Kiskőrös mindig is híres volt az itt élő közösség összetartó és alkotó erejéről. Elég csak megnéznünk a Kiskőrösi Mentőállomás eszközeinek fejlesztését, a helyi Polgárőrség adományokból megvásárolt gépkocsiját, az Önkéntes Tűzoltók új tűzoltóautóját, melyhez több mint 15 millió forinttal járult hozzá a város, vagy éppen az Ültess Fát Mozgalom és az önkormányzat által közösen szervezett fatelepítési és virágültetési programokat. Kiváló példák ezek a civil szervezetek és az önkormányzat előremutató együttműködésére.

Pohankovics András önkormányzati képviselővel, Kiskőrös Város alpolgármesterével beszélgettünk a játszóterek fejlesztéséről: 

Példás együttműködés történt két kiskőrösi anyuka és a város önkormányzata között. Mesélnél erről?

-Hirdetés-

2018. őszén keresett meg két helybéli édesanya, hogy egyeztetve több közösségben a szülőkkel és pedagógusokkal, játszótér bővítést és építést kérnek, továbbá, hogy a főtéren az ingyenes WiFi hálózat bővítésére is szükség lenne. Ők Durst Klaudia a Helen Doron English Kiskőrös munkatársa és Szabó Nikolett, a Fábián Dekor tulajdonosa voltak. Mindketten elismert kiskőrösi anyukák, aktív közösségi személyek. Ezúton is szeretném megköszönni nekik, hogy a kezdeményezés élére álltak. A harmadik megbeszélésre az ötletgazda anyukák saját gyermekeik tapasztalatai és a többi szülővel való egyeztetések alapján konkrét játszótéri eszközök katalógusaival érkeztek, így a város vezetőinek már csak a finanszírozásban és az ütemezésben kellett dönteniük.

A képviselők egyhangúlag támogatták a kezdeményezést, amelynek eredményeképpen 2019. júliusában az önkormányzat megrendelte az új eszközöket.

Evangélikus templom és a cukrászda előtti téren csúszdával, mérleghintával és rugós játékkal bővül a játszópark

Városunk mely játszóterei lesznek elsősorban fejlesztve és milyen eszközökkel?

Az ötletgazda édesanyák javaslatait megfogadva az Evangélikus templom és a cukrászda előtti téren csúszdával, mérleghintával és rugós játékkal bővül a játszópark. A János Vitéz látogatóközpont mellett hinta, csúszda és mostanihoz hasonló, hajó formájú fejlesztő játék eszközöket üzemel be hamarosan a Körösszolg Kft.. Érdekesség, hogy a Petőfi téren a kávézó és a pizzéria előtti füves területen is kialakítunk egy kerítéssel bekerített, zárható játékparkot, ahol rugós játékokon, mérleghintán, mászókán, egyensúlyozó pályán és fészekhinta eszközökön játszhatnak majd a gyerekek, amíg a szüleik ha szeretnék, akár a vendéglátó teraszokról is felügyelhetik őket.

Petőfi téren a kávézó és a pizzéria előtti füves területen is kialakítanak egy kerítéssel bekerített, zárható játékparkot

Mikorra várható az új játékok elhelyezése?

Az első játszóeszközök 2019. szeptember végén érkeznek meg, míg a második ütem 2020. tavaszára áll majd a gyermekek rendelkezésére. Schäffer Tamás, a Kőrösszolg Kft. ügyvezetője tájékoztatása szerint amint megérkeznek a legyártott eszközök, a cég munkatársai nekilátnak a beüzemelésnek majd az engedélyezésnek, hogy a legkisebb városlakóink minél hamarabb birtokba vehessék az új játékokat.

Teljesen önerőből történik a fejlesztés vagy esetleg pályázat, civil felajánlás érkezett rá?

Ezt a fejlesztést Kiskőrös Város Önkormányzata saját forrásaiból valósítja meg. Azonban már most érkezett több ötlet további játszóterek felújítására és újak kialakítására, ezekről most tárgyalunk, mert szeretnénk az Árpád utca-Martini utca közötti játszóteret is felújítani. Itt lezajlottak az első egyeztetések a közös képviselők, az érintett lakók és az önkormányzat között.

Továbbá a Vörösmarty utca elején, a Szűcsi óvoda közvetlen szomszédságában is szeretnénk kialakítani egy olyan játszóparkot, amit akár az óvodás gyerekek is igénybe vehetnek napközben.

Terveink tehát vannak, mind eszközökre mind a finanszírozás és a lehetséges szülői vagy vállalkozói támogatás formájára. Reméljük folytathatjuk a megkezdett munkát, és a Kiskőrösön élő szülők és gyermekeik megelégedésére lesznek az új játszóterek, parkok.

A János Vitéz látogatóközpont mellett hinta, csúszda és mostanihoz hasonló, hajó formájú fejlesztő játék eszközöket üzemel be hamarosan a Körösszolg Kft.
MEGOSZTÁS