskőrös városa sokat köszönhet nekik, többen mégis, támadólag lépnek fel ellenük.

-Hirdetés-

Miért baj az, ha valaki szereti az állatokat és segíteni próbál?
Az emberek nem tudják, vagy nem akarják megérteni, hogy mi is magánemberek vagyunk. Tevékenységünket önkéntes alapon végezzük, van saját munkánk, életünk, mégis elvárják tőlünk, hogy a nap 24 órájában a rendelkezésükre álljunk. Amikor nem tudunk azonnal segíteni, türelmetlenek és eszükbe sem jut, hogy ők is tehetnének addig valamit a kis jószágért. Próbáljuk elmondani mi a teendő, amíg ki nem érünk a helyszínre, de ilyenkor jönnek a kifogások, de hát dolgozom, sietek, gyerekkel vagyok és otthagyják az állatot, ilyenkor feleslegesen megyünk ki, mert rendszerint az állat már nincs ott, mire odaérünk.

Szemeteszsákba tett és kukába dobott cica

Mesélj nekem a kezdetekről!
Akkor is állatmentéssel foglalkoztunk, amikor nem volt mögöttünk egyesület. Kezdetben kutyák mentését is vállaltuk, mert az akkori elnökségi tagok tudták biztosítani a feltételeket, akkor a cicákat nem tudtuk elhelyezni. Mára viszont ez felcserélődött, de a kutyákról sem mondunk le, mert keresünk magán állatvédőket, akik ideiglenesen be tudják fogadni őket. Nehéz találni ideiglenes befogadót, az a tapasztalatunk, hogy az elvárás nagy felénk, viszont senki nem ad bele – meséli Laura.

Ez a cica is vad volt egyszer

Egy kicsit csalódottnak tűntök, mégsem adjátok fel. Mi is valójában a munkátok?
Persze, hogy nem, hiszen nagy boldogság látni, ha egy-egy mentett állat gazdára talál. Alapvető célunk a kóbor kolóniákban élő, gazdátlan macskák ivartalanítása, a betegek kezelése és gyógyítása, a vadak rehabilitációja. Nagy örömünkre egy saját ingatlanban cica ovit hoztunk létre, ide már az egészséges, gazdira váró állatok kerülnek. Felvettük a kapcsolatot egy fülöpszállási állatvédővel. Ő az, aki akár az egy-két napos baba állatokat is meg tudja menteni, a vad, vagy megkínzott viselkedés problémás cicákat is ő veszi gondozásba. Nagyon nagy segítség az, ha önkéntes vagy állatszerető ember jön be hozzánk és jelenlétével szocializálja a cicákat. Ez a lehetőség bárki számára adott. Előre egyeztetett időpontban lehet bárkinek jönni, aki szeretné őket egy kicsit megszeretgetni.

Egy okos ötlet a cicák elhelyezésére, ami a cicaoviban került kialakításra

Hogyan tudnak nektek segíteni, mi az, amire szükségetek van?
Már hivatalosan is tudunk adományokat fogadni. Az internetnek köszönhetően országosan ismernek bennünket, különböző állatvédő szervezetekkel működünk együtt és segítjük egymás munkáját. Van, aki évek óta követi munkásságunkat, legnagyobb örömünkre legutóbb egy Amerikában praktizáló magyar állatorvos figyelt fel ránk és jelentős támogatást kaptunk állategészségügyi szerekből. Volt egy olyan támogatónk, aki születésnapján lepett meg bennünket egy olyan játékkal, hogy a boltban, ami a kezünkbe belefér azt dobjuk be egy kosárba és ő kifizeti. A közelmúltban egy hatalmas kihívást kaptunk, mert az egyik ipartelepen elszaporodtak a kóborkák. Sajnos a baj sokrétű, fő problémánk az, hogy félnek de emellett küzdünk még: kullanccsal, bolhával, rühességgel, alultápláltsággal, férgességgel, lázzal lezajló betegségekkel, szemsérüléssel és még számtalan más betegséggel. A közösség nem hagy esélyt a gyógyulásra, hiszen ide-oda fertőzik egymást! Az élve fogó csapdák a hétvégén kerülnek kihelyezésre, de minden segítséget szívesen fogadunk! A cicák borzalmas éhesek, ezért konzervre és tápra lenne szükségünk. A féreghajtót szinte “itatjuk” velük (természetesen ésszel és okosan, de tudjuk hogyan kell.) Bolha és kullancsirtó spray, illetve ampulla is kellene sajnos töménytelen mennyiségben. Folyamatosan szükségünk van szemcseppre, takarókra, párnahuzatokra, plédekre.

Kapitány Evelin kezdetben csak a háttérmunkákban vett részt

Megkezdtük a munkálatokat egy karantén kialakítására, hogy a beteg állatoknak még több férőhelyet tudjunk kialakítani. Szeretnénk egy kinti kennelt és egy raktárt is. Ezt a helyiséget is folyamatosan alakítjuk, hogy egy igazi cicaparadicsomot hozhassunk létre. Állandó szélmalomharcot vívunk. Önkéntesekre mindig szükségünk van, hálásak vagyunk mindazoknak, akik most segítenek nekünk: Alíz, Betti, Fibi, Orsi, Petra, Virág, Kitti, Enikő, Csenge, és Nóri. Ők a mi tündéreink!

Ha TE is szeretnéd segíteni a Tündérek munkáját:
Tündér Szolgálat Egyesület (Raiffeisen Bank Számlaszám:12062003-01697062-00100000)
Elérhetőségük: https://www.facebook.com/tunderszolgalat/

B.M

MEGOSZTÁS