Online termékvásárlásokra fókuszáló akció indult az internetes csalók lebuktatására: hazánkban tizenegy nap alatt 41,5 millió forint összértékben szűrtek ki csaláshoz kapcsolódó tranzakciókat.

Az Europol Európai Kiberbűnözés Elleni Központja által koordinált internetes termékvásárlásokra fókuszáló nemzetközi akcióban 19 ország bűnüldözési hatósága vett részt. Az akció során a nemzetközi szinten együttműködő rendőri szervek 60 internetes csalót fogtak el, 6500 csaláshoz kapcsolódó tranzakciót azonosítottak, amelyek értéke több mint másfél milliárd forint.

-Hirdetés-

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda által vezetett magyarországi akció hazai szervezésében a Magyar Bankszövetség is közreműködött.

Tizenegy nap alatt hazánkban 250 online csalást szűrtek ki, több mint 130 bankkártyaadat felhasználásával: a tranzakciók összértéke meghaladta a 41,5 millió forintot.

A rendőrség közleményében hangsúlyozta, hogy a csalások nagy része megelőzhető, ha a vásárlók néhány dologra kiemelten ügyelnek. Fontos, hogy ellenőrizzék, hogy eszközük biztonságos-e az online vásárláshoz és hogy a felkeresett oldal valós-e. Kiemelték, hogy az online vásárlással kapcsolatos dokumentumokat el kell menteni és amennyiben magánszemélytől vásárolunk online, akkor soha ne küldjünk előre pénzt az eladónak.

Forrás: portfolio.hu