Palaicsné Mekli Tímea konyhájában járunk Soltvadkerten. Folyik a szilveszteri készülődés: tészta pihen a szekrényen, az asztalon töltelék keveredik éppen, de már nyílik a sütő és a háziasszony már emeli is ki a tepsit. „Itt már nem szabad várni: felfűtött sütőben gyorsabban sül ki minden, mintha most gyújtanék be. Éppen tíz fajtát sütök meg a napokban: kell ide is – oda is.”
Ezeket a kelyheket, kosárkákat ismerem: nagymamám is sokat készített ilyet! De látom, van itt más is: kész és félkész munkák…
T.: Igen, a mi családunkban hagyomány a sütés. Én 12-13 éves voltam, amikor elkezdtem édesapámtól tanulni. Ő is gyerek volt még, amikor a családi helyzet miatt rákényszerült a konyhai munkára. De nagyon megszerette, mint ahogy én is.
Hogy működik jelenleg a családi munkamegosztás?
T:A fő segítőm a férjem, Palaics Zsolt. Ő borászatban dolgozik — de itthon is szívesen besegít. Szívesen tölti meg a sütiket, amihez nekem nem mindig van türelmem. Büszke vagyok erre a tudományunkra: a keresztlányunk lagzijára is mi sütöttünk. Aztán persze mi sok helyen együtt vagyunk, hiszen szeretünk kirándulni vagy éppen részt venni valami jó kis rendezvényen — akár a mára már felnőtt lányainkkal.
Közben nézegetem ezeket a képeket… nekem a legjobban ez a sárga süti tetszik.
T.: Igen, ez a Fanta-szelet. Ez egy túrós sütemény, melynek barna a tésztája. Sokan szeretik, több süteménnyel szoktam vegyesen tálalni.
A recept a következő:
A tészta:
4 EK liszt + 1 cs sütőpor + 2 EK kakaópor – ezeket összekeverem
6 tojás sárgája + 6 EK cukor + 1 dl étolaj – ezeket is összekeverem.
Utána a 6 tojás fehérjét felverem, majd ehhez hozzákeverem az előzőket és kisütöm. Ez lesz a tészta.
A túrókrém:
25 dkg margarin + 25 dkg cukor kikeverése, majd ehhez adok 25 dkg túrót. Ezt teszem az előzőkben kisült tésztára.
A Fanta máz:
7 dl narancs üdítő + 2 cs vanília puding + 2 EK cukor. Ezt együtt egy rottyanásig főzöm, majd amikor kihűlt, akkor ráöntöm a süteményre.
Lejegyezte: Káposzta Lajos, lelkes kóstoló