2019-ben az Országos Könyvtári Napok tematikája az ENSZ fenntartható fejlődési keretrendszerére épül, amelyben egy páratlanul ambiciózus és átalakító jellegű jövőkép szerepel. Egy olyan világot képzeltek el, amely mentes a nélkülözéstől, ahol mindenki boldogulhat. Olyan világot, amely mentes a félelemtől és az erőszaktól, ahol az írás- és olvasástudás általános. Olyan világot, amelyben a minőségi oktatás minden szintje mindenki számára hozzáférhető, akárcsak az egészségügyi ellátás és a szociális védelem, ahol biztosított a fizikai, mentális és szociális jóllét. Ahol elegendő, biztonságos, megfizethető és tápláló élelmiszer áll rendelkezésre, ahol a fogyasztási és termelési módok és valamennyi természeti erőforrás használata – a levegőtől a földig, a folyóktól, tavaktól és a víztározóktól az óceánokig és tengerekig – fenntartható.

A Harangvirág Óvoda Alma csoportja az Egyszer volt Budán kutyavásár című mesét hallgatta meg Albertné Torgyik Mariann előadásában
-Hirdetés-

A KÖNYVTÁRAK AZ EMBERÉRT – FELELŐSSÉGÜNK A FÖLDÉRT projekt keretében ezek közül az igen fontos, mindannyiunk életét alapvetően befolyásoló témák közül a kiskőrösi Petőfi Sándor Városi Könyvtár munkatársai  és meghívott vendégeik is igyekeztek könyvtári környezetben, sajátos eszközeikkel alaposabban körüljárni néhány témát ezek közül, bízva abban, hogy az információk átadásával egy-egy apró lépést tehetnek a megoldás felé.

Sokféle hagyományt követve, de számos újdonságot is tartogatva már egy hónappal ezelőtt elkezdtek ötletelni azon, hogy a rendszeres könyvtárlátogatók mellett a ma még távolmaradók is tartalmas események részesei lehessenek.

Papírszínház közben 

Szeptember 30-án hétfőn a Magyar Népmese Napján „Egyszervolt egy Mesekuckó” címmel egész napos mesemaratonnal, folyamatos mesemondással és meseolvasással várták a kisebb-nagyobb gyerekeket. Szabados Anna szlovák népmeséket, Turán Istvánné Margó verses meséket olvasott fel, míg Albertné Torgyik Mariann papírszínházzal szórakoztatta a gyerekeket.

Nem csak a magyar népmese napja ez, hanem az emberiség egyetemes kultúrkincse, hiszen ugyanezek a magyar motívumok az egész világon előfordulnak. A nap célja az volt, hogy mi, mesével foglalkozó szakemberek, valamint a meseszerető gyerekek és felnőttek ezen a napon megkülönböztetett tisztelettel forduljanak mind a magyar, mind más népek meséi felé.Őseinktől kincsekkel teli tarisznyát kaptunk örökségbe, de mintha egyre gyakrabban tétlenül néznénk ennek háttérbe szorulását, elfelejtését. Vegyük birtokba, ismerjük meg, fényesítsük újra és adjuk tovább az eleinktők kapott, élethosszig érvényes, értékes, unokáink számára is feltétlenül megőrzendő, mesebeli kincseket! – tette hozzá Turán Istvánné Margó, a könyvtár intézményvezetője.

Gévai Csilla írónőt Albertné Torgyik Mariann gyermekkönyvtáros konferálta fel 

Október 2-án szerdán délelőtt meghívott előadóként Gévai Csilla illusztrátor és meseíró hozta el és mutatta be népszerű könyveit a Zsinagógában. „Amíg megmentjük a világot- Zöld gondolatok gyerekeknek” címmel tartott előadást a helyi általános iskolásoknak, akik érdeklődve hallgatták az előadót, kinek szívügye a környezetvédelem és az eszkimó kultúra.

