Noha néhány nappal ezelőtt a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi főosztályvezetője bejelentette, hogy influenzajárvány van Magyarországon, Dr. Schütz Nikolett, háziorvos megnyugtatott minket ezzel kapcsolatban.

-Hirdetés-

Dr. Schütz Nikolett megkeresésünkre elmondta, hogy a kiskőrösi háziorvosi rendelőben, ebben az évben még nem regisztráltak influenzás megbetegedést, ellenben egyre gyakrabban fordulnak hozzájuk felső légúti panaszokkal a változékony időjárás miatt.

Ám ezen cseppet sem kell meglepődnünk, hiszen az őszi-téli időszakban gyakoriak a légúti megbetegedések. E betegségeket egyes baktériumokon kívül 5 víruscsalád mintegy 175 tagja képes kiváltani. Ezeket gyakran influenzának nevezik, azon téves elgondolás alapján, hogy ez egy gyűjtőnév a hűléses, lázas, hurutos tünetekkel járó betegségek jelölésére. Pedig a valódi influenza az influenzavírusok által okozott megbetegedés, mely klinikai sajátságaiban eltér az egyéb légúti megbetegedésektől.

Az influenzavírus elsősorban cseppfertőzéssel, levegő útján terjed köhögéskor, tüsszentéskor, zárt közterületeken: tömegközlekedésben, konferenciatermekben, szórakozóhelyeken.

A betegség tünetei a fertőződést követően 1-3 nappal hirtelen kezdődnek: láz, hidegrázás, elesettség, levertség, izomfájdalmak étvágytalanság, torokfájás, fejfájás. Később száraz köhögés is megjelenik. A láz 1-5 nap alatt megszűnik, majd napok-hetek múlva a többi tünet is elmúlik. Szövődményei lehetnek: tüdőgyulladás, hörghurut, középfülgyulladás, orrmelléküreg gyulladás, elhúzódó lábadozás, szívizomgyulladás, agyvelőgyulladás, agyhártyagyulladás. A nátha, orrfolyás nem influenza, hanem más vírus.

Az influenza általában 1-2 hét alatt magától gyógyul, a lábadozás azonban elhúzódó lehet. Az enyhe esetek nem igényelnek speciális kezelést. Javasolt az ágynyugalom recept nélkül vagy recepttel kapható lázcsillapító gyógyszerek, helyi torokfertőtlenítés, orrspray vagy csepp, bőséges folyadékpótlás, ágynyugalom.

Járványos időszakban kerülni kell a zárt helyeket, a tömeget, és gyakran kell kezet mosni (kézfertőtlenítővel, szappannal és melegvízzel), míg az esetlegesen szennyezett tárgyakat fertőtlenítőszerekkel kell tisztítani. Ilyenkor célszerű néhány napot otthon tölteni, szükség esetén védeni környezetünket azzal, hogy zsebkendőbe köhögünk, tüsszentünk vagy maszkot hordunk. A megelőzés másik, és hatékony módja az időben megkapott védőoltás.

Az influenza elleni oltásoknak az elsőrendű céljuk, hogy egyéni védelmet nyújtsanak azon személyeknek, akiknél egy esetleges influenzavírus-fertőzés alapbetegségük vagy életkoruk miatt súlyos lefolyású lehet. A kórokozó változékonysága miatt minden évben új oltóanyagot állítanak elő és az oltást is minden évben meg kell ismételni.

A Magyarországon forgalomban lévő influenzavakcinák kizárólag inaktivált vírust, vagy annak csupán egy meghatározott részét tartalmazzák, így nem okozhatnak influenzás megbetegedést. Csak igen ritkán lépnek fel olyan nem kívánt mellékhatások, – mint láz, fejfájás – melyek a vakcina beadásával összefüggésbe hozhatók. Helyi reakció (bőrpír, duzzanat az injekció helyén) az oltottak mintegy 20%-ánál jelentkeznek, de ezek a reakciók általában enyhék és 48 órán belül elmúlnak. Az oltás utáni tünetekről értesíteni kell az oltást végző orvost!

Kutyifa Icu 

MEGOSZTÁS