Ez egyfajta adakozás a közösség felé – vallják Benyik Norbert és felesége Csilla, az Art Café tulajdonosai, akik Kunhegyesi Ferenc Megyei Prima-Díjas festőművész barátjukkal közösen hívták életre az úgynevezett Összművészeti Szalont, melyet minden hónapban ingyenesen szerveznek meg Kiskőrösön az Art Café-ban.

-Hirdetés-

Céljuk, hogy közelebb hozzák egymáshoz az embereket és a művészetet, mindemellett pedig olyan élmény alapú kulturális szórakozást nyújtsanak, mely igazi közösségi élményt jelent a résztvevőknek.

Az események különböző témák köré szerveződnek, melyek a tánc, a zene, a képzőművészet, a fotózás és a költészet által kerülnek bemutatásra a különböző művészeti irányzatok összekapcsolásával. A művészeti szekciót többségében helyi/térségi alkotók, művészek töltik meg tartalommal. A résztvevők egyebek mellett különböző játékokba, élményzenélésbe és táncolásba is bekapcsolódhatnak az események alkalmával.

A térségünkben egyedülálló Összművészeti Szalon noha még csak három alkalommal került megrendezésre, már most jól látszik, hogy egyre több ember érdeklődését kelti fel.

Az első Összművészeti Szalon 2019. október 5-én Kiskőrösön az Art Café-ban

Mesélj egy kicsit a kezdetekről! – kértem meg Norbit.

Magának az Összművészeti Szalonnak az igényét a Feró fogalmazta meg, de az egész kezdete tulajdonképpen a 2000-es évekre nyúlik vissza, ugyanis akkor nyílt meg az első Art Café a Szent István utcában, melynek szintén én voltam a tulajdonosa. Akkoriban egy más összetételű művészkör működött itt Kiskőrösön, melynek tagjai: a Borisz (képzőművész), a Kvalla Gabi (zene), és a Varez (studio munkák) voltak, míg Fecske Tomi bácsi a kongás esték megszervezésében működött közre. Kunhegyesi Feróval minket gyermekkori barátság köt össze, többek között ezért is alakult úgy, hogy az első komoly kiállítására nálunk került sor, mely a mindennapi nyitva tartás ideje alatt volt megtekinthető. Az akkori Art Café volt az első olyan művészkávézó, melyet mi üzemeltettünk, de később tulajdonosváltás miatt ez átalakult. Ezt követte egy újabb váltás, amikor is 2002-ben megnyílt a Café Latino, egy teraszos vendéglátóhely -a Penny pakolójának végében, a Dózsa György úton-, a térség első non-stop vendéglátó egysége. Amit itt külön ki szeretnék emelni, az az, hogy ott már helyet tudtunk adni az első fiatal dj tehetségeknek is. Így büszkén mondhatjuk, hogy nálunk kezdett el zenélni: a Komlósi Gyuri, a Dave, az Áky, vagy a Rákóczi, míg a Sanzo kongás estéket tartott a mi felkérésünkre. Nagyon jó volt, hogy heti rendszerességgel tudtak zenélni, gyakorlatot szerezni, majd idővel ismertté válni, az akkor még középiskolás srácok. De emellett tartottunk kulturális eseményeket: kiállításokat, felolvasó esteket is. Rengeteg olyan programunk volt, melyek viszonylag nagy sikert arattak. Egy érdekesség, hogy az a festmény, amely a kandalló mellett az Art Café falát is díszíti, akkoriban a Café Latino falán is fent volt, melyet Kunhegyesi Feró barátom festett meg mindkét helyen.

Kunhegyesi Feró festménye az egykori Café Latino falán

A „második” Art Café megnyitásakor ugyanúgy elkezdtük az élőzenés produkciókat. Nagyon sok előadóművészt hívtunk akkor még Budapestről, akik fellépéseit gyakran utcai zenészek színesítették. Sajnos akkoriban még nem volt ekkora lehetőség az internetes hírközlésben. Azt gondolom, hogy ma már óriási segítség az, hogy minden egyes eseményünket meg tudjuk osztani az interneten. Hogy minél több érdeklődőt elérjünk, az Összművészeti Szalonnak is készítettünk egy Facebook oldalt. Azóta eltelt néhány év, amikor ezeket a rendezvényeket, hol dinamikusabban, hol lazábban csináltuk. 2016-ban Csilla fejéből pattant ki az az ötlet is, hogy rajzpályázatot hirdessünk óvodásoknak és általános iskolás gyerekeknek „Mit jelent neked a karácsony?” címmel, melyre nagyon sok pályamunka és összesen 15 000 like érkezett, ezért a zsűri különdíjat is kiosztott a pályázók között. Aztán 2018-ban újra felvetettem a Ferónak, hogy hozzunk létre egy kis szellemi műhelyt itt, mint a régi időkben, ami összefogja a kultúra és a művészetek iránt érdeklődőket, valamint az alkotókat. Végül 2019 közepén ért be ez a gondolat, és akkor kezdtünk el feleségemmel, Csillával és Kunhegyesi Feróval közösen megszervezni az első eseményt.

Cserenkó Gábor – író

Milyen művészeket hívtatok meg, illetve mely témákat jártátok körül eddig?

