Györgye Zalán Kecelen neveli négy kisgyermekét feleségével és itt üzemelteti virágzó építő ipari vállalkozását is, amellyel több, mint 10 keceli családnak biztosít megélhetést nap, mint nap. Az üzleti élet mellett jut ideje a Keceli Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnökségi feladatainak ellátására is, valamint társadalmi munkában évről évre megrendezni a Györgye-kupát.

Kisebbségi képviselőként hogyan látja, a keceli közélet alakulását?

-Hirdetés-

Keceliként születtem, a városban nevelkedtem, édesapám mindig példaként állította elém azt, hogy az elesetteknek és rászorulóknak segítsek, ezért is szereztem szociális segítő végzettséget, amely végzettség megszerzését követően a Keceli Önkormányzatnál helyezkedtem el, mint segítő.

A munkám ellátása során láttam azt, hogy a helyi kisebbséget egy szűk csoport a saját érdekei szolgálatába állítja, gyakorlatilag kihasználja őket, a részükre jutatott támogatásokat pedig pazarló módon használja fel.

Azt is látom sajnos, hogy jelenleg is van Kecelen olyan politikai csoportosulás, amely a kisebbségek megosztására és egymás ellen történő kijátszására törekszik azzal, hogy rekordszámú jelöltet próbál indítani a nemzetiségi választáson.

Ez a viselkedés engem mélyen felháborított s ezért döntöttem úgy, hogy a Keceli Roma Nemzetiségi Önkormányzati választásokon elindulok, s a megmérettetésen meg is nyertem a szavazók bizalmát 2014-ben.

Miért indult az önkormányzati választáson?

A Nemzetiségi Önkormányzatban végzett munka során láttam meg azt az összefüggést, hogy a kisebbségi önkormányzat jóval hatékonyabban tud működni a képviselő testülettel, és ugyanaz fordítva is igaz.

Sajnos az elmúlt öt évben nem igen volt lehetőség a közös munkára, noha erről Haszilló Ferenc polgármester úrral többször is egyeztettünk, azonban a képviselő testületet uraló többség ezt rendre elgáncsolta. Haszilló Ferenc polgármester úr volt az egyetlen a helyi testületből, aki megpróbálta az együttműködést elmélyíteni. Polgármester úrral a jövőre nézve olyan együttműködés kereteit határoztuk meg, amelyben biztosított a keceli roma kisebbség kulturális, oktatási, szakképzési fejlődése, és ebből a Kecelen tevékenykedő vállalkozások is profitálhatnak, hiszen aránylag nagy mennyiségben szakképzett munkaerő állna rendelkezésre, ez lehetne akár a város gazdaságának növekedési motorja, illetve komoly verseny előnyre tehetünk szert a környező, szakképzett munkaerő hiánnyal küszködő településekkel szemben.

Biztos vagyok abban is, hogy ez az együttműködés kizárólag a polgármesterhez köthető jelöltekkel valósítható meg, hiszen ők voltak azok, akik a problémáinkat meghallgatták, s velük tudtunk értelmes és jövőbe mutató cselekvési tervet felállítani.

Milyen elképzelései vannak a város jövőjét illetően?

Az előbbiekben említett cselekvési tervet kell mindenekelőtt megvalósítani, amelyben döntő szerepet szán a polgármester úr és én is a helyi katolikus egyháznak, azon belül is Roland atyának, akivel egyébként kifejezetten baráti kapcsolatot ápolok én is. A helyi roma közösség döntő többsége katolikus és a helyi egyházban igen karakteres szerepet betöltő Roland atya az, akire maradéktalanul hallgatnak, hiszem azt, hogy a város és az egyház a kisebbségi önkormányzattal együttműködve tud olyan oktatási tervet kidolgozni, amelyet a helyi kisebbség szívén visel és sajátjának tekint.

Eltékozolt időnek tartom az elmúlt öt évet, amelyben a testületi többség méltatlanul mellőzte plébánosunkat és a benne rejlő kapacitást, Kecel nem olyan gazdag település, hogy ilyen jellegű acsarkodásban megjelenő pazarlást elviseljen, hiszen ha ez folytatódik, annak mindannyian vesztesei leszünk.

T.Z. 

MEGOSZTÁS