Seffer Attila esperes plébános atya 35 középiskolás diáknak tartott előadást

Délután a könyvtárban már Seffer Attila esperes plébános atya várta a Wattay Szakgimnázium diákjait, akinek előadása közös otthonunk, a Föld helyes gondozásáról szólt. Seffer Attila esperes Ferenc pápa Laudato si’ (Áldott légy…!) kezdetű enciklikáját ismertette a diákokkal, mely így szól:

Ima Földünkért

Mindenható Isten,
te az egész világmindenségben,
de legkisebb teremtményedben is jelen vagy,
és gyengéd szeretettel veszed körül
mindazt, mi létezik.

Öntsd belénk szereteted erejét,
hogy óvjuk az életet és a szépséget,
tölts el minket békével,
hogy fivérként és nővérként éljünk,
és ne ártsunk senkinek!

Szegények Istene,
segíts, hogy megmentsük azokat,
akik e földön magukra hagyva és elfeledve élnek,
de akik oly értékesek szemedben!

Gyógyítsd meg életünket,
hogy védelmezői legyünk a világnak,
ne kifosztói,
a szépség terjesztői legyünk,
ne a szennyezésé és a pusztításé!

Érintsd meg azok szívét,
akik csak haszonra törekszenek,
mégpedig a szegények és a föld kárára!

Taníts meg, hogy felfedezzük minden dolog értékét,
hogy ámulattal tekintsünk rájuk,
hogy felismerjük: szoros egységben vagyunk
minden teremtménnyel
végtelen világosságod felé vezető utunkon!

Köszönjük, hogy mindennap velünk vagy!
Kérünk, légy segítésünkre
az igazságosságért, a szeretetért és a békéért
folytatott küzdelmünkben!

 

Öröm volt látni, hogy aprócska érdeklődő tekintetekkel telt meg szerdán délelőtt a Zsinagóga, de végül is nem csodálom, hiszen Gévai Csilla egy nagyon népszerű író, aki számtalan könyvet írt már a témában, hiszen elkötelezett híve a környezetvédelemnek és a fenntartható fejlődésnek. Nekünk ezúttal „Nagyon Zöld Könyv” című szerzeményét mutatta be. Különösen tetszett, hogy a gyerekek gondolkodására próbált hatni. Határozottan olyan érzésem volt, hogy ezt sikerült is elérnie, sőt az is látszott, hogy a gyerekek többsége  már rendelkezik különböző ismeretekkel ebben a témában, tehát otthon és vagy az iskolában is találkoztak már a környezetvédelem kérdéskörével. Annak is nagyon örültünk, hogy Attila atya is elfogadta a meghívásunkat, aki nagyon sok személyes saját példáján át, hitelesen beszélt Ferenc pápa ezen encikliájáról – mesélte büszkén Turán Istvánné Margó.

Turán István történésztől azt is megtudtuk, hogy a Duna-völgyi belvízcsatorna-rendszer hazánk legnagyobb kiterjedésű összefüggő vízrendszere

Október 3-án  csütörtökön „Átokcsatorna vagy Dunavölgyi-főcsatorna?” címmel tartott előadást Turán István történész, melyben a Dunavölgyi-főcsatorna megépítéséről, a Csukás-tó lecsapolásáról, valamint ezek élővilágra és mezőgazdaságra tett hatásairól beszélt az érdeklődőknek.

Könyvjutalom várta az ÖKO-játékban résztvevő felnőtteket

Október 4-én pénteken az Állatok Világnapja alkalmából „Körülvesz a természet”, „Körös-körül állatok” címmel  öko játékokkal, fejtörőkkel várták a gyerekeket és a felnőtteket egyaránt a könyvtár dolgozói, akik a helyes megfejtők között nyereményeket és könyvjutalmakat sorsoltak ki.

A gyerekek különböző nyeremények közül választhattak. Az egyik nyereménytárgy az Állatok Világnapjához kapcsolódóan egy nagymacskákról szóló 3D szemüveggel ellátott könyv volt

Holnap, azaz október 5-én szombaton pedig „Csak egy nap- cserébe egy évet kap” szlogennel ingyenes beiratkozási lehetőséget biztosítanak minden kedves érdeklődő számára, sőt a rendezvényhét teljes ideje alatt, azaz még holnap is “Tiszta lappal- Amnesztiahetet” is hirdettek, amikor is elengedik az érintett olvasók késedelmi díjait. 

Kutyifa Icu 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (84 db kép)
MEGOSZTÁS