A feleségem ötlete volt, hogy élesszük újra ezt a hagyományt, én pedig abszolút támogattam az ötletét. Az események kapcsán általában a Feró veszi fel a kapcsolatot a művészekkel, sőt többnyire a műsorok tematikáját is ő állítja össze. Gazdag kapcsolati hálónknak köszönhetően 2019-ben már csatlakozott hozzánk Szegezdi G Gabriella, szociális munkás és férje is, akik nagyon jól képzett szakemberek. Csilla romológia és andragógia végzettségével, valamint Feró művészeti hátterével egy abszolút jó csapatot alkotunk, hiszen tegyük hozzá, hogy itt nálunk nemcsak a művészetek előtérbe helyezéséről, hanem egyfajta szociális érzékenyítésről, a kisebbségek felé való nyitásról is szól.

Első alkalommal Feró, zenész barátjával Horváth Tiborral szórakoztatta a közönséget hagyományos lovári nyelvű dalokkal a művészi jellegű beszélgetések között. Az eseményen közreműködött még Supka Éva-költő, Szegezdi G. Gabriella-költő, Cserenkó Gábor– író, Vicián Sándor-író, Komjáti Anett-képzőművész, Mester Krisztián-képzőművész, és Tóth Dániel-akit a Hokedli Stúdióból ismerünk. Az est folyamán művész, illetve laikus szemmel is elemeztük a művészek alkotásait, verseit, festményeit.

Második alkalommal meghívásunkra városunkba látogatott Novák Péter –magyar színész, énekes, szövegíró, zeneszerző, műsorvezető is– , aki részt vett a férfi-női viszonyok megvitatásában, illetve megosztotta velünk személyes tapasztalatait is.

A harmadik esemény címe a „Közelebb a valósághoz” volt, melyre az ország több részéről hívtunk meg fotósokat, köztük: Paletta Richárdot (Kalocsa), Bartóki-Gönczy Nórát (Budapest) és Szénási Ferencet (Kecskemét), akik a témához kapcsolódóan mutatták be képeiket. A korábbi két eseményhez hasonlóan itt is Horváth Tibor gitáros, és Kunhegyesi Feró járultak hozzá a muzsikás hangulathoz. Az este második felében Bass László egyetemi adjunktus Szociopoly játékában is részt vehettek a jelenlévők, mely segítségével tényleg „közelebb a valósághoz” érezhették és képzelhették magukat a játékosok, hiszen a közmunkából élők életébe/helyzetébe cseppenhettek egy kis időre.

Itt szeretném megragadni az alkalmat és köszönetet mondani a helyi médiumoknak és nektek: a vira.hu-nak is, amiért minden eseményünkön itt vagytok, és tudósítotok a rendezvényeinkről. 

Paletta Richárd (Kalocsa) és Bartóki-Gönczy Nóra (Budapest)

Hogyan tovább? Milyen ötleteitek vannak még?

Mindezt hagyományteremtő céllal indítottuk újra, mely számunkra az együtt töltött időről szól. Egyre több és jobb visszajelzést kapunk a városban élőktől. Úgy látszik, hogy tetszik nekik, amit csinálunk. Amit mindenképpen szeretnék kihangsúlyozni, az az, hogy ez egy abszolút non-profit kezdeményezés. Se pályázati forrást, se támogatást nem veszünk igénybe. Ami szerintünk hatalmas érték az az, hogy eddig minden meghívott vendégünk ingyen vállalta felkérésünket. Tulajdonképpen mi is így tudjuk garantálni a térítésmentes minőségi szórakozási lehetőséget mindazoknak, akik eljönnek interaktív estjeinkre, melyet minden hónapban egy alkalommal rendezünk meg itt az Art Café-ban. Ilyenkor a részvevőknek lehetőségük van feltöltődni lelkileg és szellemileg is. Úgy gondolom, hogy ezek a programok idővel még inkább színesedni fognak. Terveink között szerepel több táncművész bemutatása is. Van egy flamenco-s vonal is, amin dolgozunk, de azt mondhatjuk, hogy jól működött a Koltai Róbert féle önálló est is. Szeretnénk, ha idővel ő is újra csatlakozna hozzánk. Nagyon reméljük, hogy a tavasz beköszöntével a jó idő is megérkezik, és akkor már a teraszrésszel kibővülve sokkal nagyobb területen tudjuk megtartani Összművészeti Szalonjainkat, hiszen lassan kezdjük kinőni a belső teret. Időközben elkészült az Art Café Garden része is Erdőtelken, ahová táborokat is szervezünk majd a nyáron. A Cigány Nemzetiségi Önkormányzattal a mai napig jó kapcsolatot ápolunk. Az ő közbenjárásukkal még a pécsi Gandhi Gimnázium, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola is jelezte igényét, miszerint szeretnének nálunk táboroztatni, aminek szintén nagyon örülünk.

Úgy gondoljuk, hogy a 21. században egy elképesztően nagy érték az, hogy ez egy érdekmentes kezdeményezés, melyből nem származik semmilyen anyagi érdekünk, sőt még áldozunk is rá, ha kell, hisz van, hogy mi szállásoljuk el vendégeinket. Szóval ez nem üzleti befektetés, hanem egyfajta adakozás a közösség felé.

„Közelebb a valósághoz”

Kutyifa Icu 
Fotó(k): Tóth Reni és Benyik Norbert (A képgaléria képei a Café Latino-ban és az Art Café-ban készültek az egyes események alkalmával.) 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (54 db kép)
MEGOSZTÁS