Földtanilag talán stabil, vízügyileg erősen csapadékfüggő, fürdésre gyerekekkel kiváló, társadalmilag viszont néha zavaros. Pláne ha valaki csak felkavarja az iszapot, de aztán gyorsan továbbmegy… 

-Hirdetés-

Na de ne tegyük zavarossá azt, ami éppen ülepedni és tisztulni fog az elkövetkező években! — Legalábbis Soltvadkert városvezetése ezt mondja. Temerini Ferenc polgármesterrel beszélgetek.

-Kezdjük egy nyárvégi kalanddal: kerítés egyes üdülőházak és a strandterület között. Az új szabályozás szerint a tópartra nem nyílhat üdülőház. Ahogy bárki felfoghatja, biztonságilag sem volt szavatolt az ott élőknek. Az Önkormányzat ezt az épületet ezért kerítéssel zárta el a strandtól. A felhördülés nagy volt.

-Igen, a kerítésből volt botrány. De aztán lehiggadtak a kedélyek és megértették, hogy ez mindenkinek jó és jövőbe mutató. A kabintulajdonosokkal most sikerült megegyeznünk egy alacsonyabb kerítésben, mely elé kérésre zöld növényt ültetünk.

-Jó lesz. De nézzünk kicsit messzebbre! Milyen tervek vannak a tóval kapcsolatban rövid, közép és hosszú távon?

-Készült egy sok lépcsőből álló fejlesztési koncepció a Vadkerti-tóra. Ezt a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés mellett működött Idegenforgalmi Kft. és egy szegedi építész iroda munkatársai készítették. Elképzelések, melyekre nem minden esetben van forrás, de legalább látjuk, mi mindent lehetne megvalósítani itt…

-Tehát vannak az álom-lehetőségek és vannak a mozdulatok. Ami valóban látszik, hiszen a tópart télen sem pihen: amennyire az időjárás engedi, folyik az építkezés.

-Egy kis összegű pályázatból már megvalósult az 1. ütem az elmúlt években: napvitorla, beléptető kapuk, zuhanyzóvíz elvezetés. A 2. szakaszban épül a kemping melletti út, díszburkolattal. Megújul a sétány a strandon. Felépül a központi épület, mely áll egy fogadó épületből, szociális részből, irodákból, raktárakból (pl. kerékpártároló) és egy vendéglátóipari egységből, kerthelyiséggel. Ez utóbbi rendezvények megtartására is alkalmas lesz, ahol le lehet ültetni a vendégeket.

-Mennyire sikerült rendezni a dolgot Danis Judit tóparti vállalkozóval, aki a játszótér melletti büfét eleddig üzemeltette?

Danis Judit felszámolja a strandon, önkormányzati földterületen felépített saját büféjét, melynek ellenértékeként hosszú távú szerződés keretében üzemelteti az újonnan épített vendéglátóipari egységet. Ez a mai követelményeknek megfelelően épül.

(Mint Judit később riporteri kérdésemre elmondta, szerinte is normális megegyezés történt kölcsönös megelégedettséggel -K.L.)

-Mik a határidők?

-Tavasz végén, nyár elején szeretnénk átadni ezt a beruházást. Egyébként ez az elképzelés-lista azért iránymutató, mert több olyan álom is szerepel benne, melyet negyven éve dédelgetünk: melegvizes fürdő gyógyszolgáltatásokkal, hozzá vendéglátóipari egységek.

-Van itt azért közelebbi álom is: a kemping.

-Igen, ott mindig van mit korszerűsíteni. Azt látjuk, hogy a kemping vizesblokkja igencsak elöregedett. Úgy döntöttünk, hogy a legjobb, ha új vizesblokk létesül, melyre hazai forrásból 100 millió forintos támogatást nyertünk. Mellé kerül egy játszótér is, mely nélkülözhetetlen egy családbarát kemping esetében. A támogatási összeg megjelent az idei országos költségvetésben…

-Két éve megújult a tóra vezető kerékpárút. Most már csak lámpa kellene a biciklikre… Vagy?

-Igen, világítás minden járműre kötelező, de gondolnunk kell a gyalogosokra is! A kifele vezető útnak volt egy szakasza, mely nem kapott közvilágítást. Gondolkodtunk, mi legyen a megoldás. Tavaly napelemes lámpákat tettünk ki, és a tapasztalatok birtokában úgy ítéljük meg, hogy az akkumulátorok bírják energiával. Idén a kemping felé vezető vaksötét út ilyen jellegű megvilágítása lesz a feladat, majd folytatódik ez a fajta beruházás a Bugyi-dűlőben. Ott élő cigány testvéreink régóta kérik ezt, amit igyekszünk megoldani.

-Három évvel ezelőtt arról beszéltünk egy interjúban, hogy meg fog újulni a soltvadkert.hu. A félelmem bevált. Cáfolja!

-A honlap új lett ugyan, de annál rosszabb! Én záros határidőn belül profi cégtől szeretnék megrendelni egy jó honlapot. Célunk az, hogy legyen egy gazdája a kommunikációnak. Minden hír, amit el akarunk juttatni az emberekhez, az jusson is fel minél hamarabb a honlapra, a városi facebook profilra, az instagramra és minden olyan felületre, amit az emberek néznek, és ahol kommunikáció folyik!

Káposzta Lajos

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (17 db kép)
MEGOSZTÁS