Hogy mennyire vártam az Emlékezz rám múlt heti megjelenését? A Csepiben konkrétan kétszer rendeltem meg. Egyszer futócuccban szaladtam be, másodszor pedig figyelmeztettek, hogy ne aggódjak, már megrendeltem.

Leiner Laura Magyarországon fogalom. Egy fiatal írónő, aki regényeiben olyan 21. századi fiatalember ideálokat alkotott a tinédzser lányok számára, mint azok nagyszüleinek Alain Delone vagy Latinovits Zoltán. A 34 éves írónőnek a múlt héten megjelent Emlékezz rám című regénye a huszonötödik a sorban. Az elsőt 18 évesen írta. Elképesztően termékeny, szinte minden évben olvashatunk tőle minimum egy újat. Hivatalos közösségi oldalát több, mint 64 ezer fiatal kedveli és követi.

Forrás: http://www.teklakonyvei.hu
-Hirdetés-

Nálam hogy kezdődött? Ültem az egyetemi előadáson és a csoporttársam– akinek akkor szintén kamaszkorú gyermekei voltak– kérdezte, hogy hallottam-e a Szent Johanna Gimiről, mert éppen azt olvassa, és nagyon jó.

Mikor már sokadik alkalommal mesélt, eszembe jutott, hogy volt nekem egy nagyon kedves tanítványom, akinek az édesanyja nem győzte vásárolni a Leiner Laura könyveket, mert a lánya falta őket. Így aztán az egyik vizsgaidőszak után – mikor az ember lánya úgy érzi, hogy lelkifurdalás nélkül lehet olvasni nem – szakkönyveket – kihoztam a könyvtárból az elsőt. Aznap éjjel kiolvastam, úgyhogy irány a kedves ismerősöm, és egy jókora TESCO-s táskával hazatérve, nekiestem, úgy körülbelül 15 kötetnek. Aki az írónő regényeit olvassa, észrevétlenül a fejébe vésődnek dátumok. Szeptember 8. Cortez megjelenése a gimiben. Április 8. Nagy Márk szülinapja. És ha valaki a közelben elkezd egy mondatot úgy, hogy:pár nap, a gondolataiban úgy fejezi be, hogy pár nap lábnap, mint Lóri az IOV-ről.

Forrás: https://starity.hu/sztarok/leiner-laura/eletrajz/

Ha a kedves Olvasónak semmit nem mondanak ezek a dátumok, nevek és kódok, de a lányuk olvasott Leiner Laurát, csak bátran kérdezzen rá, és beszélgessenek. Kimeríthetetlen forrás, ezáltal egy kapocs a szülő és a kamasz gyermek között, márpedig – tudom, folyton erről beszélek, de szerintem – ez annyira kritikus ebben a korban. Normális, de kritikus. A regényekben szereplő fiatal srácok alakja a rajongók körében legendás. Nem lennék meglepve, ha néhány éven belül az Ádám, a Márk és a Kornél átvenné a vezető helyet a magyar keresztnevek listájában. A főszereplő lányok szerelmesek, kiábrándulnak, osztályelsők vagy magántanulók, küzdenek önmagukkal és az egész világgal, barátokat találnak és veszítenek el. A kamaszkor hol áramló, hol ólomlábakkal vánszorgó idejének mélyében születik a jellemük, és az Olvasó végigkövetheti a kulcsfontosságú állomásokat.

Hogy mi köze ehhez egy kamaszt nevelő szülőnek? Hogy ciki-e édesanyaként olvasni Leiner Laurát? Még az is lehet, nem bánom. Mert az általa megrajzolt karaktereket figyelve megteremtődik az a jelen századi kamasz társadalom, amit anyaként olyan sokszor nem értünk, nem találjuk hozzá az utat. A generációs váltás, az információs forradalom miatt, még a nyelvezete is ismeretlen számunkra.

A cikkem apropója a múlt héten megjelent Emlékezz rám, mely az Iskolák Országos Versenye trilógia záró kötete, bár az utolsó mondat rejtélyes üzenet a rajongók számára, hogy ez csupán az első trilógia volt.

A Szent Johanna Gimi alapjában véve egy napló, a Bexi sorozat egy ifjú művész útkeresése, de az Iskolák Országos Versenye egy zseniális, őszinte történet arról, hogy milyen embertelen nehéz elveszíteni egy szülőt, összerakni az életünket emlékekből, megtanulni együtt élni a választalan miértekkel és szépen, óvatosan, a saját tempónkban, újra kinyitni az életünket és a szívünket.

Az Ég veled, a Maradj velem és az Emlékezz rám sziporkázó, eleven és aktuális. Tele Éhezők Viadala, Instagramos és Bosszúállók utalásokkal. Integrálással és deriválással. Ez utóbbiak tényleg csak utalások. Nagy szerencsémre. Az írónő humora ezekben a regényekben teljesedik ki, én néha szinte már idegesítettem a fiamat a hangos nevetésemmel.

Szóval, nincs kamasz lányom, így talán mentségem se, de Leiner Laurát amíg csak lehet, olvasni fogok. Ha kamasz-szülő vagy, kedves Olvasó, tarts velem!

Kutyifa Anikó
Kiemelt kép: hellonyiregyhaza.hu 

MEGOSZTÁS