Az év végéhez közeledve a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság irányítása alatt működő Kiskőrös Hivatásos Tűzoltóságának parancsnoka, Paksi Dénes tűzoltó alezredes is beszámolt hírportálunknak 2019.évi tevékenységükről.

 

-Hirdetés-

A Kiskőrösi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság (HTP) működési területe 1023km2, az itt élő lakosainak száma: 53 ezer. A HTP felügyelete alatt 2 önkormányzati tűzoltóság (továbbiakban ÖTP) lát el szakmai tevékenységet Soltvadkerten és Kecelen.

Különböző szintű együttműködési megállapodással rendelkező önkéntes tűzoltó egyesületek szakmai munkáját is felügyeljük Kiskőrös HTP. területén: Akasztó, Csengőd, Császártöltés, Imrehegy, Kecel, Kiskőrös, Soltvadkert, Tabdi településeken.

A Kiskőrösi Hivatásos Tűzoltóparancsnokságot 2019. évben saját működési területén 321 alkalommal volt olyan esemény, amelynél beavatkoztunk.

Nem úszta meg nagy vihart a Rákóczi utcában egy ház teteje sem, így nézett ki a szupercella után

Idén is izgalmas, eredményekben gazdag évet tudhatunk magunk mögött.

A 2019. évben a HTP tűzoltósági szakterülete a társadalmi és szakmai elvárásoknak megfelelően végezte feladatait, megfelelt a vele szemben támasztott követelményeknek. A folyamatosan változó szabályozók és jogszabályi környezet ellenére az állampolgárok és a működési terület védelme biztosítva volt. A tűz- és káreseteknél, közúti baleseteknél a beavatkozó állomány mindig kellő szakszerűséggel avatkozott be.

A 2019-es év az események időbeli és területi eloszlását nézve nem volt átlagos. Az év közbeni egyenlőtlen csapadékeloszlás következtében jelentősebb számú szabadtéri tűzesettel kellett megbirkóznunk, mint egy évvel korábban. A szélsőséges időjárási körülmények miatt bekövetkező káresemények és viharkárok (műszaki mentések) száma is jelentősen nőtt ebben az időszakban. Emlékezetes volt az az év közbeni vihar, amely Kiskőrös város központját tarolta le néhány perc alatt. Az ezután következő napokban kiskunhalasi kollégáink és a helyi Önkéntes Tűzoltó Egyesület segítségével sikerült a károk nagy részét felszámolnunk.

A 2019. évben tovább folytatódott az Önkéntes Tűzoltó Egyesületekkel való közös munka, valamint fejlesztésük. Az ÖTE-ket bevonjuk gyakorlataink végrehajtásába, így ők is fejlődni tudnak a szakmai munkát illetően, elmélyíthetik szakmai ismereteiket illetve megismerik az állomány tagjait. Kiskőrös ÖTE vonulási statisztikája idén is rendkívüli aktivitást mutat, mintegy száz esethez vonultak. Az egyesület szakmai tevékenységet vállaló tagjai szabadidejükből, díjazás nélkül vállalják ezt a nehéz munkát. A Kiskőrös HTP munkáját mintegy második tűzoltó rajként segítik, egészítik ki.

Paksi Dénes tű. parancsnok az új laktanya építési területén is körbevezetett minket

A Kiskőrösi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság lehetőségei sport tekintetében is rendkívül korlátozottak, hiszen nincs sportolásra alkalmas területünk, pályánk vagy kondi termünk. Ennek ellenére az állomány igyekszik a lehetőségekhez mérten erőnléti kondícióját szinten tartani. Kiskőrös Város Önkormányzatától 2019-ban is egy évre szóló konditerem bérletet kaptunk adományként, melyet az MKI-val kötött adományozási szerződésben rögzítettek. Az új laktanya megépítésével bízunk benne, hogy sportolási lehetőségeink tárháza is bővülni fog. Terveink között szerepel egy szabadtéri focipálya kialakítása is az új laktanya területén.

Több alkalommal vettünk részt a területünket érintő, elsősorban tűzmegelőzési tárgyú konferenciák, tájékoztatók lebonyolításában, melynek célja a tűzvédelmi ismeretek és követelmények eljuttatása a gazdálkodó szervezetek és rendezvényszervezők felé. Ezeken felül bevonjuk a hivatásos és önkéntes tűzoltókat is a tűzmegelőzési tevékenységbe, oly módon, hogy a hatósági osztály dolgozói gyakorlatok alkalmával tudatosítják az állomány számára az aktuális jogszabályokat, követelményeket. A média továbbra is fokozott érdeklődést mutat, mind a megelőzési tárgyú, mind pedig a tevékenységünket bemutató hírekkel kapcsolatosan, így 2019-ben is számos alkalommal jelentünk meg valamilyen helyi írott és elektronikus felületen, valamint a TV képernyőjén.

Végül, de nem utolsó sorban nagyon várjuk már a jövő évet, hiszen várhatóan 2020 második felében már használatba vehetjük az új laktanyát, mely épület funkcióját és esztétikai megjelenését tekintve is megfelel a mai kor követelményeinek.

Kutyifa Icu 

MEGOSZTÁS