Május 7-én reggel az írásbeli matematika érettségivel folytatódott a 2024-es tavaszi érettségi.

Idén 69 047-en vizsgáztak középszinten, 6616-an pedig emelt szinten matematikából, akik az új, 2020-as nemzeti alaptanterv alapján írták meg az érettségit, amely elviekben csökkenti az elvárt ismereteket, és jobban előtérbe helyezi az egyéni kreativitást és az aktív problémamegoldást. Ugyanakkor egyes témaköröket erősen megcsonkítottak (például a függvényeket, koordinátageometriát), míg mások (többek között a pénzügyi ismeretek bizonyos részei) emelt szintről lekerültek középszintre, de a vizsga szerkezetében ugyanaz maradt. A matekérettségi rövidebb volt, mint a tegnapi magyar: három óra állt rendelkezésükre. A reggel 9 órakor kiosztott feladatlapokat 12 órakor szedték be a diákoktól. Viszont itt is két részre volt bontva a feladatlap: középszinten az elsőre 45 percük volt, ebben rövid (többségében egyszerű, alapfogalmakat számonkérő, ellenőrző) feladatok szerepeltek, összesen tizenkét darab, majd jöhetett a második feladatlap. A második feladatlapra már 135 percük volt, ami két részből állt – írja az eduline.hu

12 órakor, amikor véget ért a középszintű írásbeli érettségi néhány Wattays diákot kérdeztünk meg arról, mennyire volt nehéz a matekérettségi. 
-Hirdetés-

Opauszki Réka (12.B): „Felkészítő tanárom Antalfiné Kutyifa Zsuzsanna volt. Számomra nem volt elegendő az órai felkészülés, ezért magántanárhoz jártam, illetve otthon is gyakoroltam az érettségi közeledtével. Nekem nagy segítség volt az, hogy a függvénytáblázatot használhattuk, mert abban sok minden benne volt, ezért a függvénytáblázat használatát kellett megtanulni, hogy ne menjen el vele sok idő. Számomra az írásbeli matematika érettségi nehéz volt, sosem értettem hozzá igazán, ugyanakkor azt gondolom, hogy teljesíthető volt. Picit tartottam attól, hogy kifutok az időből, de végül is elég lett az időkeret.”

Faragó Richárd Ottó (12.A): „Mindig is erősségem volt a matek, úgyhogy számomra nem volt nehéz. Az első rész úgy gondolom elég könnyű volt, míg a második részben már voltak jóval bonyolultabb feladatok is. Az én felkészítő tanárom is Antalfiné Kutyifa Zsuzsanna volt. Az iskolai felkészülésen túl, otthon is számos matematika érettségi feladatsort megoldottam. Úgy érzem, hogy jól sikerült az érettségi, 11 órára végeztem is a feladatokkal. Ötödik év után szakmai irányba szeretnék továbbtanulni, és az informatika mellett a jó matematika eredményre is szükségem van.”

A képen (b-j): Opauszki Réka, Meskó Márk, Faragó Richárd Ottó

Meskó Márk (12.A): „Engem is Antalfiné Kutyifa Zsuzsanna tanárnő tanított, akitől megfelelő felkészítést kaptunk. Szerintem nem volt vészes a matekérettségi, abszolút teljesíthető volt. A második része volt nehezebb. Viszont a tegnapi magyarérettségiben számomra sokkal több meglepetés volt.”

Polereczki Petra (12.B): „Mind a négy évben sokat gyakoroltam. Az érettségire konkrétan idén kezdtem el készülődni. Az első három évben főként versenyfeladatokat oldottam meg. Ezekhez képest az érettségi feladatok elsőre egészen másnak tűntek, szóval kicsit meglepődtem. Több korábbi feladatsort is megcsináltam, akkor már jobban értettem, mert jobban ráállt az agyam. Tanárnő is nagyon sokat segített, folyamatosan figyelemmel kísérte, hogy milyen típusú feladatok lesznek az érettségin. Ilyen jellegű házi feladatokat kaptunk és órán is ezeket gyakoroltuk. Az idei érettségi feladatok igazán változatosak voltak, de nagyon hasonlóak a korábbi évekéhez: halmazos feladatok, egyenletek, a derékszögű háromszöggel való számolás, térfogatszámítás, és gráfok is voltak az idei érettségiben. Ahogy néztem a korábbi feladatsorokat, most szerintem több valószínűség számítás volt, illetve újdonság volt a dobozdiagram, azonban a próbaérettségin hasonló feladatot kaptunk, így ez is megoldható volt. Mivel a matematika mindig is jól ment, ezért jelentkeztem a Wattayba, ahol pénzügyi és számviteli ügyintézőnek tanulok. Ezen a pályán kívánok továbbhaladni, így a Szegedi Tudományegyetemre szeretnék jövőre jelentkezni.”

Polereczki Petra egy picivel később végzett, mint a többiek, ezért nem szerepel a csoportképen

A megkérdezett diákok magyar nyelv és irodalomból, matematikából és történelemből előrehozott érettségit tesznek, míg jövőre idegen nyelvből és szakmai tantárgyakból érettségiznek majd.

Az írásbeli vizsgák 2024. május 8-án a középszintű történelem érettségi feladatokkal folytatódnak.

Kapcsolódó cikk
Elballagtak a Kiskunhalasi SZC Kiskőrösi Wattay Technikum végzős diákjai
Elballagtak a Kiskunhalasi SZC Kiskőrösi Wattay Technikum végzős diákjai
2024. május 3-án pénteken délután 16 órakor rendezték a Kiskunhalasi SZC Kiskőrösi Wattay Technikumban a végzősök ballagási ünnepségét. Az eseménynek...
MEGOSZTÁS
Írta: vira