A Városi Könyvtár olvasói egy kötetlen beszélgetésen vettek részt a Házasság hete kapcsán.

Kinek mit jelent az eskü, amit egymásnak tettek? Számít-e a „papír”? Legyünk-e őszinték, vagy úgymond „taktikázzunk”? Meg tudjuk-, akarjuk-e változtatni a társunkat? (nem gondolom, hogy bárki is meg tudná változtatni a másik fél személyiségét, ezen esetleg csiszolni lehet) Mi tarthat össze egy kapcsolatot, ha elmúlik a szerelem? Házastársi konfliktusok, súrlódások.
Ezekre a kérdésekre próbáltuk keresni a választ. Nyilván nem lehet egy séma szerint élni minden házaspárnak (az nagy baj lenne), de legfontosabb gondolataink „találkoztak”.

-Hirdetés-

Egy kapcsolat alapja az őszinteség, a bizalom, az alkalmazkodás. Hogy ne éljünk társas magányban, létfontosságú a kommunikáció. Komoly türelem, engedékenység, megértés kell(ene) az együttéléshez, egyben a másik fél tisztelete. Mert a szerelem megkopik, talán el is múlik, mégis együtt él két ember, és nem rohan azonnal a válóperes ügyvédhez. A szerelemből szeretet, tisztelet lesz az évek során, jobb esetben. Vagy elválás, gyűlölet.

Mégis, hogyan tudnánk egy ellaposodott kapcsolatot újraéleszteni? Egy párterapeuta szerint igenis van megoldás.

Néhány tipp, hogy ne csak úgy ellegyünk egymás mellett.

Hallgassuk meg egymást, őszintén figyelve a másikra, nézzünk egymás szemébe. Vonjuk be párunkat a mindennapjainkba, legyen életünk része (lehet együtt főzni, takarítani, társasozni, sétálni, beülni egy sütire/sörre, bringázni és sorolhatnám). Legyünk nagyvonalúak, adjunk mindig egy kicsit többet egymásnak (reggeli az ágyba hétvégén, nézzünk együtt focit vagy műkorcsolyát vagy egy jó filmet, ami a párunk kedvence). Minden nap érintsük meg egymást! Az ölelést, a simogatást, a reggeli és esti puszit is hozzuk vissza mindennapjainkba. Végül a humor, a viccelődés! Ne búslakodjuk, ne gubózzunk be, az életünk lehet csodaszép. Legyünk vidámak, ugrassuk egymást, legyünk cinkostársai egymásnak, még a szemünk se álljon jól!

Fülöp Erika
Petőfi Sándor Városi Könyvtár

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (12 db kép)
MEGOSZTÁS