Közeledik október 13-a, amikor a helyhatósági választások lesznek. A kiskőrösi önkormányzati választásokon 5 szervezet indul a 8 választókörzetben a megszerezhető 8 egyéni és 3 listás képviselői helyért.

A támogatói aláírások leadása után ismertté vált, hogy képviselő-jelöltjei lesznek a:

  • FIDESZ-KDNP-nek,
  • a Kiskőrösi Gazdakör Egyesület-Ültess Fát Mozgalom Egyesületnek,
  • a Kiskőrös Baráti Társaság Egyesületnek,
  • a Demokratikus Koalíciónak (DK)
  • és a Momentumnak.

Független jelöltek nem indulnak idén a városban.

-Hirdetés-

A www.valasztas.hu oldalon már a képviselő-jelöltek nevei is nyilvánosságra kerültek, amelyet több szempontból is érdemes áttekinteni.

A polgármester-jelölt egyedüli indulóként a FIDESZ-KDNP színeiben Domonyi László, akit a Kiskőrösi Gazdakör Egyesület-Ültess Fát Mozgalom Egyesület is támogat.
A FIDESZ-KDNP, a Kiskőrösi Gazdakör Egyesület-Ültess Fát Mozgalom Egyesület, valamint a Kiskőrös Baráti Társaság Egyesület kizárólag helyi erőket mozgósított és kiskőrösi lakosokat indított a képviselői mandátumokért folyó küzdelemben.
Fontos megjegyezni, hogy a DK és a Momentum is megpróbál „idegen tollakkal” ékeskedni, hiszen a soraikban láthatunk nem Kiskőrösön lakó személyeket is.

Kisvárosról lévén szó, ismerjük egymást és tudjuk, hogy ki él, lakik a városban. Nagy kérdés, hogy a vidéki jelölteknek milyen rálátása van Kiskőrösre, mennyire ismerik az itteni viszonyokat és korábban miért nem láttuk még itt őket, ha ennyire kiemelten fontos számukra a város élete?

Van olyan szervezet is, amelyre nyugodtan rámondhatjuk, hogy „családi vállalkozás”, melynek indulói ötévente előkerülnek, de most – láss csodát – ismét új név alatt próbálnak pártlogó mögé bújva nyerészkedni a nagypolitika árnyékában.

Ez is egy érdekes momentum… 

Amikor valaki leadja majd a szavazatát október 13-án, akkor azt is mérlegelje, hogy ne adjuk Kiskőrös város vezetését idegen kezekbe!

Nemrég ünnepeltük a város újratelepítésének 300. évfordulóját és úgy gondolom, hogy a további években is meg kell őriznünk identitásunkat, tudnunk kell, hogy hova tartozunk és Kiskőrös legyen a kiskőrösieké! Az olyan személyek, akik nem hajlandóak az együttműködésre, hangulatkeltést generálnak, nem a kompromisszumok mentén, Kiskőrös érdekeit szem előtt tartva szeretnének részt venni a városvezetésben, azok – nyugodtan kimondhatjuk -, hogy alkalmatlanok feladatuk ellátásra!

A jelöltek neveit áttekintve azért még egy nagyon fontos és egy korántsem elhanyagolható kérdés is felmerül: milyen közéleti múlttal rendelkezik a jelölt Kiskőrösön?
Itt nemcsak a közéleti tevékenységre gondolok elsősorban, hanem az adott személy saját munkaterületén és a magánéletében rá jellemző vonásokra, amellyel bármilyen módon hozzátett a város életéhez, fejlődéséhez, gyarapodásához.

Talán nem árulok nagy zsákbamacskát, ha azt mondom, hogy ilyen tekintetben bizony van a képviselő-jelöltek között jó néhány kakukktojás! Közéleti múlttal nem rendelkező és vidéki jelöltek virágoztatnák fel és hoznák el a „kánaánt” Kiskőrösre? Hol voltak ezek a személyek eddig? Mindazonáltal nem gondolnám, hogy a választópolgárok annyira szemellenzővel járnának, hogy a most megjelent személyek 1 hónap alatt választást nyernének.

