2019. november 25-én és 26-án délután Kiskőrös Város Nemzetiségi Önkormányzatai közmeghallgatással egybekötött éves beszámolókat tartottak a Városháza Dísztermében.

A nemzetiségi önkormányzatok tagjain kívül részt vett az eseményeken a lakosság egy része, a helyi képviselők, Turán Csaba jegyző, Lucza Alexandra jegyzőkönyvvezető, Csizovszki László r. alezredes, rendőrkapitány és munkatársa Kothencz Zoltán r.alezredes, a Balesetmegelőzési Bizottság ügyvezető elnöke, valamint a helyi sajtó képviselői.

A kiskőrösi Német Nemzetiségi Önkormányzat tagjainak egy része
-Hirdetés-

2019. november 25-én 14 órai kezdettel a Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, Kincses Mihályné számolt be. A Német Nemzetiségi Önkormányzatba összesen 3-an nyertek mandátumot, akik a következő 5 esztendőben azon dolgoznak majd, hogy képviseljék a németek érdekeit, jogait, illetve megerősítsék kulturális autonómiájukat. Az elnök asszony bemutatta a tagokat, majd elmondta, hogy Seidert László már régóta lelkes tagja csapatuknak, míg Gyalog Ágnes most regisztrált, akik egyébként mindketten szívvel-lélekkel vesznek részt a munkában. Kincses Mihályné elnök asszony beszámolójában azt is elmondta, hogy legnagyobb céljuk a német nyelv oktatásának támogatása, valamint az, hogy növelhessék létszámukat, hogy önkormányzatuk hosszú távon fennmaradhasson. Programjaikba szeretnének minél több fiatalt bevonni, illetve a másik két nemzetiségi önkormányzattal minél szorosabb, jó kapcsolatot ápolni.

A Roma Nemzetiségi Önkormányzat munkájáról, terveiről Kunhegyesi Nikolett számolt be

Ezt követően 15 órai kezdettel a Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, Kunhegyesi Nikolett számolt be éves tevékenységeikről. Önkormányzatukba összesen 5-en nyertek mandátumot, akik azon dolgoznak majd, hogy képviseljék a romák érdekeit, jogait képességeiknek megfelelően, szem előtt tartva azt, hogy a romák mit szeretnének. Kunhegyesi Nikolett mesélt a „Luludya-Virágok” címmel elindult projektjük sikerességéről is, melyet a Sziromnyi Művészeti és Oktatási Egyesület valamint a Kiskőrösi EGYMI szervezésében valósítottak meg. Az EFOP pályázat a roma származású lány tanulók iskolai sikerességének javítását szolgáló program, melynek köszönhetően ma már több roma lány is el tudott helyezkedni gyakornokként Kiskőrösön a munkaerőpiacon. Arról is beszámolt, hogy tavasztól, amint elkészül a Roma Alkotóház, szeretnének minél több olyan programot szervezni oda, amely lehetővé teszi, hogy idővel egy igazi tehetséggondozó központtá váljon, komoly szakemberekkel. Azt is szeretnék, ha a roma diákok jó szakmákat tanulhatnának, hogy aztán be tudjanak illeszkedni a többségi társadalomba. a jövőben leginkább erre fókuszálnak majd, illetve tervben van egy játszótér, focipálya megépítése is szintén a Délibáb utcában. Valódi tevékenységük elsősorban a gyerekekre fog fókuszálni, mert azt szeretnénk, hogy minél több szakmával rendelkező roma kerüljön ki városunkból.

Györk Ernőné, a kiskőrösi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat új vezetője is beszámolt

2019. november 26-án a Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat is beszámolt tevékenységéről, akik ebben a ciklusban új elnöknek, Györk Ernőnének szavaztak bizalmat. Az új vezető elmondta, hogy köszöni a bizalmat és, hogy nagyon igyekszik ennek a feladatnak méltóképpen eleget tenni, illetve a kiskőrösi szlovákság érdekeit szem előtt tartva képviselő társaival: Csővári Jánossal, Barkóczi Jánosnéval, Birkás Kálmánné Ilivel és Valach Sándorné Katikával közösségüket képviselni. Eddigi szokásaikhoz híven igyekeznek minél többet pályázni, minél több kedvező körülményt létrehozni, hogy még összetartóbbak lehessenek.

Mi mindnyájan Kiskőrösiek vagyunk, mindannyian egy célt szolgálunk, képviselünk. Az eddigieknél nagyobb arányban szeretnénk a gyerekeket bevonni programjainkba, hiszen ők a jövőnk zálogai. Úgy gondolom, hogyha a gyermekek hagyományőrző közegben nőnek fel, akkor életük részévé válik a közösség is. Többek között ezért is szerepel terveink között az, hogy egy szlovák nemzetiségi tábort tartsunk 2020 augusztusában, ahol a gyerekek megismerkedhetnének az öltözékünkkel, a mindennapjainkkal, gyakorlatilag a régi használati tárgyakkal, aztán a gasztronómiával, sőt elmennénk egy tanyalátogatásra is. Bízunk benne, hogy mind a gyerekek, mind szüleik számára is vonzó lehetőség lesz ez, hiszen ingyenesen szerveznénk majd meg – emelte ki beszédében.

Gmoser Györgyné Zsuzsa néni és a kiskőrösi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat tagjai

Az eseményen részt vett Gmoser Györgyné Zsuzsa néni korábbi elnök is, aki az év első felében megrendezésre kerülő szlovák eseményekről számolt be, majd a szlovák hagyományok ápolására és további partnerkapcsolatok kiépítésére buzdította a kiskőrösi szlovákokat.

A lakosok részéről mindkét napon érkezett kérdés a rendőrség munkatársaihoz, akik többnyire statisztikai adatokkal és hasznos információkkal igyekeztek megnyugtatni, ellátni az érdeklődőket baleseti, bűnmegelőzési, valamint közlekedési témakörökben.

Kutyifa Icu 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (22 db kép)
MEGOSZTÁS