Az idén is decemberben a korábbi évek hagyományainak megfelelően közmeghallgatásra várta a lakosságot a Soltvadkert Város Önkormányzat képviselő-testülete. Az eseményt 4-én tartották a Gyöngyház Kulturális Központ mozitermében.

-Hirdetés-

A megjelenteket Temerini Ferenc polgármester köszöntötte, majd felkérte Font Sándor országgyűlési képviselőt, hogy tartsa meg hagyományos tájékoztatóját a Parlamentben elvégzett munkájáról és a tervekről.

Temerini Ferenc polgármester

Font Sándor beszédét a 2019-es év rendkívüli parlamenti ülésezési rendjével kezdte, majd nem a törvényhozáshoz tartozó, egyre durvuló ellenzéki csetepatékkal folytatta, amivel Magyarország tudatos rossz hírét keltik.
Ebben az időszakban több száz törvényt hoztak, amiből most csak párat említett meg például a mezőgazdasági termékpiacok és szakmaközi szervezeteknek az újragondolását, segítve ezzel az ipari alma és a friss meggy eladását, vagy például az öntözési törvényt.
Említést tett a KAP 2020-ról, ami rögzíti az Uniós tagországok számára a mezőgazdasági támogatásokat és a mezőgazdaság környezetszennyezéséről is, miszerint az a leginkább felelős az üvegházhatást kibocsájtó gázok növekedésében, nyomatékosította, hogy ez nem igaz.
Tovább erősítik a családi otthon kedvezményeket, jobb helyzetbe akarják hozni a nagycsaládosokat a kettő vagy egy gyermeket nevelőkkel szemben. Beszéde végén a szőlőtermelésről és felvásárlási árakról, valamint a boreladásokról esett szó.

Font Sándor országgyűlési képviselő

Az elhangzottak után Temerini Ferenc polgármester beszámolója következett.
Az önkormányzat idei költségvetéséről elmondta, hogy az adók vonzatában a legfontosabb az iparűzési adó, amely októberig 331 413 065 forint volt. Várhatóan kicsivel több lesz, mint 400 millió forint.
2019. évben megvalósított beruházásokra és felújításokra Soltvadkerten pályázatokból közel 900 millió forintot fordítottak, többnyire TOP-os támogatásokból.
Saját erőből megvalósuló beruházásokra közel 16 millió forintot, felújításra 6 millió forintot fordítottak.
A „Start” közmunka programban 25 fő vett részt, akik a várost és környezetét tették szebbé, élhetőbbé, valamint 13 fő vett részt a szakemberek hosszabb időtartamú foglakoztatásában.
Az anyakönyvi adatok során kiderült, hogy sajnos ebben az évben is fogyott a lakosok száma, jelenleg 7452 lakosa van Soltvadkertnek. Csökkent a házasságkötések száma és a született gyermekek száma is.

A közmeghallgatás az intézmények beszámolóival folytatódott, amit szintén a Temerini Ferenc kommentált, majd a hozzászólások és kérdések következtek.
Elsőként Medgyes Attila Jenő képviselő tette fel a lakosok kérdéseit, miszerint a Bajcsy-Zsilinszky utca lakosait érdekli, hogy a bicikli út kialakítása miatt a kapubejárókat elkészítik-e ha igen akkor mikor? Temerini Ferenc részletes és megnyugtató válasz adott, hogy igen.
A második kérdés a tázlári úti Vízmű előtt levő buszmegállóra vonatkozott, hogy lehetne-e ott egy fedett buszmegállót létesíteni? A válaszban Temerini Ferenc elmondta, hogy a város költségvetésében ez nem jelenthet akadályt, ha ez szükséges és indokolt, akkor ezt megvalósítják. Szó esett még a Protestáns temető megközelítését segítő táblák kihelyezéséről is, majd Windecker Sándor kért szót, aki Font Sándorhoz fordult kérésével, hogy a migránsokat továbbra se engedjék be az országba. Erre Font Sándor a közmeghallgatás végén kimerítő, megnyugtató választ adott, hogy a kormány hozzáállása továbbra is a migránsok távoltartása. Hozzászólásában fájlalta a volt Takarékszövetkezet bukását, ami miatt 2 évig bizonytalanságban élt és elmondta, hogy régen egy ilyen vezető a saját vagyonával felelt az általa betöltött tisztségben (pl. bankigazgató) nem úgy, mint most.

Medgyes Attila Jenő képviselő több lakos kérdését tolmácsolta

Szabadi Mónika aggodalmát fejezte ki az Arany óvoda előtt kivágott fák miatt, amiknek a pótlásáról kért biztosítékot, illetve érdeklődött a Bajcsy-Zsilinszky utca lakosaként, mivel a kerékpárút egybeépült a járdával az arról való hó eltakarításáról kinek kell gondoskodni, vagy a hó nem eltakarításából, azon történő balesetnek ki lesz a felelőse. Temerini Ferenc válaszában nem csak az ott kivágott fákról, hanem a város más részén történő fakivágásokról is és azok pótlásáról is szót ejtett. A hó eltakarításáról és a felelősség vállalásról Schnürlein Andor nyilatkozott, aki elmondta, hogy a Komszolg Kft. tisztítja a hótól a kerékpárutakat, és ha ott történik baleset az a város felelőssége, azonban a járdákról a lakosság kötelessége és felelőssége. A közös járdákon és kerékpárutakon a házfal felőli részt a lakosság kötelessége megtisztítani.

Schnürlein Andor és Szabadi Mónika

A közmeghallgatás az írásban érkező kérdésekre adott válaszokkal folytatódott, amiből kiderült, hogy a Vadkerti-tó üdülő részén kifogásolható a kukák állapota és nem megfelelő a számuk sem. A szezonkezdésre ezek ki lesznek cserélve és felülvizsgálják, hogy megfelelő számban vannak-e.
A Gyöngyvirág utcába érdeklődtek – szintén az üdülő területről -, hogy lesz-e szennyvíz csatorna kiépítés, és ha igen mikor? Folyamatos a csatorna kiépítés a területen és igen, ott is meg lesz csinálva.

Végül egy telefonos kérdés érkezett a tollfelvásárlásról, akik hangosbemondóval az utcákat járva hívják fel a figyelmet. Házaló árúsításra van-e engedélyük.?  Ez a kérdés azonban csak a következő közgyűlésen lesz megválaszolva, mert a vezetőségnek utána kell járni, hogy ehhez milyen engedélyek szükségesek.

 

-K.Gy.-

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (22 db kép)
MEGOSZTÁS