A KEVI Petőfi Sándor Általános Iskola alsó tagozatos gyerekeit reggelente egy óriási, kézzel készített, minden napra izgalmas feladatot rejtő adventi naptár várja.

-Hirdetés-

Ezt a hatalmas csodát az iskola egyik kreativitással megáldott pedagógia asszisztense, Pék Henrietta (a gyerekek Heni nénije) készítette. December első tanítási napján mindenki a csodájára járt ennek az építménynek, most pedig Heni elárulja nekünk, hogy miből és mi célból készítette el ezt a remek alkotást, mely napról napra valami jó tettre ösztözni a gyerekeket.

Mióta készítesz adventi naptárakat? 

Ez a harmadik alkalom, hogy az iskola számára készítettem, de már előtte is csináltam a családomnak, barátaimnak, eleinte kisebb, majd egyre nagyobb, összetettebb naptárakat. Mindig mást rejtek el bennük, hol édességet, hol vers idézetet, most pedig jó tettre ösztöznő feladatokat. Az adventi, karácsonyi időszak nagyon megihlet. Az első két naptárat az iskolában a tanévre rám osztott osztálynak készítettem és a termükben volt. Most pedig úgy gondoltam, hogy az alsó tagozat aulájába rakok össze egyet, hogy minden gyerek részese lehessen.

Mi adta az idei évre az ötletet?

Minden nap hoznak dobozokban tejtermékeket az iskolába, és azon gondolkodtam el, hogy hogyan lehetne azt a sok kartont valahogy felhasználni.

Pék Henrietta

Máskor is csináltál már újrahasznosított anyagból naptárt, vagy bármi mást? 

Igen. Egyébként is szeretek átalakítani, újrahasznosítani és természetes anyagokat felhasználni az ilyen alkotásokhoz. Három évvel ezelőtt találtam rá egy paksi pályázatra, ahova újrahasznosított anyagokból készített alkotásokkal lehet nevezni. Ez még nagyobb motivációt adott, hogy ilyen alapanyagokat válasszak. A tavalyi évben sikerült is a közönségszavazást megnyernem az egyik kategóriában.

Ezzel a naptárral is indulsz a versenyen? 

Igen, idén ezzel fogok indulni, és reménykedem benne, hogy most is hasonlóan értékelni fogják.

Milyen anyagokat és technikákat használtál?

95 darab tejes kartont használtam az alapjához, a ház és a tető készült ebből. Az ajtók kilincse 1 centiméterre vágott parafa dugó, az ajtókopogtatók cellux gurigájából vannak. A ház kétféle tapétával van bevonva. Az ablakokat úgy alakítottam ki, hogy két dobozt egymásra fordítottam, majd kivágtam. A doboz széléből készült az ablakpárkány, mely ablak kitámasztóként is funkcionál. A sarkából készült a madáretető tetején a cserép. A festéshez Pentart festéket használtam. A madáretető alapja egy cipősdoboz, azt raktam körbe faágakkal. A postaláda dekupázs technikával készült. Az ajtó mögött egy térbeli karácsonyfa rejtőzik, amit 24-én fognak kinyitni. Az ajtó melletti lámpások kartonból és pausz papírból készültek, belül kivehető LEDes mécsesek vannak, melynek fénye élőbbé teszi az egészet.

Mennyi ideig tartott elkészíteni, illetve milyen segítséget kaptál?

Két hét intenzív munka volt. A papám ács, ő készítette a keretet, illetve a madáretető és a postaláda lábát. A szüleim és kollégáim pedig támogattak és motiváltak.

Mondasz pár példát, hogy milyen feladatok rejtőznek az ablakok mögött? 

Az első ablak mögött egy verset találtak, ami tulajdonképpen a kihívást fogalmazza meg erre a 24 napra. Az első ablakok mögött könnyebb feladatok vannak. Például “örökbe kell fogadni” egy testvért az osztályból, akinek egész nap segíteni kell. Vagy várják a tanítót egy énekkel, illetve öleléssel köszönjenek el tőle.
Később már olyan kihívásokat is kapnak, ami kimozdítja őket kicsit a komfortzónájukból, mint például az utcán kívánjanak boldog karácsonyt egy idős embernek.

Van személyes kedvenced a feladatok között? 

Igen. Egy képeslapra üzenetet kell írni beteg gyerekek számára. Ezeket pedig el fogom küldeni a kiskunhalasi és szegedi kórház gyermekosztályaira.

Mi a célod ezekkel a feladatokkal?

Az, hogy ne csak kapjanak a gyerekek – vagy ha kapnak, ne csak egy édességet – hanem általuk szebb legyen valaki másnak is a napja. Hangolódjanak, készüljenek a karácsonyra.

Hány gyerek vesz részt a kihívásban? 

Mivel az alsó tagozatosok aulájában van a naptár, így körülbelül 300 gyereket érint.

Tervezel a jövőben is hasonló dolgokat készíteni?

Hobbi szinten nagyon szeretem csinálni ezt, és az évek alatt úgy érzem, hogy egyre nagyobb rutinnal rendelkezem, fejlődök. Kikapcsol, és én így hangolódom a karácsonyra. Mindenképp fogok a jövőben is készíteni.

A gyerekek nevében is köszönjük Heni önzetlen munkáját! Ő nemcsak beszél a karácsonyi csodáról, hanem hisz is benne és tesz is érte, hogy minél többen átélhessék a szeretet ünnepének lényegét ebben az ádventi időszakban.

O.S.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (18 db kép)
MEGOSZTÁS