Halottak napja alkalmából, mint minden évben idén is gyertyagyújtással emlékeztek meg hősi halottainkról a kiskőrösi Polgármesteri Hivatal dolgozói a Petőfi téren található II. világháborús emlékműnél ma délben. 

Szinte nincs olyan magyar, akinek a családjában, a felmenői között ne lenne egy hősi halott. A háborúkban elesett nagypapákról, dédnagypapákról, üknagypapákról szóló történetek szájra-szájra hagyományozódnak tovább, és sok fiók mélyéről időről-időre megsárgult fényképek kerülnek elő, a múlt tanúiként.

Gyertyákkal és mécsesekkel kezükben vonultak a hivatal dolgozói az emlékműhöz
-Hirdetés-

A harcmezőn elesett katonák hősök, akikről méltó módon emlékezünk meg minden évben, így tisztelegve azon kiskőrösi katonák előtt, akik életüket áldozták a haza védelmében.

Létezik egy kevesek által ismert adatbázis is, ahol bárki rákereshet saját családnevére, hogy kiderítse, vannak-e rokonai a hősi halottak között. Az adatbázis jelenleg a második világháború keleti hadműveleti területén és a történelmi Magyarország területén elesett magyar katonáinak adatait tartalmazza.

Az adatsorok mellett megtalálhatjátok az úgynevezett veszteségi kartonokat is, amiket a háború alatt állítottak ki az elesettekről. A karton első oldalán a személyes és a katonai adatokat olvashatjátok el, és itt szerepel a halál ideje valamint az eltemetés helye is.

A karton hátoldalára a halálozás okát írták fel. Ahogy a hadisír.hu fogalmaz: “néha fásult szűkszavúsággal (pl. fejlövés, aknarobbanás) más esetben szívbemarkoló alapossággal.”

Forrás: https://www.szeretlekmagyarorszag.hu 

Kutyifa Icu 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (17 db kép)
MEGOSZTÁS