Joggal teszi fel a kedves Olvasó a fenti gondolatmenet után, hogy akkor miért indul valaki a mandátumokért folyó harcban? Nem kell nagyon mélyre ásni, hogy milyen célok lehetnek: vannak olyan szervezetek, akik kizárólag abból a megfontolásból indítanak minden választókörzetben jelöltet, hogy a listás szavazatokat gyűjtsék be és majd ennek végén 1 főt delegáljanak a képviselő-testületbe. Arról nem is beszélve, hogy mondjuk a DK-tól és a Momentumtól semmilyen tevékenységet nem láttunk még a városban.

A helyi választási bizottság elkészítette sorsolás útján az adott választókörzetekben a jelölti listát. Az alábbiakban úgy láthatják a képviselő-jelöltek neveit, amilyen sorrendben majd a szavazólapokon lesznek.

A kiskőrösi választásokon indulók 2019-ben, ahogy sorrendben a szavazólapon majd megtalálhatóak lesznek:

Polgármester jelölt: Domonyi László Mihály – Fidesz-KDNP

1. választókerület:
Pohankovics András – Fidesz – KDNP
Aszódiné Markó Terézia – Kiskőrösi Gazdakör –Ültess Fát Mozgalom
Szentpáli Ildikó Edit – Momentum
Tóth József – DK
Rádulyné Dr. Petrányi Júlia – Kiskőrösi Baráti Társaság Egyesület

2. választókerület:
Ungvári Ferenc- Fidesz-KDNP
Rudits László Józsefné – DK
Hirsch Imre: – Kiskőrösi Baráti Társaság Egyesület
Kecskés Zsanett: Momentum
Ba Irén – Kiskőrösi Gazdakör –Ültess Fát Mozgalom

3. választókerület:
Horváth Borbála – Kiskőrösi Baráti Társaság Egyesület
Tóth István: DK
Horváth János Endre: Fidesz-KDNP
Litauszki Jánosné: – Kiskőrösi Gazdakör –Ültess Fát Mozgalom
Kudron Tamás – Momentum

4. választókerület:
Dulai György: – Kiskőrösi Gazdakör –Ültess Fát Mozgalom
Antal Ferenc: DK
Gmoser András: Fidesz-KDNP
Szentendrei Pálné: – Kiskőrösi Baráti Társaság Egyesület
Kecskés Lilla: Momentum (nem a Bem iskola tanítónője!)

5. választókerület:
Pethő Attila Antal: Fidesz-KDNP
Takács Anna: Momentum
Jármai Imréné: DK
Török Tamás: – Kiskőrösi Baráti Társaság Egyesület
Disztl Gábor – Kiskőrösi Gazdakör –Ültess Fát Mozgalom

6. választókerület:
Antalné Filus Erika – DK
Maglódi Attila – Momentum
Ábrahám János– Kiskőrösi Baráti Társaság Egyesület
Nikléczi Gábor – Kiskőrösi Gazdakör –Ültess Fát Mozgalom
Szlovák Pál – Fidesz-KDNP

7. választókerület:
Illésné Korányi Melinda – Kiskőrösi Gazdakör –Ültess Fát Mozgalom
Szabó József – Kiskőrösi Baráti Társaság Egyesület
Szedmák Tamás – Fidesz-KDNP
Jurnyikné Simkó Katalin – DK
Harmati Csilla – Momentum

8. választókerület:
Markó Ferenc – Fidesz – KDNP
Szilberhorn Ákos – Kiskőrösi Baráti Társaság Egyesület
Fehér Tamás József – DK
Dr. Kudron -Tonigold Nándor Antóniusz -Momentum
Filus Tibor – Kiskőrösi Gazdakör –Ültess Fát Mozgalom

Filus Tibor

MEGOSZTÁS