A korábbi évekhez képest nagyobb számú és a vártnál jobb minőségű borokat mutattak be a Szent János napi Újborszentelőn Izsákon.

-Hirdetés-

Már a negyedik alkalommal került sor a Szent János napi Újborszentelőre az Arany Sárfehér Bor- és Pezsgőrend Egyesület és a katolikus egyházközség szervezésében 2019. december 27-én az izsáki Szent Mihály katolikus templomban, Az izsáki és a környékbeli (helvéciai és orgoványi), valamint helyi termelők a korábbi évekhez képest több bort hoztak a borszentelőre. A szentmisén Bajkó Zoltán plébános szentelte meg a borokat, kérve Isten áldását mindazok munkájára, akik közreműködtek abban, hogy a bor megszülethessen, és legyen jótékony hatással mindazokra, akik mértékkel fogyasztják.

Az ünnepi szentmisét követően a katolikus közösségi házban a gazdák és a vendégek baráti beszélgetés keretében kóstolhatták meg az új borokat. Az asztalra került borokról Rábaközi Zoltán nagymestert kérdeztük: –Nagyon jó évjáraton vagyunk túl, annak ellenére, hogy a szüret nem úgy alakult, ahogy az várható volt. A kezdeti előrejelzés ellenére, a hosszú száraz időszak miatt, nem volt kiemelkedő termés. Így azok a szőlőtermelők is, akik nem éltek a zöld-szüret lehetőségével, el tudták helyezni az összes termést, vagyis szőlő nem maradt a tőkén. A kisebb súly (kevesebb lé) ellenére jó minőségű volt a must. Az átvételi árak azonban nem követték a változó helyzetet, így a szőlőtermelők bevétele elmaradt a vártnál. A jobb minőségű mustokból, a borászok jó évjáratú borokat tudtak előállítani, amint az újbor kóstolón meg is győződhettünk róla.”

-Faragó Gábor-

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (19 db kép)
MEGOSZTÁS